Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 17 maj 2021 17:45

Måndag:

Hirsburgare med fetaost och soltorkade tomater:

Spola av 3 dl hirsgryn med kokande vatten i en sil.

Koka upp 6 dl vatten och lite salt.

Lägg i hirsen i det kokande vattnet och sjud i ca 15 minuter.

Låt svalna.

Blanda hirsen med 1 dl kesella, 2 ägg, 1 dl ströbröd, 1 hackad rödlök, 100 g smulad fetaost och 8 hackade marinerade soltorkade tomater.

Salta och peppra.

Forma till burgare och stek i 2 msk matfett, ca 3 minuter per sida.


Salsa:

Tärna 2 äpplen.

Tärna 4 tomater och hacka 2 schalottenlökar.

Blanda allt med 1 msk vit vinäger, 1 msk strösocker, 3 msk vatten och 1 tsk curry.

Servera med grovt hamburgerbröd, sallad och tomat.


Tisdag:
Stekt pepparrotsströmming med dillpotatismos:

Torka av 12-16 strömmingsfiléer.

Klipp bort ryggfenorna och lägg fisken med skinnsidan ner på ett smörpapper.

Salta, peppra och krydda med 4 msk riven pepparrot.

Lägg samman filéerna två och två.

Vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme i 4 msk matfett, ca 3 minuter per sida.


Potatismos:
Skala och koka 12 potatisar av mjölig sort i bitar i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.

Häll av vattnet och tillsätt 1 dl mjölk och 4 tsk matfett.

Vispa med en ballongvisp tills moset blir fluffigt.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Rör ner 2 msk hackad dill.

Servera till strömmingen med tomater, riven pepparrot, hackad persilja, citronklyfta och rivna morötter.


Onsdag:

Asiatisk kycklingsoppa:

Koka upp 6 dl kokosmjölk.

Tillsätt 2 msk grön currypasta och rör om.

Strimla 300 g kycklingfilé och lägg i.

Koka upp.

Skala och klyfta 4 potatisar och lägg i och koka tills de är mjuka, ca 5 minuter.

Skär 100 g haricots verts i bitar och tillsätt dem tillsammans med ½ skivad röd chilipeppar och 1 tsk kaffir limeblad.

Smaka av med 1 tsk strösocker och 1 tsk salt.

Tillsätt färsk koriander.

Servera med rostat bröd eller ris.


Torsdag:

Renskavspasta:

Stek 480 g fryst renskav i 2 msk matfett.

Skrapa och vänd så att skavet skivar sig.

Salta och peppra.

Skiva 2 gula lökar.

Skiva 100 g champinjoner.

Skiva 2 äpplen.

Blanda ner lök och svamp i pannan och fräs ett par minuter.

Smaksätt med 2 tsk soja, 2 msk kalvfond och 2 tsk fransk senap.

Rör i äpplet och 2 dl lätt crème fraiche.

Sjud i 5 minuter.

Servera med pasta och råkostsallad.


Fredag:

Nötfärsgryta och kokt potatis:

Fräs 300 g nötfärs och 2 hackade schalottenlökar i 2 msk matfett tills färsen smular sig.

Tillsätt 2 grovt rivna morötter, 2 klyftor hyvlad vitkål och 1 skivad röd paprika.

Fräs några minuter.

Krydda med 2 tsk hackad rosmarin, salt och peppar.

Servera med kokt potatis, sallad och en klick kesella.


Lördag:

Saltimbocca på kyckling med svamppasta


Söndag:

Bobotie - Sydafrikansk köttfärspaj med gult ris

Gult ris (6 portioner):

Koka upp 6 dl vatten.

Tillsätt 3 dl ris, ½ tsk salt, 1½ tsk gurkmeja, 1 dl russin och 1 kanelstång.

Låt riset sjuda under lock, ca 20 minuter.

Ta bort kanelstången och smaksätt med 1 tsk råströsocker och 1 msk smör.

Av Maria - 17 maj 2021 17:45

Måndag:

Spaghetti med snabba såsen, sallad. Fräs en hackad vitlöksklyfta i någon msk olja i en kastrull, slå på 1 förpackning krossade tomater med basilika, koka upp och sjud några minuter. Tärna 1 förpackning fetaost, lägg i och rör om, smaka av. Toppa med provensalsk kryddblandning efter smak.


Glasspinne.


Tisdag:
Fiskbullar i dill- och kaviarsås, råris med majs.


Semlor.


Onsdag:

Timjanstekta köttfärsjärpar, potatis och tzatziki på äpple och rödlök. Finhacka 1 fast äpple och 1 rödlök, blanda med 2 dl matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar.


Färsk frukt.


Torsdag:

Potatis- och purjolökssoppa, ostsmörgås. Skölj, skala och skär 500 g potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten som precis täcker tills potatisen är mjuk. Stöt sönder den och späd eventuellt med kokande vatten. Lägg i finskuren purjolök och hackad persilja. Koka upp.


