Alla inlägg under januari 2019
Ingredienser:
ca 3 dl gräddfil
ca 3 dl skinka strimlad, hackad (det går bra med påläggsskinka)
ca 3 msk majonnäs
ca 3 msk riven ost
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och salta och peppra lite efter tycke och smak.
Passar bra till:
Servera till baguette eller bakad potatis.
Ingredienser:
2 dl jordgubbar
0.5 banan
2 dl lättmjölk
1 dl yoghurt
2 msk florsocker eller strösocker
Gör så här:
Finfördela jordgubbar och banan i matberedare eller mixer.
Tillsätt mjölk och yoghurt.
Rör om.
Smaka av och tillsätt ev lite socker.
Servering:
Servera i höga glas med sugrör.
Lägg gärna i några isbitar om bären är färska, till frysta bär behövs det inte.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1½ msk jordnötssmör
½ litet äpple, tex royal gala
Gör så här:
Skär äpplet i bitar.
"Doppa" äppelbitarna i jordnötssmöret.
Ät och njut!
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g mörk choklad, 35%, hackad
1½ msk starkt kaffe, kallt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör, rumsvarmt
1 1/3 dl strösocker
1 1/3 dl farinsocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kakao
1½ dl pekannötter, hackade
Garnering:
50 g mörk choklad, 55%, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen försiktigt över vattenbad.
Ta bort den från värmen och rör i kaffe och vaniljsocker.
Vispa smör, strösocker och farinsocker i en skål.
Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning och vispa sedan i chokladsmeten lite i taget till en slät smet.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
Häll mjölblandningen i smeten tillsammans med pekannötterna och arbeta ihop allt.
Låt smeten vila i rumstemperatur i 15-20 minuter.
Klicka ut ca 24 kakor eller forma smeten till lika många kulor på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Garnering:
Smält chokladen över vattenbad.
Ringla den över de avsvalnade kakorna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + extra tid
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
100-150 g färsk parmesanost
100 g marinerade soltorkade tomater
2 dl mellangrädde
2 äggulor
Gör så här:
Smula smöret i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Detta kan göras i matberedaren.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter.
Nagga och förgrädda i ca 10 minuter.
Riv osten fint och strimla tomaterna.
Vispa grädden och blanda ner gulorna.
Rör ner ost och tomater.
Häll smeten i pajformen.
Grädda pajen klar mitt i ugnen och servera den varm med en fräsch sallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
400 g Taco mex mix, Hackat & klart
0.5 msk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 msk neutral olja
4 ägg
1.5 dl mjölk
1 dl grädde
150 g riven ost
0.5 tsk salt
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör, tärnat
2 msk kallt vatten
0.5 tsk salt
Till servering:
1 burk tacosås
70 g salladsmix
Gör så här:
Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt salt och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform och låt stå i frysen ca 10 min.
Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10 min.
Fräs grönsaker med kryddor och salt i olja under omrörning ca 3 min.
Vispa lätt ihop ägg, mjölk, grädde och salt.
Fördela grönsakerna i pajskalet och strö över osten.
Häll på äggstanningen och grädda mitt i ugnen tills pajen har stelnat, ca 25 min.
Servera med tacosås och en blandad sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 apelsiner, skinnfria filéer
2 msk plockade blad av färsk mynta
3 dl yoghurt, 10 %
1 granatäpple, urgröpta kärnor
2 dl rostade pistagenötter
2 msk flytande honung
Gör så här:
Dela apelsinfiléerna i munsbitar.
Hacka myntan och blanda med apelsinbitarna.
Lägg apelsinblandningen i botten på fyra glas och fyll på med yoghurt, granatäppelkärnor och nötter. Ringla över honung och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|