Alla inlägg under januari 2014
Ingredienser:
1½ tsk torrjäst
ca 850 gram mjöl (också olika blandningar och gryner)
5,5 dl vätska (tex. vatten, natuerll yoghurt, mjölk, öl, keso, filmjölk)
1 dl brun socker
1-2 msk olja
Gör så här:
Till det kommer kryddor och salt efter tycke och smak.
Programinställningarna ändras beroende utifrån vilken typ av bröd som bakas.
Grovbröd (allt med grovt rågmjöl alternativt med mycket gryn/ solrosfrö/linfrö i) eller vitt bröd (sådant som har vetemjöl som största grund)
Ingredienser:
valfria citrusfrukter, t ex apelsin, citron, lime och kumquats
citrongräs
kryddnejlikor
bruksvinäger, vit
Gör så här:
Tryck in nejlikor i några apelsiner.
Dela några av citrusfrukterna.
Banka citrongräset.
Fyll en stor burk med hela och delade citrusfrukter, garnera med citrongräs.
Fyll på med vinäger så att det täcker.
Det går att fylla på med mer vinäger ett par gånger om man använder vinägern frekvent.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 msk naturell crème fraiche
2-3 ägg
Salt
Peppar
Smör
Tillbehör:
1 par skivor rökt skinka
Endiver
Paprika
Persilja
Gör så här:
Rör ut crème fraiche med ett ägg och vispa det slätt.
Rör sedan ned resten av äggen.
Krydda med salt och peppar.
Smält en klick smör i stekpannan och häll i äggsmeten.
Rör tills den precis stannat.
Tricket med den bästa äggröran är att ta den av värmen innan den är torr och smulig.
Servering:
Servera äggröran med tunna skivor skinka, några blad endiver och gärna lite finhackad paprika och persilja för färg och smak.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
300 gram skalade jordärtskockor
1 rödlök
1 klyfta vitlök
1 tsk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
2 röda spanska peppar
1 msk ättika 12%
1,5 msk citronsaft
2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
1 tsk senapsfrön, gula eller bruna
1 tsk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk salt
1 stång kanel
1 dl russin
1 dl vatten
Gör så här:
Skala jordärtskockor och skär i små tärningar.
Lägg i en kastrull med 2 liter vatten och 0,5 msk färskpressad citron.
Citronen gör att de ej mörknar.
Koka jordärtskocksbitarna i 10 minuter.
Skala och hacka lök samt vitlök.
Skala och hacka eller riv ingefäran fint.
Skölj, dela och strimla chilin.
Ta bort kärnor om du vill ha en något mildare chutney.
Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis.
Lägg med jordärtskockorna.
Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
Häll av skockorna och lägg med löken i den tjockbottnade kastrullen.
Tillsätt 1 msk färskpressad citron, socker, ättika, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt samt 1 dl vatten.
Koka upp och rör då och då så det ej bränns.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 45 minuter. Rör då och då.
Mot slutet så mixade jag chutneyn då jag gillar lite mer finfördelad chutney - det är dock valfritt.
Ta då upp kanelstången innan.
Mixa chutneyn hastigt med en stavmixer till önskad konsistens.
Späd med 1-3 msk vatten under tiden så den blir så lös du vill ha den.
Lägg tillbaka kanelstången.
Häll upp chutneyn när den är varm på steriliserad burka eller burkar och sätt på lock direkt.
Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|