Direktlänk till inlägg 31 januari 2017
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
100 gram färsk grönkål, hela blad med stammar
60 gram, 1 liten påse pinjenötter
1 klyfta vitlök
1 dl riven parmesan parmigiano reggiano, nyriven
1,5 dl kallpressad olivolja
2 krm flingsalt
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Skölj och rensa grönkålen från stammarna. Strimla den och lägg i en kastrull.
Fyll på så det täcker med vatten och koka i 5 minuter.
Häll av grönkålen i ett durkslag och skölj den med kallt vatten.
Krama ur grönkålen från så mycket vätska du kan.
Riv parmesanosten fint.
Skala och hacka vitlöken grovt.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna någon minut så de får lite ljus färg - detta är valfritt.
Smaka dock på en pinjenöt innan så de är färska.
DAGS ATT MIXA:
Du kan mixa peston i en skål med stavmixer eller matberedare/mixer.
Mixa först pinjenötterna grovt ca 15 sekunder.
Tillsätt grönkålen samt vitlök och mixa en halv minut.
Tillsätt osten samt mixa några sekunder.
Tillsätt lite olja i taget till en lagom såsig konsistens.
Man kan även späda med lite vatten om du tycker den är för tjock mot slutet.
Smaka av med flingsalt och lite citronsaft.
Grönkålspeston är klar att servera till det du önskar.
Serverar du till pasta kan du ta lite av pastavattnet och späda med till lite såsigare konsistens samt garnera med mer riven parmesan och eventuellt färsk basilika.
Peston kan förvaras i kylen några dagar men också frysas in.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|