Alla inlägg under maj 2021
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 15 minuter
Ingredienser:
600 g potatis
800 g rödbetor
2 msk Smör
1 tsk salt
500 g laxfilé
1 krm svartpeppar
1 tsk rosmarin
250 g keso cottage cheese
75 g fetaost
½ dl gröna oliver med pimento
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Tvätta och klyfta potatisen.
Skala och klyfta rödbetorna.
Lägg dem på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Salta och ringla över smöret.
Stek i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Lägg laxen på ett smort ugnssäkert fat.
Salta och krydda med peppar och rosmarin.
Ställ in fatet på ett galler ovanför rotfrukterna i ugnen.
Stek i ytterligare ca 15 minuter.
Servera med cottage cheese blandad med ost och oliver.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl lättfil
2 msk dill, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
½ äpple, finhackat
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Häll filen i en skål, rör ner dill, gräslök och äpple.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-4 ägg
½ dl vispgrädde
½ msk kanel
2 msk smör att steka i
Till servering:
Crème fraiche eller vispad grädde
Gör så här:
Blanda ägg, vispgrädde och kanel med en gaffel.
Smält smöret i en stekpanna och häll sedan i äggblandningen.
Stek på medelhög värme, omeletten är klar när äggsmeten är fast och gyllengul.
Servera med en klick crème fraiche eller vispad grädde.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
½ banan
1½ dl jordgubbar
2½ dl mjölk
1½ dl jordgubbsglass
2 msk Vit Sirap
Gör så här:
Blanda frukten, mjölk, glass och sirap i en mixer och kör tills det är slätt.
Häll upp i två glas.
Servera med sugrör.
Ingredienser:
4 dl grahamsmjöl
1,5 dl vatten
1 krm salt
0,5 dl osaltat smör, smält, till pensling
Gör så här:
Blanda mjöl och salt och gör en grop i mitten.
Häll i vatten, lite i taget, och arbeta för hand ihop en deg.
Knåda tills den är smidig och inte kladdig.
Dela den i 16 delar och kavla varje del till en rund kaka.
Pensla ovansidan med smör och rulla ihop kakan till en rulle.
Tryck ihop rullen från ändarna till en bulle och kavla ut den igen med lite extra mjöl till en kaka på ca 15 centimeter.
Värm en stekpanna av gjutjärn så att den blir riktigt varm.
Lägg i en kaka och grädda den 1 minut, pensla under tiden lite smält smör på ovansidan.
Vänd kakan, grädda ytterligare 1 minut och pensla samtidigt den gräddade sidan.
Vänd, grädda och pensla ännu en gång.
Ta upp brödet, lägg det på en handduk och håll det varmt.
Grädda de andra likadant och stapla dem efter hand under handduken.
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar. Forma bullar och stek guldgula i lite smör. Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan. Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja. Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Tortilla med korv. (för recept, följ länken)
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form. Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter. Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör. Gör en sats potatismos. Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken. Häll över hollandaisesåsen. Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter. Strö över dill.
Söndag:
Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad. (för recept, följ länken)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|