Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 5 april 2014 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g frysta ärtor
1 citron
1 dl kallpressad rapsolja
0,5 dl vatten
2 msk tahini
1 citron
1 kruka mynta
Salt
Svartpeppar
4 skivor fiberrikt rågbröd
2 st ekologiska ägg
4 dl MSC-märkta räkor
Dill för garnering


Gör så här:
Tina ärtorna och mixa med olja mynta, citronsaft salt och peppar.

Koka upp vatten och lägg i äggen i 7-8 min.

Kyl under kallt vatten, skala och dela dem.

Blanda eventuellt ut tahinin med lite vatten.

Bred på hummus på brödet, lägg på räkor, ägg, citronklyfta ,svartpeppar och strimla över tahinisåsen.

Av Maria - 5 april 2014 06:00

Ingredienser:

1 kg små lökar, helst schalottenlök

1 bit pepparrot

Dillkronor


Lag:
2 dl ättikssprit

3 dl vatten

2-3 dl socker

2 tsk salt

½ tsk natriumbensoat


Gör så här:
Förväll löken hastigt, spola kallt i vatten och skala den.

Blanda till lagen, lägg i lökarna och koka dem 5 minuter.

Strimla pepparroten, skölj dillkronorna och varva lök, pepparrot och dill i en stor glasburk.

Rör ut konserveringsmedlet i lite av den varma lagen och häll den över löken.

Tillslut väl.

Av Maria - 4 april 2014 18:45




Antal: 10 portioner

Ugn: 150 grader, 10 minuter


Ingredienser:

4 st hårdkokta ägg
1 burk matjessill
4 msk majonnäs
1 msk finhackad rödlök
2 msk hackad dill
2 skiva kavring
5 st rädisor
smörgåskrasse

 

Gör så här:

Skala och hacka äggen.

Häll av spadet från sillen och hacka den.

Blanda samman majonnäs, hackad lök och dill.

Blanda i hackat ägg och sill och smaka av med salt och peppar.

Hacka kavringen fint.

Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter.

Fördela gubbröran i små glas och toppa med rostad kavring, tunt skivade rädisor och klippt krasse.




Av Maria - 4 april 2014 17:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 zucchini

3 tomater

3 salladslökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk kapris

3 kvistar oregano

Salt

Svartpeppar

Cayennepeppar

12 skivor vitt bröd


Gör så här:

Skölj och ansa zucchinin och tärna den fint.

Skålla och skala tomaterna.

Ta bort kärnor och stjälkfästen och hacka tomatköttet fin.

Skölj och ansa salladslöken och hacka den fint.

Skala och pressa vitlöken.

Värm ugnen till 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Hetta upp 1 mks olja i en gryta och lägg i salladslök och vitlök.

Fräs under omrörning.

Tillsätt zucchin och tomat, rör om och lägg på locket.

Låt grönsakerna fräsa 10 minuter, ta av locket och sjud tills all vätska har kokat bort.

Hacka kaprisen och oreganobladen grovt.

Blanda ner kapris, oregano och resten av olivoljan i grönsaksröran.

Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Rosta brödskivorna och lägg dem på plåten.

Fördela grönsaksröran på brödskivorna.

Grädda i ugnen tills grönsakerna börjar ta färg, ca 15 minuter.

Servera genast.




Av Maria - 4 april 2014 12:30

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

5-10 jordgubbar, 100 g

1/4 vattenmelon, ca 300 g melonkött

75 g gurka

Isbitar


Gör så här:

Pressa jordgubbar, melonkött och gurka till juice.

Servera med isbitar i ett högt glas, gärna med gurkskivor som garnering.

Av Maria - 4 april 2014 12:15




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader


Ingredienser:

1 stor romanesco
400 g tinad torskfilé
salt och peppar
1 dl riven ost
400 g räkor i lake avrunnen vikt 170 g
1 kruka dill


Citronsås:
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde
rivet skal och saft från 1⁄2 citron
1 liten pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
red av med lite Maizena


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Koka ihop grädden med vitlök, citronskal, salt och peppar och red av med lite Maizena.

Smaka av med citronsaft.

Dela romanescon i mindre bitar och lägg i en ugnsform.

Lägg i fisken och lägg över såsen och ost.

Toppa med räkor och dill.

In i ugnen tills den fått fin färg.




Av Maria - 4 april 2014 05:45

Ingredienser:

1 kg små fina rödbetor

Vatten + 2 tsk salt


Lag:

2 dl ättikssprit

3 dl vatten

2 dl socker


1 bit pepparrot i bitar, ca 50 g


Gör så här:

Borsta rödbetorna rena men akta rotspetsar och bladfästen så de inte förblöder.

Koka rödbetorna nästan mjuka i saltat vatten, spola hastigt i kallt vatten och skala dem.

Blanda till och koka upp lagen, lägg i rotfrukterna och koka upp igen.

Sjud några minuter.

Lägg över rödbetorna i burkar eller krukor, strimla och blanda ner pepparroten när inläggningen kallnat.

Slå över spadet.

Av Maria - 3 april 2014 18:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 200 grader, 20 minuter + 225 grader, 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör
2.5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
4 st ägg


Fyllning:

200 g champinjoner
3 msk smör
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde
3 msk hackad dill
salt och peppar
200 g skalade räkor
1 dl riven ost

 

Garnera med:

citronklyftor
dill
räkor

 

Gör så här:

Lägg smör, mjöl och mjölk i en kastrull.

Värm under omrörning tills det blir en tjock smet som släpper från kastrullens kanter.

Ta kastrullen av värmen och vispa ner äggen ett i taget.

Bred ut smeten i långpanna med bakplåtspapper.

Grädda i 200°, 20 minuter.

Stjälp upp på bakplåtspapper.


Smält smör i en kastrull.

Lägg i skivade champinjoner och stek tills vätskan avdunstat.

Strö över mjöl och rör om.

Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omrörning.

Låt koka i 5 minuter.

Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.

Lägg i räkorna och fördela fyllningen på bottnen.

Rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåts-papper.

Strö på ost och gratinera i 225°, 10 minuter.

Garnera med citronklyftor, dill och räkor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards