Alla inlägg under april 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 förp (250 g) surdegsbaguette
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 krm cayennepeppar
½ tsk timjan
1 lagerblad
1 bakpotatis
2 morötter
1½ dl vispgrädde
5 dl fiskbuljong (vatten och tärning eller fond)
1 förp (á 150 g) majskorn
2 tomater
½ kruka persilja
450 g blåmusslor med skal
1 förp (á 360 g) kräftstjärtar i lake
Salt
Peppar
Gör så här:
Grädda baguetten enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och hacka lök och vitlök, fräs i smör i en gryta på låg värme tills det blir mjukt.
Tillsätt mjöl, cayennepeppar, timjan och lagerblad och fräs ytterligare någon minut.
Skala och tärna under tiden bakpotatis och morötter i ca 2 cm stora tärningar.
Tillsätt det i grytan och häll på grädde och buljong.
Låt koka ihop ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Låt majsen rinna av.
Tärna tomaterna.
Hacka persiljan grovt.
Vänd ner det i grytan.
Tillsätt musslor och kräftstjärtar med spad i grytan och låt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan direkt tillsammans med brödet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
ca 500 g lövbiff
250 g broccoli
½ påse (á 125 g) salladslök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 röd peppar
1 lime, skal och ½ msk saft
1 msk olja
2 dl hoisinsås
1 kruka koriander
Salt
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Strimla lövbiffen.
Skär ner broccolin i små buketter och skiva stammen tunt.
Ansa och strimla salladslöken.
Skala och riv vitlöken och ingefära.
Kärna ur och strimla chilin.
Skölj limen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften.
Hetta upp oljan i en panna, gärna en wokpanna.
Stek lövbiff och broccoli hastigt tills det börjar ta färg.
Tillsätt sedan hälften av salladslöken, vitök, ingefära, chili och fräs någon minut under omrörning.
Blanda ner hoisinsåsen och låt koka upp.
Hacka koriander grovt, rör ner den i grytan tillsammans med limeskal och limesaft.
Smaka av med salt.
Servera grytan tillsammans med riset.
Garnera med resten av salladslöken.
2001 Annandag påsk (Måndag)
Matkalendern: Vårgrön påskskinka
2003 (Onsdag)
Matkalendern: Korv Rydberg
2004 (Fredag)
Matkalendern: Fyllda paprikor
2008 (Onsdag)
Matkalendern: Tomat- och vitlökssoppa
Ät dig pigg, mätt och smal med läcker LCHF-mat.
Med lite kolhydrater och mer grönt, fett och proteiner i maten slipper du sug och kroppen börjar bränna fett.
LCHF - lite kolhydrater, mer fett
LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat, det vill säga lite kolhydrater, mycket fett.
Därför kan LCHF-kost ge en snabb viktminskning
När man äter sig mätt på en bra kost rik på näringsämnen slipper man känna sug efter ohälsosam mat.
En kost med mer fett och protein bevarar mättnaden längre.
Att äta färre kolhydrater innebär att det kommer in en mindre mängd socker, glukos, i blodet.
Då tillverkas inte lika mycket insulin som hjälper kroppen att öppna cellerna och lagra glukosen.
Lägre insulinnivåer får alltså till följd att kroppen lagrar mindre glukos och blir sämre på att gå upp i vikt.
Med ett lägre insulinpåslag behöver kroppen använda sig att sina fettdepåer och måste delvis tillverka sitt eget glukos, vilket kräver mer energi.
Därför kan LCHF-kost göra dig piggare
Med en kost utan mycket kolhydrater hålls blodsockret stabilt och energin på en jämn nivå.
Man slipper dåsighet efter maten och blodsockerdippar som gör det lättare att falla för onyttigheter.
När kroppen slipper blodsocker-topparna och går över till fettförbränning (och hamnar i ketos) tolkar kroppen detta som matbrist.
För att urtidsmänniskan inom oss ska orka kämpa vidare i jakt på föda höjs nivåerna av "må bra"-hormonerna endorfiner.
2001 Påskdagen (Söndag)
Matkalendern: Örtbakat lamm med rödvinssky
2003 (Tisdag)
Matkalendern: Stekt strömming med potatismos
2004 (Torsdag)
Matkalendern: Isterbandslåda med makaroner och salladskål
2008 (Tisdag)
Matkalendern: Kyckling med kapris
Juice, steka, ugnsbaka och purea i all ära.
Men har du masserat grönkål?
Om inte, riv bladen i små bitar, toppa med din favoritvinägrett och låt händerna mjuka upp och jobba in smakerna i bladen.
Smaka skillnaden!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|