Alla inlägg under maj 2021
Måndag:
Hirsburgare med fetaost och soltorkade tomater:
Spola av 3 dl hirsgryn med kokande vatten i en sil.
Koka upp 6 dl vatten och lite salt.
Lägg i hirsen i det kokande vattnet och sjud i ca 15 minuter.
Låt svalna.
Blanda hirsen med 1 dl kesella, 2 ägg, 1 dl ströbröd, 1 hackad rödlök, 100 g smulad fetaost och 8 hackade marinerade soltorkade tomater.
Salta och peppra.
Forma till burgare och stek i 2 msk matfett, ca 3 minuter per sida.
Salsa:
Tärna 2 äpplen.
Tärna 4 tomater och hacka 2 schalottenlökar.
Blanda allt med 1 msk vit vinäger, 1 msk strösocker, 3 msk vatten och 1 tsk curry.
Servera med grovt hamburgerbröd, sallad och tomat.
Tisdag:
Stekt pepparrotsströmming med dillpotatismos:
Torka av 12-16 strömmingsfiléer.
Klipp bort ryggfenorna och lägg fisken med skinnsidan ner på ett smörpapper.
Salta, peppra och krydda med 4 msk riven pepparrot.
Lägg samman filéerna två och två.
Vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme i 4 msk matfett, ca 3 minuter per sida.
Potatismos:
Skala och koka 12 potatisar av mjölig sort i bitar i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.
Häll av vattnet och tillsätt 1 dl mjölk och 4 tsk matfett.
Vispa med en ballongvisp tills moset blir fluffigt.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Rör ner 2 msk hackad dill.
Servera till strömmingen med tomater, riven pepparrot, hackad persilja, citronklyfta och rivna morötter.
Onsdag:
Asiatisk kycklingsoppa:
Koka upp 6 dl kokosmjölk.
Tillsätt 2 msk grön currypasta och rör om.
Strimla 300 g kycklingfilé och lägg i.
Koka upp.
Skala och klyfta 4 potatisar och lägg i och koka tills de är mjuka, ca 5 minuter.
Skär 100 g haricots verts i bitar och tillsätt dem tillsammans med ½ skivad röd chilipeppar och 1 tsk kaffir limeblad.
Smaka av med 1 tsk strösocker och 1 tsk salt.
Tillsätt färsk koriander.
Servera med rostat bröd eller ris.
Torsdag:
Renskavspasta:
Stek 480 g fryst renskav i 2 msk matfett.
Skrapa och vänd så att skavet skivar sig.
Salta och peppra.
Skiva 2 gula lökar.
Skiva 100 g champinjoner.
Skiva 2 äpplen.
Blanda ner lök och svamp i pannan och fräs ett par minuter.
Smaksätt med 2 tsk soja, 2 msk kalvfond och 2 tsk fransk senap.
Rör i äpplet och 2 dl lätt crème fraiche.
Sjud i 5 minuter.
Servera med pasta och råkostsallad.
Fredag:
Nötfärsgryta och kokt potatis:
Fräs 300 g nötfärs och 2 hackade schalottenlökar i 2 msk matfett tills färsen smular sig.
Tillsätt 2 grovt rivna morötter, 2 klyftor hyvlad vitkål och 1 skivad röd paprika.
Fräs några minuter.
Krydda med 2 tsk hackad rosmarin, salt och peppar.
Servera med kokt potatis, sallad och en klick kesella.
Lördag:
Saltimbocca på kyckling med svamppasta
Söndag:
Bobotie - Sydafrikansk köttfärspaj med gult ris
Gult ris (6 portioner):
Koka upp 6 dl vatten.
Tillsätt 3 dl ris, ½ tsk salt, 1½ tsk gurkmeja, 1 dl russin och 1 kanelstång.
Låt riset sjuda under lock, ca 20 minuter.
Ta bort kanelstången och smaksätt med 1 tsk råströsocker och 1 msk smör.
Måndag:
Spaghetti med snabba såsen, sallad. Fräs en hackad vitlöksklyfta i någon msk olja i en kastrull, slå på 1 förpackning krossade tomater med basilika, koka upp och sjud några minuter. Tärna 1 förpackning fetaost, lägg i och rör om, smaka av. Toppa med provensalsk kryddblandning efter smak.
Glasspinne.
Tisdag:
Fiskbullar i dill- och kaviarsås, råris med majs.
Semlor.
Onsdag:
Timjanstekta köttfärsjärpar, potatis och tzatziki på äpple och rödlök. Finhacka 1 fast äpple och 1 rödlök, blanda med 2 dl matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Färsk frukt.
Torsdag:
Potatis- och purjolökssoppa, ostsmörgås. Skölj, skala och skär 500 g potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten som precis täcker tills potatisen är mjuk. Stöt sönder den och späd eventuellt med kokande vatten. Lägg i finskuren purjolök och hackad persilja. Koka upp.
Plättar med sylt.
Fredag:
Parisare med rå äggula/stekt ägg, tomatsallad.
Peach melba, persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade varma hallon, vaniljglass.
Lördag:
Stekt rödspätta, citronklyftor, kokt pressad potatis och muskotkryddad hel spenat.
Blåbärspaj med lite riven mandelmassa i pajdegen.
Söndag:
Flygande Jakob, ris och sallad. Lägg skinn- och benfria stekta/grillade kycklingbitar i ugnssäker form. Strö över ananastärningar. Täck med lätt crème fraiche + chilisås. Toppa med strimlat knaprigt stekt bacon och frästa champinjoner. Gratinera 15-20 minuter i 225 grader. Server med ris, rostade jordnötter och sallad.
Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde. Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker. Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form. Grädda 40-45 minuter i 150 grader.
Måndag:
Krämig köttfärssås, tagliatelle med sallad
Tisdag:
Parmesangrillad kyckling, ris och sallad
Onsdag:
Panerad fisk, kall räksås, potatis eller ris med grönsaker
Torsdag:
Vårrullar och sallad
Fredag:
Hemmagjord pizza
Lördag:
Tacos
Söndag:
Rösti, stekt fläsk och lingonsylt
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fiskburgare:
500 g torsk, grovt hackad
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 knippe gräslök
1 dl naturell lättyoghurt
Salt
Peppar
Gör så här:
Klipp eller hacka gräslöken i små bitar.
Blanda med yoghurt.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
2 kkp surmjölk
4 ägg
1½ kkp strösocker
½ kkp smör
½ kkp sirap
2 tsk kanelpulver
1 tsk nejlikepulver
2 msk vetemjöl
Litet salt
2 kkp kärnfria russin
Gör så här:
Äggen vispas upp och de övriga ingredienserna tillsättas och blandas väl.
Kokas i en liten kastrull i vattenbad, tills det börjar tjockna.
Får sedan kallna något.
Hälles sedan i ett smörat paj-eller gratinfat och gräddas i ugn, tills ytan är gulbrun.
Mängd: cirka 2½ liter
Ingredienser:
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1½ kg Svenskt Strösocker
50 g citronsyra
Gör så här:
Skölj blomklasarna.
Lägg blommorna i en hink eller stor skål.
Skölj citronerna noga och skiva dem tunt.
Lägg citronskivorna på blommorna.
Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig.
Rör i citronsyran.
Häll den heta vätskan över blommor och citroner.
Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn.
Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av.
Häll upp på väl rengjorda flaskor.
Förvara i kylskåp eller frys saften.
Tips:
Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.
Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|