Alla inlägg under juli 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl bulgur
1 gul lök
6 tomater
1 förp kikärtor (à 400 g)
1 msk tomatpuré
1 dl öl, ljus
salt
svartpeppar
2 krukor persilja
Gör så här:
Skölj bulguren och lägg åt sidan.
Hacka och stek löken tills den blir mjuk.
Tillsätt ölen.
Hacka tomaterna i grova bitar och lägg i stekpannan.
Tillsätt tomatpurén och kikärtorna.
Låt koka upp under lock tills tomaterna börjar falla ihop.
Lägg i bulguren och rör om.
Låt tomatgrytan koka upp tillsammans med bulguren i cirka 10 minuter.
Tillsätt lite vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Sallad:
1 burk kikärtor (kokta)
1 msk olivolja
0,25 tsk salt
0,5 tsk rökt paprikapulver
80 g salladsmix (valfri)
150 g tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök (liten)
Dressing:
1 avokado
4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex basilika, persilja och gräslök)
2 msk citron (saften)
1 msk olivolja
0,5 klyfta vitlök
1 dl vatten
0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
0,5 tsk salt
svartpeppar
Till servering:
12 färska basilikablad (valfritt)
ätbara blommor (valfritt)
Gör så här:
Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter.
Rör om ofta.
Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.
Förbered salladen:
Hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.
Gör dressingen:
Mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät.
Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.
Ingredienser:
2 mogna avocado
4-5 dl crème fraiche (fet)
½ lime
1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
salt
Gör så här:
Mosa avokadon med en gaffel, blanda i crème fraichen.
Pressa i vitlök och saften från en halv lime.
Smaka av med salt.
Ingredienser:
½ liter vatten
3 påsar Roibus te
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
2 apelsiner, saften
1/4 liter rödvin
3 msk Muscovadosirap
Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i tepåsar, kanelstång och kryddnejlikor.
Låt stå i 10 minuter.
Sila bort kryddorna och ta upp tepåsarna.
Häll tillbaka kryddteet i kastrullen och tillsätt apelsinsaft, rödvin och sirap och hetta upp.
Drickes riktigt hett.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g kimchi
130 g vatten
100 g vetemjöl
40 g rismjöl
3 msk vätska från kimchin
1 tsk salt
rapsolja (att steka i)
Dippsås:
1 msk soja (ljus)
1 tsk risvinäger
ca 1 krm sesamfrön, rostade
ca 1 krm gochugaru (malen chilipeppar)
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser.
Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt 2 msk rapsolja.
Häll smeten i pannan och tryck ut smeten över hela pannans botten med hjälp av baksidan på en stor sked.
Stek tills botten är krispig och gyllene, ca 3 minuter, vänd sedan pannkakan.
Häll ytterligare en matsked olja längs pannkakans kant och stekt ytterligare 2-3 minuter.
Lägg pannkakan på en skärbräda och dela i mindre bitar.
Servera med dippsåsen som du enkelt blandar ihop.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
4 äpplen
1-2 msk malen ingefära
1 msk smör (eller kokosolja)
Servering:
2 dl vaniljkvarg (ca 0,2 % och utan tillsatt socker)
2 msk sötmandel, rostad och hackad
Gör så här:
Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Du kan även skala om du vill, men skalet ger smak så låt det gärna vara kvar.
Lägg äpplena i en kastrull och tillsätt ingefära och smör.
Låt puttra på svag värme några minuter tills äpplena blir mjuka och släpper lite vätska.
Servera äpplena ljumna med en klick vaniljkvarg och toppa med lite rostad mandel.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader
Ingredienser:
600 g kycklinglårfilé
2 chorizokorvar
2 rödlökar
2 gula paprikor
2 röda paprikor
4 potatisar
1 hel vitlök
4 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk rosmarin, hackad
Picklad silverlök:
2 silverlökar
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kruka persilja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Aioli:
2 dl majonnäs
1 citron, zest från
1 krm cayennepeppar
2 klyftor vitlök, rivna
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Dela varje chorizo i 4 bitar och snitta dem, lägg dem med kycklingen i en större ugnsform.
Skölj och skär grönsakerna och potatis i mindre bitar, ca 3 cm stora och lägg dem runt köttet i formen.
Skala och krossa vitlöken och lägg ner även dem, häll över olivoljan och kryddorna och arbeta in det i råvarorna med händerna.
Ställ in formen i ugnen och rosta tills kycklingen är genomstekt, ca 30 min.
Avsluta med grillfunktion under de sista 5-10 minuterna.
Kycklingen skall ha en innertemperatur på 72 grader vid servering.
Blanda samman lagen till den picklade löken, värm den en aning så att sockret löser upp sig.
Skiva silverlöken tunt och lägg ner den i lagen och ställ det kallt.
Rör samman majonnäsen med citronzest, cayennepeppar och vitlöken.
Smaka av med salt och ställ kallt tills servering.
Ta upp ca 2 dl av silverlöken från lagen och blanda den med finhackad persilja, salt och peppar till en krispig sallad.
Ta ut formen ur ugnen och lägg upp kyckling, chorizo och grönsaker på en tallrik.
Toppa med aiolin och löksalladen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader + 250 grader, 5-6 minuter
Ingredienser:
Kyckling:
600 g kycklingbröst (med skinn)
2 klyftor vitlök
salt
olja, till stekning
Bröd:
12 skivor surdegsbröd (formbröd)
1 klyfta vitlök, pressad
olja
salt
Dijonmajonnäs:
3 ägg, gulan
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
3-4 dl matolja
salt
Tillbehör:
1 rödlök, tunt skivad
8 skivor bacon
4 tomater, tunt skivade
1 romansallad, grovt skuren
Gör så här:
Kyckling:
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta kycklingen och bryn i stekpanna med olja och vitlök.
Se till att skinnet blir krispigt.
Fortsätt tillaga kycklingen i ugnen tills den är helt genomstekt (70 grader innertemperatur).
Låt vila innan den skärs upp.
Bröd:
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden på bägge sidor med olja och vitlök.
Salta lätt.
Rosta i ugnen 5-6 minuter tills de fått färg.
Låt svalna.
Lägg ut bacon på en bakpappersklädd plåt och tillaga 5-6 minuter i ugnen, 250 grader.
Låt svalna.
Dijonmajonnäs:
Blanda äggula, vinäger och senap.
Vispa i oljan försiktigt, börja droppvis för att sedan hälla i en tunn stråle under fortsatt vispning.
Smaka av med salt.
Fördela alla ingredienser mellan bröden, dela och fäst med en träpinne.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|