Direktlänk till inlägg 31 januari 2017

Risotto

Av Maria - 31 januari 2017 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk olivolja
1 msk smör
2 små schalottenlökar
3 klyftor vitlök
3 dl eller 350 gram risottoris som helst Vialone Nano eller Carnaroli, Arborio, Avorio eller Maratelli
2 dl vitt vin, torrt och neutralt - helst utan ekfatslagring förslagsvis italienskt Pinot Grigio
8-10 dl buljong som grönsaksbuljong, hemgjord eller 10 dl vatten och 2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1,5 - 2 dl riven parmesan eller grana padano (1 dl till risotton och 1 dl till garnering)
1 msk smör (valfritt)


Gör så här:

Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i.

Buljongen tillsätter du efterhand och det kan bli någon dl över.
Skala och finhacka lök samt vitlök.
Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull eller panna med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning.

Fräs på medelvärme - det ska ej ta färg.

Använd gärna en träslev.
Tillsätt vitt vin, höj värmen och låt det koka in någon minuter.
Sänk värmen till medelvärme.
Fortsätt koka och tillsätt 1-2 dl buljong i taget efter hand buljongen kokar in i riset.

Rör försiktigt och ofta. 7-8 dl brukar räcka.

Det kan bli någon dl buljong över på slutet.
Koktiden är ca 20-23 minuter.

Koktiden kan variera beroende på vilket ris du lagar risotton med.

Man måste smaka av riset mot slutet.

Riset ska ha lite kärna kvar men ej vara överkokt.
Riv under tiden parmesanosten fint.
Rör en msk smör och hälften ca 1 dl av den rivna parmesanosten.

Värm en minut till.
Garnera med parmesanost.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards