Direktlänk till inlägg 7 februari 2013

Bakglädje (Del 2) Färsk jäst & torrjäst och Kemiska jäsmedel

Av Maria - 7 februari 2013 07:00

Färsk jäst och torrjäst:

Färsk jäst består av odlade jästsvampar, som förvandlar socker till alkohol och kolsyra när degen jäser och gör att den höjer sig och blir porös.

Degen jäser även om det inte finns socker i degen, eftersom stärkelsen bryts ner till socker.

Men lite socker påskyndar jäsningsprocessen.

Har du däremot för mycket socker i en deg hämmas jäsningen.

Jästen för brukar halva sin vikt i socker på en timme.

Det betyder att en deg med 50 g jäst som jäser en timme förbrukar 25 g socker.


Jäst för söta degar används om degen innehåller minst 3 msk socker eller 2 msk sirap på 50 g jäst.

Resultatet blir luftigare bröd.


Blanda aldrig jästen med salt eller socker eftersom den starka koncentrationen kan ta död på jästsvamparna.


Jäst är levande och bör inte förvaras i tättslutande förpackningar, t.ex plastpåsar.

Det är inte heller lämpligt att frysa jäst, jäsförmågen försämras då.

Förvara jästen i kylen.


Färsk jäst löses i fingervarm vätska, 37 grader inan övriga ingredienser tillsätts.

Enklast är det att vispa ut jästen i degvätskan.


Torrjäst är torkad pulvriserad jäst.

Den blandas med mjölet och kräver varmare degvätska, ca 45 grader, för att jästen ska bli aktiv.

Torrjästen har längre hållbarhet än den färska jästen.


Kemiska jäsmedel:

Bakpulver är det vanligaste kemiska jäsmedlet och innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse.

Bakpulver ger ingen bismak och färgar inte heller.

Det utveklar kolsyra vid upphettning med inte när det blandas i vätska.

Därför tål en deg att smet att stå en stund med bakpulver.

I vissa fall kan du ersätta bikarbonat och hjorthornssalt med bakpulver.

Dubbla då mängden bakpulver, dvs 2 tsk bakpulver ersätter 1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt.


Bikarbonat bestrår endast av natriumbikarbonat.

Det är ett kraftigt jäsmedel till vilket man bör tillföra en sur ingrediens, tex filmjölk eller lingonsylt, för att bakverket inte ska smaka lut.

Bikarbonat ger smak och viss brunfärgning.


Hjorthornssalt består av ammoniumkarbonater.

När det upphettas frigörs kolsyra och ammoniak.

Det senare brukar kännas när ugnsluckan öppnas.

Hjorthornssalt används i torra småkakor och ger en spröd konsistens.

Låt kakorna kallna helt innan de stoppas i burkar.

På så sätt försvinner eventuell bismak.


Samtliga kemiska jäsmedel förvaras torrt.

Bakat · Tips
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Av Maria - Måndag 13 maj 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards