Direktlänk till inlägg 7 februari 2013

Bakglädje (Del 2) Färsk jäst & torrjäst och Kemiska jäsmedel

Av Maria - 7 februari 2013 07:00

Färsk jäst och torrjäst:

Färsk jäst består av odlade jästsvampar, som förvandlar socker till alkohol och kolsyra när degen jäser och gör att den höjer sig och blir porös.

Degen jäser även om det inte finns socker i degen, eftersom stärkelsen bryts ner till socker.

Men lite socker påskyndar jäsningsprocessen.

Har du däremot för mycket socker i en deg hämmas jäsningen.

Jästen för brukar halva sin vikt i socker på en timme.

Det betyder att en deg med 50 g jäst som jäser en timme förbrukar 25 g socker.


Jäst för söta degar används om degen innehåller minst 3 msk socker eller 2 msk sirap på 50 g jäst.

Resultatet blir luftigare bröd.


Blanda aldrig jästen med salt eller socker eftersom den starka koncentrationen kan ta död på jästsvamparna.


Jäst är levande och bör inte förvaras i tättslutande förpackningar, t.ex plastpåsar.

Det är inte heller lämpligt att frysa jäst, jäsförmågen försämras då.

Förvara jästen i kylen.


Färsk jäst löses i fingervarm vätska, 37 grader inan övriga ingredienser tillsätts.

Enklast är det att vispa ut jästen i degvätskan.


Torrjäst är torkad pulvriserad jäst.

Den blandas med mjölet och kräver varmare degvätska, ca 45 grader, för att jästen ska bli aktiv.

Torrjästen har längre hållbarhet än den färska jästen.


Kemiska jäsmedel:

Bakpulver är det vanligaste kemiska jäsmedlet och innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse.

Bakpulver ger ingen bismak och färgar inte heller.

Det utveklar kolsyra vid upphettning med inte när det blandas i vätska.

Därför tål en deg att smet att stå en stund med bakpulver.

I vissa fall kan du ersätta bikarbonat och hjorthornssalt med bakpulver.

Dubbla då mängden bakpulver, dvs 2 tsk bakpulver ersätter 1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt.


Bikarbonat bestrår endast av natriumbikarbonat.

Det är ett kraftigt jäsmedel till vilket man bör tillföra en sur ingrediens, tex filmjölk eller lingonsylt, för att bakverket inte ska smaka lut.

Bikarbonat ger smak och viss brunfärgning.


Hjorthornssalt består av ammoniumkarbonater.

När det upphettas frigörs kolsyra och ammoniak.

Det senare brukar kännas när ugnsluckan öppnas.

Hjorthornssalt används i torra småkakor och ger en spröd konsistens.

Låt kakorna kallna helt innan de stoppas i burkar.

På så sätt försvinner eventuell bismak.


Samtliga kemiska jäsmedel förvaras torrt.

Bakat · Tips
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se