Alla inlägg under februari 2020
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Antal: ca 10 portioner
Ingredienser:
1 kg svartrötter
1 dl hasselnötter
Vinäger
Salt
Socker
Dressing:
2 dl ekologisk crème fraiche
½ dl grovkornig dijonsenap
2 msk honung
Finrivet skal av 1 citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala svartrötterna väl under rinnande vatten.
Skär dem i ca 5 cm långa och 1 cm breda bitar.
Lägg direkt över svartrötterna i en bunke med citronvatten.
Koka upp vatten med salt, en gnutta socker och lite vinäger i en kastrull.
Koka svartrötterna i ca 5 minuter tills de är precis mjuka, passa dem noga.
Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten.
Rosta nötterna i en torr, het panna.
Häll över på en kökshandduk och gnugga bort det mesta av skalet.
Grovhacka nötterna.
Rör ihop dressingen.
Hit går det bra att förbereda.
Vänd ner svartrötterna i dressingen och smaka av med salt och peppar.
Strö över rostade nötter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Tips!
Sås och dillolja går fint att förbereda i god tid.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
400 g brysselkål
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig senap
2 msk hackad gräslök
Salt
Gör så här:
Ta bort de yttersta, fula bladen på brysselkålen.
Koka i saltat vatten i ca 5 minuter.
Kyl ner med kallt vatten.
Dela varje kål på mitten.
Reducera grädden tills det återstår ca 2 dl.
Tillsätt senap.
Vänd ner brysselkålen i senapsgrädden och låt dem bli ljumma.
Blanda i gräslök.
Smaka av med salt.
Strimla lök, vitlök, skiva zucchini och dela tomaterna i 6 -8 bitar.
Fräs lök och vitlök i olja några minuter.
Tillsätt currypasta, zucchini och tomater.
Stek ytterligare några minuter. Späd med vatten, tillsätt räkorna och låt småkoka tills tomaterna har mosat sig och räkorna känns spänstiga.
Smaka av med salt och vänd i myntan.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
1,5 kg syrliga äpplen, till exempel Ingrid-Marie
1 dl vatten
1,5 kg socker
3 tsk citronsyra
2 flaskor fruktpektin
ev saffran, att smaksätta med
ev mynta, att smaksätta med
strösocker, att rulla i
Gör så här:
Hacka upp äpplena i bitar, med skal och kärnhus.
Låt äpplena koka på svag värme tillsammans med 1 dl vatten i ca 20-30 min, tills äpplena faller sönder. Pressa sedan moset igenom en sil för att få ett slätt mos.
Blanda socker och citronsyra med moset, låt koka upp ordentligt.
Blanda i fruktpektin.
Här kan du tillsätta smaksättning, till exempel mynta eller saffran.
Häll smeten i gratängform på ett smörpapper.
Låt stå svalt och stelna. Skär i små bitar och rulla i strösocker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|