Alla inlägg under april 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g frysta ärtor
1 citron
1 dl kallpressad rapsolja
0,5 dl vatten
2 msk tahini
1 citron
1 kruka mynta
Salt
Svartpeppar
4 skivor fiberrikt rågbröd
2 st ekologiska ägg
4 dl MSC-märkta räkor
Dill för garnering
Gör så här:
Tina ärtorna och mixa med olja mynta, citronsaft salt och peppar.
Koka upp vatten och lägg i äggen i 7-8 min.
Kyl under kallt vatten, skala och dela dem.
Blanda eventuellt ut tahinin med lite vatten.
Bred på hummus på brödet, lägg på räkor, ägg, citronklyfta ,svartpeppar och strimla över tahinisåsen.
Ingredienser:
1 kg små lökar, helst schalottenlök
1 bit pepparrot
Dillkronor
Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
2-3 dl socker
2 tsk salt
½ tsk natriumbensoat
Gör så här:
Förväll löken hastigt, spola kallt i vatten och skala den.
Blanda till lagen, lägg i lökarna och koka dem 5 minuter.
Strimla pepparroten, skölj dillkronorna och varva lök, pepparrot och dill i en stor glasburk.
Rör ut konserveringsmedlet i lite av den varma lagen och häll den över löken.
Tillslut väl.
Antal: 10 portioner
Ugn: 150 grader, 10 minuter
Ingredienser:
4 st hårdkokta ägg
1 burk matjessill
4 msk majonnäs
1 msk finhackad rödlök
2 msk hackad dill
2 skiva kavring
5 st rädisor
smörgåskrasse
Gör så här:
Skala och hacka äggen.
Häll av spadet från sillen och hacka den.
Blanda samman majonnäs, hackad lök och dill.
Blanda i hackat ägg och sill och smaka av med salt och peppar.
Hacka kavringen fint.
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter.
Fördela gubbröran i små glas och toppa med rostad kavring, tunt skivade rädisor och klippt krasse.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 zucchini
3 tomater
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk kapris
3 kvistar oregano
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
12 skivor vitt bröd
Gör så här:
Skölj och ansa zucchinin och tärna den fint.
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort kärnor och stjälkfästen och hacka tomatköttet fin.
Skölj och ansa salladslöken och hacka den fint.
Skala och pressa vitlöken.
Värm ugnen till 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Hetta upp 1 mks olja i en gryta och lägg i salladslök och vitlök.
Fräs under omrörning.
Tillsätt zucchin och tomat, rör om och lägg på locket.
Låt grönsakerna fräsa 10 minuter, ta av locket och sjud tills all vätska har kokat bort.
Hacka kaprisen och oreganobladen grovt.
Blanda ner kapris, oregano och resten av olivoljan i grönsaksröran.
Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Rosta brödskivorna och lägg dem på plåten.
Fördela grönsaksröran på brödskivorna.
Grädda i ugnen tills grönsakerna börjar ta färg, ca 15 minuter.
Servera genast.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
5-10 jordgubbar, 100 g
1/4 vattenmelon, ca 300 g melonkött
75 g gurka
Isbitar
Gör så här:
Pressa jordgubbar, melonkött och gurka till juice.
Servera med isbitar i ett högt glas, gärna med gurkskivor som garnering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
1 stor romanesco
400 g tinad torskfilé
salt och peppar
1 dl riven ost
400 g räkor i lake avrunnen vikt 170 g
1 kruka dill
Citronsås:
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde
rivet skal och saft från 1⁄2 citron
1 liten pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
red av med lite Maizena
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Koka ihop grädden med vitlök, citronskal, salt och peppar och red av med lite Maizena.
Smaka av med citronsaft.
Dela romanescon i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
Lägg i fisken och lägg över såsen och ost.
Toppa med räkor och dill.
In i ugnen tills den fått fin färg.
Ingredienser:
1 kg små fina rödbetor
Vatten + 2 tsk salt
Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
2 dl socker
1 bit pepparrot i bitar, ca 50 g
Gör så här:
Borsta rödbetorna rena men akta rotspetsar och bladfästen så de inte förblöder.
Koka rödbetorna nästan mjuka i saltat vatten, spola hastigt i kallt vatten och skala dem.
Blanda till och koka upp lagen, lägg i rotfrukterna och koka upp igen.
Sjud några minuter.
Lägg över rödbetorna i burkar eller krukor, strimla och blanda ner pepparroten när inläggningen kallnat.
Slå över spadet.
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, 20 minuter + 225 grader, 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2.5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
4 st ägg
Fyllning:
200 g champinjoner
3 msk smör
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde
3 msk hackad dill
salt och peppar
200 g skalade räkor
1 dl riven ost
Garnera med:
citronklyftor
dill
räkor
Gör så här:
Lägg smör, mjöl och mjölk i en kastrull.
Värm under omrörning tills det blir en tjock smet som släpper från kastrullens kanter.
Ta kastrullen av värmen och vispa ner äggen ett i taget.
Bred ut smeten i långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i 200°, 20 minuter.
Stjälp upp på bakplåtspapper.
Smält smör i en kastrull.
Lägg i skivade champinjoner och stek tills vätskan avdunstat.
Strö över mjöl och rör om.
Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omrörning.
Låt koka i 5 minuter.
Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.
Lägg i räkorna och fördela fyllningen på bottnen.
Rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåts-papper.
Strö på ost och gratinera i 225°, 10 minuter.
Garnera med citronklyftor, dill och räkor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|