Alla inlägg under januari 2017
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
3 msk Dijonsenap
1 msk flytande honung
3 msk vinäger
6 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad dragon
Gör så här:
Mät upp och blanda ihop senaps- och honungsdressingen i en skål eller skaka den i en glasburk.
Dressingen är klar att ösas över sallad.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
225 gram frysta lingon
1,5 dl socker
Gör så här:
Tina frysta lingon om du köpt det. Rensa och skölj färska bär.
Lägg i en skål.
Blanda i sockret.
Rör om tills de flesta bär är mosiga.
Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig.
Rör då och då.
De rårörda lingonen är klara att serveras.
Du kan spara rårörda lingon i svalt och mörkt om du häller upp den i väl rengjorda glasburkar med lock.
Antal: 3 portioner
Ingredienser:
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
3 krm salt
200 g rimmat sidfläsk
1 äpple (valfritt)
1 dl rårörda lingon
1 äpple
2 msk smör eller bara stekflottet från fläsket
Gör så här:
Skär fläsket i skivor.
Stek fläsket i en non-stick stekpanna eller gjutjärnspanna och lägg över i en annan stekpanna, fat eller kastrull och håll varmt.
Spara fläskflottet i en skål.
Du kan steka äggakakan i samma panna.
Om du vill kan du diska ur den om det är bränt i botten på pannan.
Skölj och kärna ur äpplen.
Skala dem om du vill.
Skär i skivor.
Stek äppelskivorna i ca 5 minuter i en stekpanna med någon msk av flottet och lägg sedan över med fläsket.
Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klumpfri smet i en bunke.
Tillsätt resten av mjölken och äggen samt vispa ihop till en fluffig smet.
Värm stekpannan med hälften av fläskflottet samt en msk smör.
När smöret precis fått lite färg och är varmt häller du i äggsmeten.
Sänk värmen till medelvärme.
Stick och lyft upp äggsmeten försiktigt då och då med en träslev, trägaffel eller liknande så att smeten rinner ner underst.
När det inte finns någon smet kvar på ovansidan utan all äggsmet har stelnat samt undersidan har fått lite färg är det dags att vända äggakakan.
Vänd över äggakakan upp och ner från stekpannan till en stor tallrik eller stort grytlock.
Lägg i resten av fläskflottet och en msk smör i stekpannan.
För över äggakakan tillbaka ner i stekpannan och stek andra sidan på medelvärme tills den har fått färg.
Servera äggakanan direkt ur pannan eller lägg upp på fat eller tallrikar.
Toppa med det stekta fläsket och äppelskivor.
Servera rårörda lingon och andra tillbehör du vill ha till.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
250 gram skivor rökt eller kokt skinka
4 ägg
2 msk smör
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
4 skivor bröd
4 msk färskost naturell
Tillbehör:
2 msk skånsk senap eller valfri senap
2 tomater
100 gram grönsallad
Gör så här:
Värm en stekpanna eller grillpanna och bräck eller stek skinkan i en msk smör.
Lägg över på en tallrik.
Stek äggen i en msk smör.
Salta och peppra.
Rosta bröden och bred på lite färskost på varje skiva.
Lägg på tallrik.
Fördela skinkskivorna på bröden och toppa med äggen.
Servera den bräckta skinkan och äggen med senap, grönsallad, skivad tomat samt senapsdressing.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vatten
4 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
200 gram fläsk, gärna torrsaltat fläsk
60 gram ister eller klarerat smör - ghee - smörolja. Valfritt om du har fett fläsk
Gör så här:
Blanda och vispa ihop vetemjöl, vatten och salt till en tjock pannkakssmet.
Låt stå att svälla i minst 30 minuter - gärna längre.
Smeten ska vara som en tjock pannkakssmet och man får justera med mjöl och vatten så smeten är lagom.
Tärna fläsk eller bacon i ca 1/2 cm tärningar.
Stek en kolbulle i taget.
Ta ca 50 gram av fläsket i en stekpanna - gärna gjutjärnspanna - och stek på spis eller över öppen eld.
Tillsätt någon msk ister eller klarerat smör.
Extra fett behövs om fläsket ej är så fett - men det är valfritt.
Låt fläsket få lite färg.
Häll på ca 1 dl smet på fläsket och stek tills smeten stelnat och fått färg- likt en pannkaka.
Vänd försiktigt efter någon minut och låt få färg på andra sidan.
Lägg upp på fat eller tallrik och servera gärna med lingonsylt.
Ingredienser:
½ normalstort vitkålshuvud
3 morötter
1 liten röd lök eller ½ purjolök
1 strimlad röd paprika
½ dl rapsolja
½ dl äppelcidervinäger
½ dl vatten
2 msk strösocker
1 tsk salt
Gör så här:
Skölj vitkålen och skala morötterna.
Strimlad kålen fint med en kniv eller med en osthyvel och riv morötterna grovt, tex med matberedaren.
Lägg över dem i en bunke.
Skölj och strimla paprikan och ha i den i bunken.
Skala och strimla rödlöken eller skölj och strimla purjolöken.
Lägg vald lök i bunken.
Rör om så allt blandas.
Blanda oljan, vattnet, vinägern, sockret och saltet i en kastrull.
Låt det koka upp.
Rör tills sockret och saltet lösts upp.
Häll den heta vätskan över innehållet i bunken.
Blanda runt allt ordentligt.
Lägg över alltsammans i en plastlåda med lock och ställ den i kylen.
Låt helst salladen stå i minst 12 timmar innan den serveras.
Den håller ca 1 vecka i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|