Direktlänk till inlägg 31 januari 2017
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk olivolja
1 msk smör
2 små schalottenlökar
3 klyftor vitlök
3 dl eller 350 gram risottoris som helst Vialone Nano eller Carnaroli, Arborio, Avorio eller Maratelli
2 dl vitt vin, torrt och neutralt - helst utan ekfatslagring förslagsvis italienskt Pinot Grigio
8-10 dl buljong som grönsaksbuljong, hemgjord eller 10 dl vatten och 2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1,5 - 2 dl riven parmesan eller grana padano (1 dl till risotton och 1 dl till garnering)
1 msk smör (valfritt)
Gör så här:
Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i.
Buljongen tillsätter du efterhand och det kan bli någon dl över.
Skala och finhacka lök samt vitlök.
Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull eller panna med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning.
Fräs på medelvärme - det ska ej ta färg.
Använd gärna en träslev.
Tillsätt vitt vin, höj värmen och låt det koka in någon minuter.
Sänk värmen till medelvärme.
Fortsätt koka och tillsätt 1-2 dl buljong i taget efter hand buljongen kokar in i riset.
Rör försiktigt och ofta. 7-8 dl brukar räcka.
Det kan bli någon dl buljong över på slutet.
Koktiden är ca 20-23 minuter.
Koktiden kan variera beroende på vilket ris du lagar risotton med.
Man måste smaka av riset mot slutet.
Riset ska ha lite kärna kvar men ej vara överkokt.
Riv under tiden parmesanosten fint.
Rör en msk smör och hälften ca 1 dl av den rivna parmesanosten.
Värm en minut till.
Garnera med parmesanost.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|