Plättar med sylt.


Fredag:

Parisare med rå äggula/stekt ägg, tomatsallad.


Peach melba, persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade varma hallon, vaniljglass.


Lördag:

Stekt rödspätta, citronklyftor, kokt pressad potatis och muskotkryddad hel spenat.


Blåbärspaj med lite riven mandelmassa i pajdegen.


Söndag:

Flygande Jakob, ris och sallad. Lägg skinn- och benfria stekta/grillade kycklingbitar i ugnssäker form. Strö över ananastärningar. Täck med lätt crème fraiche + chilisås. Toppa med strimlat knaprigt stekt bacon och frästa champinjoner. Gratinera 15-20 minuter i 225 grader. Server med ris, rostade jordnötter och sallad.


Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde. Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker. Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form. Grädda 40-45 minuter i 150 grader.

Av Maria - 17 maj 2021 17:45

Måndag:

Krämig köttfärssås, tagliatelle med sallad


Tisdag:

Parmesangrillad kyckling, ris och sallad


Onsdag:

Panerad fisk, kall räksås, potatis eller ris med grönsaker


Torsdag:

Vårrullar och sallad


Fredag:

Hemmagjord pizza


Lördag:

Tacos


Söndag:

Rösti, stekt fläsk och lingonsylt

Av Maria - 16 maj 2021 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Fiskburgare:

500 g torsk, grovt hackad

0,5 kruka färsk dill, grovt hackad
1 citron, finrivet skal
1 jalapeño, fint hackad
ev ägg
50 g smör, till stekning
rapsolja, till stekning
4 hamburgerbröd (gärna brioche)

Kålsallad:
300 g spetskål, fint strimlad (eller vitkål)
0,5 purjolök, fint skivad
0,5 kruka färsk dill
2 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
salt
 
Gör så här:
Fiskburgare:
Hacka torsken grovt.
Finhacka dillen.
Dela, kärna ur och finhacka jalapeñon.
Blanda torsk, salt, dill, citronskal och jalapeño.
Om det känns som om fiskbitarna inte binder så kan man tillsätta ett ägg till blandningen, det gör att biffarna håller ihop bättre under stekningen.
Forma burgare av blandningen.
Stek dem i smör och rapsolja i en stekpanna.
Stek brödet på snittytan precis före servering.
 
Kålsallad:
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull
Strimla kål och purjolök.
Lägg kål och purjolök i det kokande vattnet någon minut.
Ta upp och kyl ner i isvatten.
Häll av vattnet och torka kål och purjo väl på en kökshandduk.
Finhacka dillen.
Blanda majonnäs, dill och senap.
Smaka av med salt.
Blanda majonnäsen med kål och purjolök.
Lägg ihop bröd, torskburgare och kålsallad.
Servera genast.
Av Maria - 16 maj 2021 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 knippe gräslök

1 dl naturell lättyoghurt

Salt

Peppar


Gör så här:
Klipp eller hacka gräslöken i små bitar.

Blanda med yoghurt.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 16 maj 2021 08:30

Ingredienser:

2 kkp surmjölk

4 ägg

1½ kkp strösocker

½ kkp smör

½ kkp sirap

2 tsk kanelpulver

1 tsk nejlikepulver

2 msk vetemjöl

Litet salt

2 kkp kärnfria russin


Gör så här:

Äggen vispas upp och de övriga ingredienserna tillsättas och blandas väl.
Kokas i en liten kastrull i vattenbad, tills det börjar tjockna.
Får sedan kallna något.
Hälles sedan i ett smörat paj-eller gratinfat och gräddas i ugn, tills ytan är gulbrun.

Av Maria - 16 maj 2021 08:00

Mängd: cirka 2½ liter


Ingredienser:

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1½ kg Svenskt Strösocker
50 g citronsyra

 

Gör så här:

Skölj blomklasarna.

Lägg blommorna i en hink eller stor skål.

Skölj citronerna noga och skiva dem tunt.

Lägg citronskivorna på blommorna.
Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig.

Rör i citronsyran.

Häll den heta vätskan över blommor och citroner.
Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn.

Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av.

Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Förvara i kylskåp eller frys saften.


Tips:
Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.

Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Av Maria - 16 maj 2021 06:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:

4 kycklingfiléer
100 g prosciutto
1 dl röd pesto
0,5 kruka färsk timjan
smör, till stekning
 
Patata bravas:
500 g fast potatis
2 msk olivolja
salt

Aioli:
1 dl majonnäs
3 klyftor vitlök
 
Gör så här:
Kyckling:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ett snitt i varje filé och bred ut pesto, lägg i en bit prosciutto och en repad timjanskvist.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen snabbt så den får en yta.
Lägg ut kycklingen på en ugnsplåt och grädda i 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
 
Patata bravas:
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna på svag värme med olja och bryn potatisen i ca 10 minuter eller tills den blivit knaprig utanpå och mjuka inuti.
Salta.

Aioli:
Blanda majonnäs med pressad vitlök.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards