Direktlänk till inlägg 5 maj 2015
Antal: 5-6 portioner
Vila för pajdeg: ca 30 minuter + ca 15 minuter
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + 35-40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
Ca 2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 stor gul lök
150 g rökt skinka
Ca 3 dl förvälld blandsvamp
2 tsk soja
1 tsk dragon
Salt
Peppar
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost
Gör så här:
Pajdeg:
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
Ta fram degen och tryck ut den i en pajform.
Klä kanten med aluminiumfolie och nagga bottnen .
Låt formen stå kallt ca 15 minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Ta bort folien.
Fyllning:
Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett.
Tillsätt svampen och skinkan.
Låt allt fräsa tills vätskan har kokat in.
Tillsätt soja och smaka av med salt, peppar och dragon.
Lägg svampröran i det förgräddade pajskalet.
Strö över riven ost.
Vispa samman ägg och mjölk.
Häll det över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills ytan har fin färg och äggstanningen har "stannat".
Garnera eventuellt pajen med skinkrosor och någon grön örtkvist.
Bjud en sallad till.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|