Direktlänk till inlägg 24 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Rödbetor:
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
6 rödbetor (små)
Kalops:
400 g högrev, i grova tärningar
2 gula lökar, skalade och grovskurna
2 morötter, skalade och grovskurna
1 msk strösocker
0,5 msk rödvinsvinäger
1 dl rött vin
5 dl kalvbuljong
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 vitpepparkorn
maizenaredning
smör (till stekning)
salt
Mormorskokta morötter:
3-8 morötter
0,5-1 gul lök, skalad och grovskuren
40-100 g smör, rumstempererat
salt
Gör så här:
Rödbetor:
Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
Kyl lagen sedan.
Koka rödbetorna och skala dem när de fortfarande är varma.
Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen.
Låt stå kallt fram till servering.
Kalops:
Fräs lök och morot i smör i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset.
Fortsätt med vin och buljong.
Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar.
Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
Ta upp köttet och grönsakerna.
Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek.
Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Mormorskokta morötter:
Koka sönder morötter och lök i saltat vatten.
Gaffla med smör och smaka av med salt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|