Alla inlägg under januari 2015
Måndag
Frukost: Sojasmoothie
Lunch: Omelett med svamp och mozzarella
Middag: Kyckling med färgglad sallad
Tisdag
Frukost: Turkisk yoghurt med ljumma nötter
Lunch: Blomkål med skinksås
Middag: Köttfärspaj
Onsdag
Frukost: Äggmjölk med havtorn
Lunch: Skinklåda med purjolök
Middag: Lax med fetaosttäcke
Torsdag
Frukost: Yoghurt med hallon och vinbär
Lunch: Tomatsoppa med ädelost
Middag: Stekt strömming med grönt blomkålsmos
Fredag
Frukost: Skinka med ägg
Lunch: Olivoljemarinad bresola med blomkålssallad
Middag: Tacos
Lördag
Frukost: Kesoplättar med havtorn
Lunch: Glasnudelsallad med räkor & grön thaicurrydressing
Middag: Torsk med hollandaisesås
Söndag
Frukost: Mandelgröt
Lunch: Tomat och rosmarinkotletter
Middag: Skink- och spenatlasagne
Måndag:
Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök.
Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja.
Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar.
Grädda till en krämig omelett. Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med sallad.
Tisdag:
Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta.
Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap.
Låt puttra ca 15 minuter.
Servera med potatis.
Onsdag:
Pasta i musselsås:
Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung.
Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra.
Servera med pasta.
Torsdag:
Tomatsoppa med fetaost:
Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.
Bryn i olivolja.
Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin.
Låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 tsk oregano.
Mixa såsen slät.
Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt.
Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika.
Klicka ner i soppan vid servering.
Fredag:
Fredagsmacka med lufttorkad skinka:
Mosa 1 avokado grovt.
Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar.
Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka.
Servera med tomatsallad.
Lördag:
Fiskgryta med färskosttopping.
Söndag:
Förslag till en efterrätt:
Citronskum med mangoslice:
Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt.
Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om.
Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten.
Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum.
Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme.
Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen.
Måndag:
Fläskgryta med ris, sallad.
Tisdag:
Strömming "Röda havet", kokt potatis, vitkålssallad.
Blötlägg ärter till torsdag middag.
Onsdag:
Korv, stuvade makaroner, rivna morötter
Smaksätt de rivna morötterna med ett rivet äpple.
Koka ärtsoppa till torsdag middag.
Torsdag:
Ärtsoppa.
Pannkakor med sylt.
Fredag:
Grillad kyckling, pommes allumettes, grönsallad, gelé.
Pommes allumettes = friterad potatis i tändstickssmala strimlor.
Lördag:
Fiskgratäng, potatismos, haricots verts.
Kaffe och kaka.
Söndag:
Ugnstekt fläskkarré, kokt potatis, rabarbersås, sallad.
Charlotte Russe.
Måndag:
Potatiskaka, stekt fläsk, lingonsylt.
Kaffe och pepparkakor.
Tisdag:
Fiskpudding på rester från söndagens torsk (kokt torsk), skirat smör med citron och sallad.
Apelsinsallad med nötter.
Onsdag:
Falukorv i ugn med senap och äppelskivor, kokt potatis, sallad.
Kräm och mjölk.
Torsdag:
Kålsoppa med frikadeller.
Ostkaka med saftsås.
Fredag:
Räkris med curry, blandad sallad med dressing:
Blanda nykokt ris med ett par hg skalade räkor, en klick smör och mycket dill.
Ost och druvor, kex.
Lördag:
Lunch:
Kokta ägg med skinksås, gurka.
Middag:
Paj med köttfärsröra, sallad med gräddfilsdressing.
Färdigköpt sorbet och bär.
Söndag:
Lunch:
Torskrom i skivor, kryddad majonnäs, kokt potatis.
Middag:
Wienerschnitzel, ärter, potatis, skysås.
Päron på burk, vispad grädde med riven mandelmassa.
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2 bifftomater
1 burk fetaost i kryddolja
4 skivor kantskuret formbröd
4 tsk basilika/slätbladig persilja
4 msk fetaostmarinad
2-3 klyftor vitlök, pressade
Salt
Peppar
Basilika eller slätbladig persilja
Gör så här:
Halvera och gröp ur tomaterna.
Skär brödet i små tärningar.
Blanda tomatinkråm, ost, marinad, vitlök.
Fördela i tomaterna.
Gratinera ca 15 minuter i 250 grader.
Garnera med basilika.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
400 g skivat nötkött av innanlår
2 stora strimlade purjolökar
2 stora skivade morötter
3/4 kg skalad skivad potatis
2-3 msk smör
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1/4 tsk fyra kryddor
2-4 dl buljong (av tärning)
Persilja
Gör så här:
Dela köttskivorna i mindre bitar.
Bryn dem i smör på båda sidor, några skivor i taget.
Salta och krydda.
Bryn purjolök och morötter lätt.
Späd sedan i pannan och lös upp buljongtärningen.
Varva potatis, morötter, kött och purjolök i en ugnssäker form.
Häll på buljongen.
Lägg på ett lock på formen eller täck med folie.
Koka i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Servera med inlagd gurka och någon grönsak.
Ingredienser:
300 g malet nötkött
2-3 gula lökar
2 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Grovmalen svartpeppar
½-1 tsk basilika eller oregano
½ dl tomatpuré
3 dl buljong eller 1½ dl vatten och 1½ dl rödvin
Gör så här:
Hacka löken.
Bryn kött och lök, i omgångar i oljan.
Smaksätt med vitlök, salt, kryddor och tomatpuré.
Späd med buljong eller vatten och vin.
Koka under lock i 20-30 minuter.
Servera med riven ost till kokt spaghetti eller ris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|