Alla inlägg under april 2016

Av Maria - 16 april 2016 09:59


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 förp (250 g) surdegsbaguette

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 krm cayennepeppar

½ tsk timjan

1 lagerblad

1 bakpotatis

2 morötter

1½ dl vispgrädde

5 dl fiskbuljong (vatten och tärning eller fond)

1 förp (á 150 g) majskorn

2 tomater

½ kruka persilja

450 g blåmusslor med skal

1 förp (á 360 g) kräftstjärtar i lake

Salt

Peppar


Gör så här:

Grädda baguetten enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök, fräs i smör i en gryta på låg värme tills det blir mjukt.

Tillsätt mjöl, cayennepeppar, timjan och lagerblad och fräs ytterligare någon minut.

Skala och tärna under tiden bakpotatis och morötter i ca 2 cm stora tärningar.

Tillsätt det i grytan och häll på grädde och buljong.

Låt koka ihop ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Låt majsen rinna av.

Tärna tomaterna.

Hacka persiljan grovt.

Vänd ner det i grytan.

Tillsätt musslor och kräftstjärtar med spad i grytan och låt bli varmt.

Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan direkt tillsammans med brödet.




Av Maria - 16 april 2016 09:48


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris

ca 500 g lövbiff

250 g broccoli

½ påse (á 125 g) salladslök

2 vitlöksklyftor

1 msk riven färsk ingefära

1 röd peppar

1 lime, skal och ½ msk saft

1 msk olja

2 dl hoisinsås

1 kruka koriander

Salt


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Strimla lövbiffen.

Skär ner broccolin i små buketter och skiva stammen tunt.

Ansa och strimla salladslöken.

Skala och riv vitlöken och ingefära.

Kärna ur och strimla chilin.

Skölj limen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften.

Hetta upp oljan i en panna, gärna en wokpanna.

Stek lövbiff och broccoli hastigt tills det börjar ta färg.

Tillsätt sedan hälften av salladslöken, vitök, ingefära, chili och fräs någon minut under omrörning.

Blanda ner hoisinsåsen och låt koka upp.

Hacka koriander grovt, rör ner den i grytan tillsammans med limeskal och limesaft.

Smaka av med salt.

Servera grytan tillsammans med riset.

Garnera med resten av salladslöken.




Av Maria - 16 april 2016 07:45

2001 Annandag påsk (Måndag)

Matkalendern: Vårgrön påskskinka


2003 (Onsdag)

Matkalendern: Korv Rydberg


2004 (Fredag)

Matkalendern: Fyllda paprikor


2008 (Onsdag)

Matkalendern: Tomat- och vitlökssoppa




Av Maria - 15 april 2016 16:15

Ät dig pigg, mätt och smal med läcker LCHF-mat.

Med lite kolhydrater och mer grönt, fett och proteiner i maten slipper du sug och kroppen börjar bränna fett.


LCHF - lite kolhydrater, mer fett

LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat, det vill säga lite kolhydrater, mycket fett.


Därför kan LCHF-kost ge en snabb viktminskning

När man äter sig mätt på en bra kost rik på näringsämnen slipper man känna sug efter ohälsosam mat.


En kost med mer fett och protein bevarar mättnaden längre.


Att äta färre kolhydrater innebär att det kommer in en mindre mängd socker, glukos, i blodet.

Då tillverkas inte lika mycket insulin som hjälper kroppen att öppna cellerna och lagra glukosen.

Lägre insulinnivåer får alltså till följd att kroppen lagrar mindre glukos och blir sämre på att gå upp i vikt.


Med ett lägre insulinpåslag behöver kroppen använda sig att sina fettdepåer och måste delvis tillverka sitt eget glukos, vilket kräver mer energi.


Därför kan LCHF-kost göra dig piggare

Med en kost utan mycket kolhydrater hålls blodsockret stabilt och energin på en jämn nivå.

Man slipper dåsighet efter maten och blodsockerdippar som gör det lättare att falla för onyttigheter.


När kroppen slipper blodsocker-topparna och går över till fettförbränning (och hamnar i ketos) tolkar kroppen detta som matbrist.

För att urtidsmänniskan inom oss ska orka kämpa vidare i jakt på föda höjs nivåerna av "må bra"-hormonerna endorfiner.

LCHF · Tips
Av Maria - 15 april 2016 15:45

2001 Påskdagen (Söndag)

Matkalendern: Örtbakat lamm med rödvinssky


2003 (Tisdag)

Matkalendern: Stekt strömming med potatismos


2004 (Torsdag)

Matkalendern: Isterbandslåda med makaroner och salladskål


2008 (Tisdag)

Matkalendern: Kyckling med kapris




Av Maria - 15 april 2016 15:30

Juice, steka, ugnsbaka och purea i all ära.

Men har du masserat grönkål?

Om inte, riv bladen i små bitar, toppa med din favoritvinägrett och låt händerna mjuka upp och jobba in smakerna i bladen.

Smaka skillnaden!

16

Av Maria - 15 april 2016 14:00

15

Av Maria - 15 april 2016 14:00

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards