Alla inlägg under januari 2017

Av Maria - 14 januari 2017 09:19




Antal: 6 bufféportioner

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
1 liter grekisk eller turkisk yoghurt

3/4 dl koncentrerad svartvinbärssaft

Färska hallon


Kanelmüsli:

2½ dl fiberhavregryn

2½ dl dinkelflingor

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

½ dl hela linfrön

½ dl havrekli

1 dl pinjenötter

2 tsk kanel

½ dl honung

½ dl solrosolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla de torra ingredienserna till müslin i en bunke.

Värm honung och olja i en kastrull till honungen har löst sig.

Blanda honungsoljan i grynblandningen.

Häll över grynen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Rör om då så att müslin inte bränns.

Låt svalna.

Blanda yoghurten med saft.

Lägg upp i små skålar eller glas.

Toppa med müsli och några färska hallon.




Av Maria - 14 januari 2017 09:11




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör

3/4 dl socker

1 tsk stötta kardemummakärnor

Rivet skal av 1 apelsin

3 dl vetemjöl (180 g)


Garnering:

Rivet skal av en apelsin

2 msk strösocker


Gör så här:

Blanda smör och socker i en skål och rör eller vispa det mjukt och pösigt.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda ner dem, rivet skal av apelsinskal och vetemjöl.

Forma till en rulle, ca 15 cm lång.

Blanda rivet apelsinskal och socker på ett smörpapper.

Sprid ut det och rulla degrullen i det så att det fastnar runtom.

Rulla in hela rullen i smörpapper eller plast och låt ligga kallt några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär ca ½ cm tunna kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.




Av Maria - 13 januari 2017 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

PANNBIFFAR:

500 gram nötfärs eller blandfärs
4 msk ströbröd
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk flytande kalvbuljong
0,5 tsk mald kryddpeppar
1 tsk torkad mald ingefära
0,5 gul lök - råriven eller finhackad
1 tsk socker
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar


STEKT LÖK:

3,5 gula lökar att steka till
2 msk smör
1 dl vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk kinesisk soja


TILLBEHÖR:

4 port kokt potatis (valfritt)
4 saltgurkor (valfritt)
2 dl lingonsylt (valfritt)


Gör så här:

STEKT LÖK:

Skala och skiva löken tunt.
Stek löken på medelvärme i smör ca 20 minuter tills den är mjuk.

Sockra (0,5 tsk) och salta löken lite.


PANNBIFFAR:

Laga under tiden pannbiffarna:

Skala och hacka eller råriv en lök fint.

Lägg i en bunke.
Blanda i ströbröd, ägg, mjölk, fond och kryddor.
Blanda i köttfärsen.
Stek ett prov i smör.

Smaka av med socker, salt och vitpeppar.
Forma små platta pannbiffar och bryn i smör ca 3 minuter på varje sida.
Låt eftersteka ca 5 minuter under lock eller folie eller i ugnen på 175 grader så att biffarna blir genomstekta.
Lägg upp pannbiffarna på fat efter hand och när du stekt
Lägg i löken i pannan med pannbiffarna, höj värmen och slå på 1 dl vatten.
Ta upp biffar och lägg på fat eller tallrik.

Toppa med löken.
Koka ihop skyn någon minut.

Smaksätt skyn med lite salt, vitpeppar samt någon tsk soja.
Häll skyn över lök och pannbiffar vid servering.
Servera pannbiffarna med kokt potatis.

Saltgurka och lingon passar också till.

Av Maria - 13 januari 2017 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 gram blandfärs
5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
1/2 finhackad eller riven gul lök
1,5 dl mjölk
1 tsk socker (valfritt)
1 ägg, normal storlek
1 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
2 msk smör eller olja att steka i


Gör så här:

Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
Sätt ugnen på 175 grader om du väljer att steka klart köttfärsbiffarna i ugnen.

Du kan steka klart dem i stekpannan också - gärna under lock eller en bit folie.


Blanda mjölk och ströbröd i en skål.

Låt svälla medan du hackar löken.
Skala och hacka gul lök fint.

Man kan också riva löken grovt på rivjärn.
Blanda köttfärs, lök, socker, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet.

Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.


Är du osäker på smaken så värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - mest för att du ska kunna blanda i mer salt och peppar om du vill det.
Dela upp köttfärssmeten i 8 - 10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till biffar och lägger på en bricka, tallrik eller fat smord med lite olja.
Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida.

Du kan steka i lite olivolja, matolja och/eller smör.

Bryn 3-4 stycken i taget.

Lägg över efterhand i en ugnsform eller på en tallrik.
När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 10 minuter.

Eller lägg tillbaka alla biffar i stekpannan och stek på låg värme under lock eller folie tills de är genomstekta ca 10 minuter.
Köttfärsbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.

Av Maria - 13 januari 2017 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 gram blandad grönsallad eller blanda ex. babyspenat och ruccola
2 avokados
150 gram cocktailtomater, ca 10 st
2 kokta svarta bönor eller valfri sort, koka helst själv eller köp färdigkokta
4 msk olivolja
4 msk fin vinäger, vit- röd- eller balsamvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar


Gör så här:

Skölj salladen och lägg på ett fat eller i en salladskål.
Dela, kärna ur och gröp ur avokadon i bitar och lägg med salladen.
Skölj och halvera cocktailtomater
Skölj bönorna i ett durkslag om du använder färdigkokta från butik.
Blanda allt på salladsfat eller i salladskål med olivolja, vinäger, salt och peppar samt servera.

Av Maria - 12 januari 2017 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl matvete
ca 5 dl vatten + ½ tsk salt till kokning
1 msk olivolja
blad från 1 liten kruka basilika (ca 30 - 40 g)
2 msk saft från pressad citron
1 tsk honung
2 - 3 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
200 - 250 g tillagade stora vita bönor alternativt 1 tetra eller 1 normalstor plåtburk konserverade stora vita bönor
½ - 1 dl hackade marinerade soltorkade tomater
1 ½ - 2 dl svarta oliver (kalamata)
ca 200 - 250 g tärnad fetaost eller salladsost

 

Gör så här:

Koka upp vattnet med saltet i en gryta.

Ha i matvetet och låt det koka på svag värme i ca 15 min.

Låt grynen kallna.

Mixa ihop oljan, basilikabladen, citronen och honungen till en dressing.

Smaksätt den med saltet och svartpepparn.

Blanda matvetet med de soltorkade tomaterna i en bunke.

Häll i dressing och blanda väl.

Vänd ner bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts).

Ställ salladen kallt i minst 30 minuter.

Tillsätt oliverna och fetaosten precis innan servering. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards