Alla inlägg under januari 2017
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 minibaguetter
4 portioner ris (gärna basmati)
600 g sojafärs
1 tsk olja
380 g vita bönor med tomatsås
390 g finkrossade tomater med vitlök
½ tsk salt
1 krm peppar
1 röd paprika
65 g röd mangold
Gör så här:
Sätt ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Grädda brödet enligt anvisningen på förpackningen.
Fräs färsen i oljan i en het gryta.
Sänk värmen och blanda ner bönorna och tomaterna.
Låt koka ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Dela, kärna ut och skär paprikan i bitar.
Servera grytan med ris, paprika, mangold och bröd.
Ingredienser:
2 dl havregryn
1 dl riven kokos eller kokoschips
10 urkärnade dadlar
1 dl kaffe (eller annan vätska till exempel mjölk)
2 msk kakao
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en grov massa det är lättast i en matberedare.
Forma bollarna med händerna, lägg på ett fat och låt stå i kylen en stund före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris eller annat gryn
1 gul lök
1 äpple
ca 600 g strimlad kycklingfilé
1 msk olja
Salt
Peppar
3 dl äppeldryck (ciderkaraktär)
1 kruka dragon
2 dl vispgrädde
2 tsk majsstärkelse
150 g haricots verts
½ cosmopolitansallad
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala löken, skär den och äpplet i klyftor.
Skär bort kärnhuset från klyftorna på äpplet.
Bryn kyckling, lök och äpple i olja i en stekpanna i omgångar och lägg över i en stor gryta.
Krydda med salt och peppar.
Häll i äppeldrycken och låt koka några minuter.
Hacka dragonen.
Blanda grädde med majsstärkelse.
Häll ner grädde och dragon i kastrullen under omrörning.
Låt sjuda ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i bönorna i kokande saltat vatten och koka dem ca 3 minuter.
Skär salladen i bitar.
Servera grytan med ris, bönor och sallad.
Antal: 3 stycken
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Jäsning: Dubbel storlek + jäsning innan ugnen
Ingredienser:
50 g jäst
8 dl vatten
3-4 tsk salt
2 msk smör eller margarin
9½ dl rågmjöl (475 g)
9½ dl vetemjöl (570 g)
Vetekli att strö med
Gör så här:
Värm vattnet fingervarmt, tillsätt margarinet och saltet och häll det över den smulade jästen i degbunken.
Arbeta in mjölet i ett par omgångar och spara lite vemjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen, arbeta ihop den och baka ut till 3 tjockar levar.
Lägg dem på smord plåt, skär ett par snitt i varje lev, strö på vetekli och låt bröden jäsa upp.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
7 msk tjock grädde
50 g (ca 1 dl) korinter
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Strösocker
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna utom strösockret och forma det till en rulle, ca 3 cm i diameter.
Låt den ligga svalt en stund (ca 10 minuter).
Skär skivor och pressa ut dem med fingrarna.
Platta sedan ut varje skiva på ett väl sockrat papper.
Vänd dem och sockra på andra sidan också.
Kakan skall bli mycket tunn.
Lägg kakorna på väl smord plåt och grädda i 225 grader tills de fått lite färg.
Antal: 3 bröd
Ugn: 200 grader, ca 20-30 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
Ungefär en tekopp kall havregrynsgröt
5 dl rågmjöl (250 g)
5 dl grahamsmjöl (300 g)
ca 6 dl vetemjöl (360 g)
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och slå det över den smulade jästen i degbunken.
Rör om, tillsätt salt och den avsvalnade eller kalla gröten samt mjölet.
Arbeta degen ca 5 mintuer och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
Dela i 3 delar och baka ut till limpor.
Sätt på smorda plåtar, täck över och låt jäsa ca 20 minuter.
Pricka med gaffel och grädda i 200 graders ugn 20-30 minuter.
Efter gräddningen pensla med varmt vatten.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
2 msk socker
Gör så här:
Rör smöret smidigt och vitt.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Spritsa ut degen till jämna kransar på smord plåt.
Gräddas i 175 graders varm ugn.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
2 skivor kallrökt lax
4 små ägg
2 avokado
Svartpeppar från kvarnen
½ kruka gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela laxskivorna i halvor.
Skilj försiktigt äggulorna från äggvitorna.
Dela avokadon och ta ur kärnorna.
Gröp ur lite av avokadoköttet där kärnan har suttit (för att få lite mer plats för ägget).
Skär bort lite av skaldelen på varje avokadohalva och ställ dem i en ugnssäker form.
Lägg laxskivorna i avokadons urgröpning, lägg en äggula på varje laxskiva.
Vispa upp äggvitorna med en gaffel.
Häll i så mycket äggvita det får plats vid äggulan.
Krydda med svartpeppar.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 12 minuter.
Skär gräslöken och strö på avokadohalvorna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|