Direktlänk till inlägg 7 februari 2013

Bakglädje (Del 2) Färsk jäst & torrjäst och Kemiska jäsmedel

Av Maria - 7 februari 2013 07:00

Färsk jäst och torrjäst:

Färsk jäst består av odlade jästsvampar, som förvandlar socker till alkohol och kolsyra när degen jäser och gör att den höjer sig och blir porös.

Degen jäser även om det inte finns socker i degen, eftersom stärkelsen bryts ner till socker.

Men lite socker påskyndar jäsningsprocessen.

Har du däremot för mycket socker i en deg hämmas jäsningen.

Jästen för brukar halva sin vikt i socker på en timme.

Det betyder att en deg med 50 g jäst som jäser en timme förbrukar 25 g socker.


Jäst för söta degar används om degen innehåller minst 3 msk socker eller 2 msk sirap på 50 g jäst.

Resultatet blir luftigare bröd.


Blanda aldrig jästen med salt eller socker eftersom den starka koncentrationen kan ta död på jästsvamparna.


Jäst är levande och bör inte förvaras i tättslutande förpackningar, t.ex plastpåsar.

Det är inte heller lämpligt att frysa jäst, jäsförmågen försämras då.

Förvara jästen i kylen.


Färsk jäst löses i fingervarm vätska, 37 grader inan övriga ingredienser tillsätts.

Enklast är det att vispa ut jästen i degvätskan.


Torrjäst är torkad pulvriserad jäst.

Den blandas med mjölet och kräver varmare degvätska, ca 45 grader, för att jästen ska bli aktiv.

Torrjästen har längre hållbarhet än den färska jästen.


Kemiska jäsmedel:

Bakpulver är det vanligaste kemiska jäsmedlet och innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse.

Bakpulver ger ingen bismak och färgar inte heller.

Det utveklar kolsyra vid upphettning med inte när det blandas i vätska.

Därför tål en deg att smet att stå en stund med bakpulver.

I vissa fall kan du ersätta bikarbonat och hjorthornssalt med bakpulver.

Dubbla då mängden bakpulver, dvs 2 tsk bakpulver ersätter 1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt.


Bikarbonat bestrår endast av natriumbikarbonat.

Det är ett kraftigt jäsmedel till vilket man bör tillföra en sur ingrediens, tex filmjölk eller lingonsylt, för att bakverket inte ska smaka lut.

Bikarbonat ger smak och viss brunfärgning.


Hjorthornssalt består av ammoniumkarbonater.

När det upphettas frigörs kolsyra och ammoniak.

Det senare brukar kännas när ugnsluckan öppnas.

Hjorthornssalt används i torra småkakor och ger en spröd konsistens.

Låt kakorna kallna helt innan de stoppas i burkar.

På så sätt försvinner eventuell bismak.


Samtliga kemiska jäsmedel förvaras torrt.

Bakat · Tips
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 29 april 12:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 29 april 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards