Alla inlägg under juli 2018

Av Maria - 17 juli 2018 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g kycklingfilé


Marinad:

2 dl yoghurt

1 msk curry

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk olja

1 krm salt


Jordnötssås:

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl jordnötter

½ liten rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 tomater

1 tsk rivet citronskal

1 msk curry

1 msk olja

2 tsk pressad citron

1 tsk honung


Gör så här:

Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.

Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.

Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.

Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.

Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.

Sjud i ca 2 minuter.

Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.

Trä upp kycklingbitarna på grillspett.

Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.

Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.

Av Maria - 17 juli 2018 09:15

Antal: 5-6 portioner

Ugn: 175 grader, 45 minuter + 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:
1 kg kycklinglårfilé
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1½ dl (ca 156 g) mild ajvar relish
1 tsk honung
1-2 klyftor vitlök
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 100 g (ca 2 dl) riven ost


Serveringsförslag:
ev. 250-500 g broccoli
ev. ca 500 g blomkål
ev. ca 500 g morötter


Gör så här:
Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform.

Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas
av blandningen man häller över i kommande steg.

Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.
Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.
Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke.

Pressa i vitlök.

Tillsätt salt och vitpeppar.

Vispa ihop till en jämn blandning.
Häll blandningen över kycklingen.

Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.
Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Riv under tiden osten.
Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.
Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.
Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex kokt ris och grönsaker.
Ajvarkycklingen är klar.

Servera med tillbehören.

Av Maria - 17 juli 2018 08:30

Ingredienser:

3 morötter

2 äpplen

½ citron

2 cm ingefära

½ chili utan frön


Gör så här:

Skala morötterna, citronen och ingefäran.

Dela chilin och skrapa ur fröna.

Skär alla ingredienser i bitar och lägg i råsaftcentrifugen.

Häll upp i glas och njut.

Av Maria - 16 juli 2018 18:00

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Av Maria - 16 juli 2018 18:00

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endive.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four: 

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk skocker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - 16 juli 2018 16:00

Måndag:

Gulaschsoppa


Tisdag:

Stekt fisk med ägg- och persiljesåssås


Onsdag:

Köttbullar med stuvade makaroner


Torsdag:

Stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter


Fredag:

Caesarsallad


Lördag:

Grillat kött med potatisgratäng


Söndag:

Sjömansbiff 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards