Alla inlägg under januari 2014

Av Maria - 4 januari 2014 16:30

Ingredienser:

1½ tsk torrjäst
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1½ dl grov rågmjöl
1½ dl grahamsmjöl
½ dl linfrö
1½ tsk salt
1 msk smör
2 msk mörk sirap
3 dl vatten

 

Gör så här:

Program Grovbröd

Av Maria - 4 januari 2014 15:30

Antal: ca 30 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 15 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 msk socker

1 ägg

4 dl grahamsmjöl

8-9 dl vetemjöl


Fyllning:
2 dl ketchup

2 paket bacon

2 dl riven mager ost

2 msk oregano


Till pensling:
1 ägg

Flingsalt

Ytterligare lite oregano


Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader.

Rör ut jästen i mjölken.

Tillsätt olja, salt, socker, ägg och mjöl.

Arbeta samman till en smidig deg.

Låt den jäsa ca 30 minuter.


Skär baconskivorna i bitar, stek och låt dem rinna av på papper.

Dela degen i två delar.

Kavla ut varje del.

Bred på ketchupen, strö över bacon, ost och oregano.

Rulla ihop degen och skär varje rulle i ca 15 bitar.

Lägg bullarna i pappersformar eller muffinsbleck.

Låt jäsa 15 minuter.


Pensla med ägget, strö över salt och oregano.

Baka i ugn ca 10 minuter.

Av Maria - 4 januari 2014 15:00

Müslimängd: ca 1 liter

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Müsli:

1½ dl valnötter, hackade

1 dl cashewnötter, hackade

1 dl mandel, hackade

½ dl pinjenötter, hackade

1 dl hela linfrön

1½ dl solrosfrö

1½ dk pumpakärna

1 dl sesamfrö

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 msk blåbärspulver

2 tsk vaniljpulver


Tillbehör:

Naturell yoghurt

Hallon

Blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda nötter, frön, kärnor och kokosflingor och strö ut på en plåt som du täckt med bakplåtspapper.

Klicka ut kokosoljan.

Strö över blåbärs- och vaniljpulvret.

Rosta blandningen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Rör om då och då.

Ta ut müslin ur ugnen och blanda runt.

Förvara svalt.


Servering:

Servera müslin med naturell yoghurt, hallon och blåbär.

Av Maria - 3 januari 2014 16:30

Ingredienser:

750-800 gram små tomater, babyplommontomater, cocktailtomater eller valfri sort mogna mindre tomater
2 msk olivolja
1 hackad rödlök
1 klyfta vitlök
2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
1 äpple, 150 gram
1/2 tsk chiliflakes
1 dl cidervinäger
2 dl strösocker
1/2 kanelstång
1 tsk salt
2 tsk Garam masala
2 tsk curry
1 tsk mald kardemumma
1 tsk gula senapsfrön


Gör så här:

Skölj och ta bort blomfäste på tomaterna. 3

Skär dem i tärningar.
Hacka lök och vitlök.

Skala och hacka färsk ingefära.

Skala och tärna äpplet.
Värm oljan i en kastrull samt fräs rödlöken någon minut utan att ta färg.
Tillsätt vitlök, ingefära, äpple och 1/2 tsk chiliflakes samt fräs några sekunder till.
Tillsätt cidervinäger, socker samt resten av kryddorna - kanelstång, salt, garam masala, curry, kardemumma och senapsfrön.
Tillsätt tomaterna.
Koka tomatchutneyn på låg värme i ca 1 timme utan lock.

Rör då och då.

Akta så den ej bränns.

Kokar den torrt så kan du tillsätta lite vatten.
Ta upp den hela kanelen och släng den.
Mixa chutneyn genom att köra med en stavmixer till en grov röra.

Du kan också mixa den i en matberedare förstås.

Eller bara mixa med en potatisstöt så mycket du kan till en mosig chutney.
Häll upp tomatchutneyn på burkar och sätt på lock.

Förvaras mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kyl.

Av Maria - 3 januari 2014 16:30

Ingredienser:

1½ tsk torrjäst
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1½ dl grahamsmjöl
½ dl linfrö
1½ tsk salt
1 msk pomeransskal
1 tsk stött fänkål
1 msk smör
2 msk sirap
3 dl mjölk

 

Gör så här:

Program Grovbröd

Av Maria - 3 januari 2014 15:15

Antal: 10 bitar

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g smör

1 äggula


Fyllning:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

Rivet skal och saft av 1 citron

Florsocker till garnering


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.

Tillsätt äggulan och kör några varv till så att massan går ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Ställ formen i frysen ca en kvart.


Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt grädde, mjöl, vaniljsocker samt skal och saft av citron.

Häll det i det kalla pajskalet.

Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna och pudra med florsocker innan servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards