Alla inlägg under april 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 paket bacon
½ strimlad purjolök
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
4 rejäla laxkotletter
Salt
Peppar
Smör till stekning
1 knippe finhackad gräslök
Gör så här:
Strimla baconskivorna fint och stek dem knapriga i en het panna.
Tillsätt purjon och låt den bli mjuk.
Blanda vinäger och olja i en kastrull.
Tillsätt bacon- och purjofräset till kastrullen.
Varmhåll på svag värme.
Salta och peppra laxkotletterna.
Stek dem i smör på hög värme i pannan, ca 2 minuter på varje sida.
Servera laxen med bacon- och purjosåsen, potatispuré och strö gräslök över alltihop.
2001 Påskafton (Lördag)
Matkalendern: Påskbuffé bestående av tex Påskpaj med ansjovis och västerbottenost, Ansjovistzatsiki, Sellerisallad med kycklingben, Varm kycklingsallad på krispig bädd, Vårgrön påskskinka.
2003 (Måndag)
Matkalendern: Spenatsoppa
2004 (Onsdag)
Matkalendern: Köttfärsgulash
2007 (Lördag)
Matkalendern: Salami och broccolipaj
2008 (Måndag)
Matkalendern: Ciabatta med tomat- och olivmix
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kikärtsfritters:
1 förp. (ca 400 g) kokta kikärter
½ kruka mynta
2 tsk spiskummin
1 tsk chiliflakes
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1½ dl mjölk
2 msk olja
Couscous:
4 portioner couscous eller annat gryn
½ påse (á 125 g) salladslök
1 röd paprika
1 grön paprika
Myntayoghurt:
½ kruka mynta
2 dl yoghurt
Salt
Peppar
Gör så här:
Kikärtsfritters:
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av väl.
Mosa hälften av dem och låt resten vara hela.
Hacka hela myntan, men spara hälften till myntayoghurten.
Värm en torr panna och rosta spiskummin och chiliflakes så att de blir aromatiska.
Blanda kryddorna, mjöl, bakpulver, ägg, mjölk, kikärtor och hälften av den hackade myntan.
Låt stå i kylskåp ca 10 minuter.
Forma färsen till biffar och stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme.
Couscous:
Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och strimla salladslöken.
Dela, kärna ur och tärna paprikorna.
Blanda couscousen, när den är färdig, med paprikan och salladslöken.
Myntayoghurt:
Blanda resten av myntan med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Servera fritters med couscous och myntayohurt.
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
2-4 st gula lökar
6 vitlöksklyftor (beroende på storlek och vad man gillar)
1 kg morötter
Spiskummin
En stump färsk ingefära
Chiliflakes efter smak
800 ml kokosmjölk
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk färskpressad limejuice
Salt & peppar
Eventuellt solrosfrön/pumpafrön till servering
Gör så här:
Börja med att skala och slanta morötterna grovt.
Grovhacka lök och vitlök.
Skala och dela ingefäran i mindre bitar (alternativt riv den).
Lägg allt i en stor kastrull.
Häll på en skvätt olivolja och fräs tills löken mjuknat och fått lite färg.
Krydda med spiskummin och chiliflakes.
Lägg i buljongtärningarna och kokosmjölken och låt koka upp.
Låt koka på svag värme utan lock i 15-20 minuter, tills morötterna mjuknat.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Ta bort från plattan och häll på limejuice.
Mixa till önskad konsistens (späd ut med vatten om du tycker den blir för tjock).
Servera med valfria frön (jag körde på solros) och med ett gott bröd!
2003 (Söndag)
Matkalendern: Fiskfärs med hummersås
2008 (Söndag)
Matkalendern: Filé Oscar
Rosta färdigkokta kikärter i ugnen, hacka grönkål, rör ihop en citrondressing, riv parmesanost.
Blanda, klappa dig själv på axeln och njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|