Alla inlägg under april 2019
Ingredienser:
1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
4 dl Råsocker Flor Fairtrade
Gör så här:
Skölj och skala morötterna.
Riv dem grovt.
Skala och tärna löken.
Tvätta apelsinerna.
Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna.
Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och -skal samt vatten i en gryta.
Sjud under lock på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 litet vitkålshuvud
2 msk kallpressad olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Strimla vitkålen.
Det enklaste sättet att strimla vitkål är att använda en osthyvel.
Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad så knåda vitkålen med händerna innan du blandar ihop pizzasalladen.
Lägg kålen i en skål och tillsätt olja, vitvinsvinäger, salt och peppar.
Låt gärna stå ett dygn innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 Quorn Burgare (320 g)
1 msk smör/olja till stekning
Salt
Spiskummin
Röd kebabsås:
200 g passerad tomat
2 msk tomatpuré
1 tsk grönsaksbuljong
Svartpeppar
1 nypa socker
1 tsk malen spiskummin
Salt
Fint hackad chilipeppar
Vit kebabsås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor
Salt
Tabbouleh:
2 tomater
½ röd lök
1 knippe färsk persilja
1 kruka färsk mynta
1 msk olivolja
Saften av ½-1 citron
Salt
Peppar
Tillbehör:
4 pitabröd
Romansallad, bruten i bitar
Tomat, skivad
Lök, tunt skivad
4 msk ajvar
Gör så här:
Röd kebabsås:
Kallvispa alla ingredienser till en slät sås, smaka av med salt och chili.
Vit kebabsås:
Blanda matlagningsyoghurt och majonnäs.
Pressa ner vitlök.
Krydda med salt.
Tabbouleh:
Finhacka tomat, lök, persilja och mynta.
Blanda med olivolja och citron.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp olja/smör på medelvärme, tillsätt spiskummin.
Stek Burgarna cirka 4-5 minuter/sida.
Salta.
Värm pitabröd i micro eller ugn enligt anvisning.
Fyll bröden med Burgare, tabbouleh, sallad, tomat, lök och såser.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
1 liter blåbär
1 liter vatten
5 rosmarinkvistar
1 citron, saften
1–2 dl SteviaSocker
Gör så här:
Lägg samtliga ingredienser utom sockret i en gryta och sjud i 10 min.
Häll i silduk och låt självrinna i 15 min.
Häll tillbaka saften i den nu rengjorda grytan, tillsätt sockret och koka upp.
Skumma saften noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.
Förslut.
Förvara i kylskåp eller frys drickan.
Drycken späds med vatten till önskad styrka.
Antal: 6 personer
Ingredienser:
1½ liter stark, klar buljong
2 små morötter
1 palsternacka
½ selleri
1 purjolök
12 små jordärtskockor
1 litet blomkålshuvud
Vatten
Salt
(vitpeppar)
Gör så här:
Rötterna sköljas, skrapas och skäras i fina strimlor samt sättas på i kokande, lätt saltat vatten tillika med blomkålen.
Buljongen kokas upp, de färdigkokta rötterna jämte blomkålen tillsättas, och soppan avsmakas.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
8 skivor kallrökt lax
1 palsternacka
2 avokador
Saften av 1 citron
1 msk Rörsocker Strö Fairtrade
2 msk olivolja
Sås:
½ dl soja
¼ dl sherry
1 msk Cane Syrup Fairtrade
½ riven eller finhackad vitlöksklyfta
Garnering:
Salladsblad
Citronklyftor
Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen och låt stå någon timme i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala palsternackorna och skär dem i stavar, ett par millimeter tjocka.
Lägg stavarna i en plastpåse och häll över hälften av citronsaften, olja och råsockret.
Förslut påsen och skaka så att de täcks av oljeblandningen.
Lägg upp dem på ett ugnsfast fat eller form och sätt in i ugnen ca 8−10 min.
Halvera avokadorna, ta bort kärnan och gröp ur innanmätet.
Mosa det urgröpta fruktköttet med resterande citronsaft.
Bred ut laxskivorna på en skärbräda.
Lägg en klick av avokadoröran och ett par palsternacksstavar på varje skiva.
Rulla ihop.
Lägg upp på assietter.
Garnera med sallad och citron.
Servera sherryakisåsen till.
Ingredienser:
4 dl minifraiche
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Passar bra till gravad lax bl.a
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1/3 banan
100 g keso
½-1 msk riven färsk ingefära
1 msk pumpafrön
Gör så här:
Mosa bananen och blanda med keson och ingefäran.
Toppa med pumpafrön.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|