Alla inlägg under februari 2022
Mängd: ca 6 liter
Ingredienser:
3 kg rabarber
4 citroner
60 g citronsyra
Socker
vatten
Gör så här:
Dela rabarberna utan att skala dem
Skiva citronerna varva detta i en bunke/ hink i rostfritt stål (får ej använda plast eller metall saker).
Koka vattnet och låt det svalna häll över rabarberna och citronerna så det täcker och rör i citronsyran låt stå ett till två dygn rör om lite nu och då (det kan stå i rumstemperatur).
Sila bort rabarber och citroner och blanda i 3/4 kg socker till varje liter saft.
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
potatis
morötter
palsternacka
gul lök
rotselleri
kålrot
vitlök
färsk ingefära
grädde
Crème Fraiche med franska örter
Gör så här:
Skiva alla grönsaker, utom ingefäran och vitlöken.
Riv ingefäran och hacka vitlöken fint.
Blanda alla grönsaker och bred ut i en smord ugnsfast form.
Varva grönsaker med salt.
Blanda grädde och Crème Fraiche och häll över.
In i ugnen, 225°C, ca 35 min.
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.
Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.
Tisdag:
Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.
Aprikoskräm.
Onsdag:
Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.
Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.
Torsdag:
Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.
Fredag:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Peach Melba:
Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.
Lördag:
Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.
Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.
Söndag:
Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.
Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar
Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås
Onsdag:
Makaronipudding med skinka
Torsdag:
Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås
Fredag:
Hamburgare, bröd och potatisskivor
Lördag:
Köttgryta med potatis
Söndag:
Köttfärssås och pasta
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Chokladkräm.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk krossade tomater
3 gula lökar
3 msk smör
1 l buljong (tärning)
2 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
paprikapulver
1/2 dl grädde
Gör så här:
Skala och skär löken i skivor.
Fräs löken i hälften av smöret i en gryta.
Häll på buljongen och koka under lock ca 15 min.
Häll i tomatröran.
Rör samman vetemjölet med resten av fettet.
Rör ner pastan i soppan.
Koka soppan ytterligare några min.
Smaksätt med salt, vitpeppar, paprikapulver och grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | |||||||||
|