Alla inlägg under januari 2015

Av Maria - 12 januari 2015 13:30

Måndag

Frukost: Sojasmoothie

Lunch: Omelett med svamp och mozzarella

Middag: Kyckling med färgglad sallad


Tisdag

Frukost: Turkisk yoghurt med ljumma nötter

Lunch: Blomkål med skinksås

Middag: Köttfärspaj


Onsdag 

Frukost: Äggmjölk med havtorn

Lunch: Skinklåda med purjolök

Middag: Lax med fetaosttäcke


Torsdag

Frukost: Yoghurt med hallon och vinbär

Lunch: Tomatsoppa med ädelost

Middag: Stekt strömming med grönt blomkålsmos


Fredag

Frukost: Skinka med ägg

Lunch: Olivoljemarinad bresola med blomkålssallad

Middag: Tacos


Lördag

Frukost: Kesoplättar med havtorn

Lunch: Glasnudelsallad med räkor & grön thaicurrydressing

Middag: Torsk med hollandaisesås


Söndag

Frukost: Mandelgröt

Lunch: Tomat och rosmarinkotletter

Middag: Skink- och spenatlasagne

Av Maria - 12 januari 2015 12:30

Måndag:

Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök.

Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja.

Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar.

Grädda till en krämig omelett. Strö över 2 msk riven parmesanost.

Servera med sallad.


Tisdag:

Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta.

Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap.

Låt puttra ca 15 minuter.

Servera med potatis.


Onsdag:

Pasta i musselsås:

Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung.

Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra.

Servera med pasta.


Torsdag:

Tomatsoppa med fetaost:

Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.

Bryn i olivolja.

Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin.

Låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 tsk oregano.

Mixa såsen slät.

Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt.

Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika.

Klicka ner i soppan vid servering.


Fredag:

Fredagsmacka med lufttorkad skinka:

Mosa 1 avokado grovt.

Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar.

Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka.

Servera med tomatsallad.


Lördag:

Fiskgryta med färskosttopping. 


Söndag:

Baconlindad köttfärslimpa.


 

Förslag till en efterrätt:

Citronskum med mangoslice:

Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt.

Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om.

Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum.

Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten.

Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum.

Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme.

Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen.

Av Maria - 12 januari 2015 09:30

Måndag:

Fläskgryta med ris, sallad.


Tisdag:

Strömming "Röda havet", kokt potatis, vitkålssallad.


Blötlägg ärter till torsdag middag.


Onsdag:

Korv, stuvade makaroner, rivna morötter

Smaksätt de rivna morötterna med ett rivet äpple.


Koka ärtsoppa till torsdag middag.


Torsdag:

Ärtsoppa.


Pannkakor med sylt.


Fredag:

Grillad kyckling, pommes allumettes, grönsallad, gelé.

Pommes allumettes = friterad potatis i tändstickssmala strimlor.

 

Lördag:

Fiskgratäng, potatismos, haricots verts.

 

Kaffe och kaka.

 

Söndag:

Ugnstekt fläskkarré, kokt potatis, rabarbersås, sallad.

 

Charlotte Russe.

Av Maria - 12 januari 2015 08:15

Måndag:

Potatiskaka, stekt fläsk, lingonsylt.


Kaffe och pepparkakor.


Tisdag:

Fiskpudding på rester från söndagens torsk (kokt torsk), skirat smör med citron och sallad.


Apelsinsallad med nötter.


Onsdag:

Falukorv i ugn med senap och äppelskivor, kokt potatis, sallad.


Kräm och mjölk.


Torsdag:

Kålsoppa med frikadeller.


Ostkaka med saftsås.


Fredag:

Räkris med curry, blandad sallad med dressing:

Blanda nykokt ris med ett par hg skalade räkor, en klick smör och mycket dill.


Ost och druvor, kex.


Lördag:

Lunch:

Kokta ägg med skinksås, gurka.


Middag:

Paj med köttfärsröra, sallad med gräddfilsdressing.


Färdigköpt sorbet och bär.


Söndag:

Lunch:

Torskrom i skivor, kryddad majonnäs, kokt potatis.


Middag:

Wienerschnitzel, ärter, potatis, skysås.


Päron på burk, vispad grädde med riven mandelmassa.

Av Maria - 11 januari 2015 19:30

Antal: 3-4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

2 bifftomater

1 burk fetaost i kryddolja

4 skivor kantskuret formbröd

4 tsk basilika/slätbladig persilja

4 msk fetaostmarinad

2-3 klyftor vitlök, pressade

Salt

Peppar

Basilika eller slätbladig persilja


Gör så här:

Halvera och gröp ur tomaterna.

Skär brödet i små tärningar.

Blanda tomatinkråm, ost, marinad, vitlök.

Fördela i tomaterna.

Gratinera ca 15 minuter i 250 grader.

Garnera med basilika.

Av Maria - 11 januari 2015 10:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:
400 g skivat nötkött av innanlår

2 stora strimlade purjolökar

2 stora skivade morötter

3/4 kg skalad skivad potatis

2-3 msk smör

1½ tsk salt

2 krm vitpeppar

1/4 tsk fyra kryddor

2-4 dl buljong (av tärning)

Persilja


Gör så här:

Dela köttskivorna i mindre bitar.

Bryn dem i smör på båda sidor, några skivor i taget.

Salta och krydda.

Bryn purjolök och morötter lätt.

Späd sedan i pannan och lös upp buljongtärningen.

Varva potatis, morötter, kött och purjolök i en ugnssäker form. 

Häll på buljongen.

Lägg på ett lock på formen eller täck med folie.

Koka i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.

Servera med inlagd gurka och någon grönsak.

Av Maria - 11 januari 2015 09:45

Ingredienser:
300 g malet nötkött

2-3 gula lökar

2 msk olja

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk salt

Grovmalen svartpeppar

½-1 tsk basilika eller oregano

½ dl tomatpuré

3 dl buljong eller 1½ dl vatten och 1½ dl rödvin


Gör så här:

Hacka löken.

Bryn kött och lök, i omgångar i oljan.

Smaksätt med vitlök, salt, kryddor och tomatpuré.

Späd med buljong eller vatten och vin.

Koka under lock i 20-30 minuter.

Servera med riven ost till kokt spaghetti eller ris.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards