Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - 6 januari 2019 11:00

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

150 g smör, kylskåpskallt

4-4½ dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 ägg


Fyllning:

ca 250 g mandelmassa

Grön karamellfärg


Garnering:
Florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Hacka samman smör, vetemjöl, strösocker och ägg.

Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

Låt degen vila inlindad i plastfolie en stund.


Blanda mandelmassan med några droppar karamellfärg.

Rulla den till ca 50 små kulor.

Dela degen i mindre bitar och kavla ut varje del, gärna mellan plastfolie.

Ta ut runda kakor med ett mått, ca 6 cm i diameter.

Lägg en kula mandelmassa i mitten på varje rundel och vik upp degen från tre sidor runt fyllningen.

Tryck till så att kakan håller ihop och inte släpper under gräddningen.

Lägg kakorna på plåtarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler.


Sikta lite florsocker över kakorna vid servering.

Av Maria - 6 januari 2019 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
30 g grönkål
30 g babyspenat
1 avokado
1 pressad lime
2–3 cm skalad riven ingefära
1 banan delad i bitar
6 dl äppeljuice
vatten efter önskad konsistens
2 msk rostade kokosflakes


Gör så här:

Mixa alla ingredienser och häll upp i 4 glas.

Toppa med kokosflakes.

Av Maria - 5 januari 2019 14:45




Antal: ca 10 bitar

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

200 g smör

200 g mörk choklad

3½ dl socker

1 msk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

1 krm salt

4 ägg

4 dl vetemjöl

125 g tunt skivad nougat

200 g dajmkulor (2 påsar)


Gör så här:

Smält smör och choklad i vattenbad.

Blanda socker, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke.

Vispa ner äggen.

Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten, häll sedan i mjöl och rör smeten slät.

Häll i en smord och bröad springform (ca 22 cm i diameter).

Grädda i 175 grader i ca 20 minuter, kontrollera med sticka, den ska vara kladdig i mitten.

Ta ut och fördela nougat och dajmkulor över kakan.

Sätt in i ugnen i ytterligare ca 30 sekunder så att nougaten precis smälter.

Låt svalna innan servering.




Av Maria - 5 januari 2019 11:00

Ingredienser:

4 st  salta sillfiléer
1 st  gul lök
3 st  syrliga äpplen
2 dl  smörgåsgurka
4 st  potatisar, kalla kokta
Skivade rödbetor (lika stor mängd som de övriga ingredienserna tillsammans)
2 dl  gräddfil
2 msk  svensk söt senap
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Gör så här:

Skär sillfiléerna i bitar. 

Finhacka löken. 
Hacka äpplen, smörgåsgurka, potatis och rödbetor. 
Rör ihop ovanstående ingredienser i stor skål. 
Blanda gräddfil, senap, salt och peppar. 
Bind ihop salladen med gräddfilssåsen. 

Av Maria - 5 januari 2019 11:00

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g sötmandel

4 äggvitor

5 dl florsocker


Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt

2 dl florsocker

2 äggulor

4 tsk vaniljsocker


Garnering:
100 g mörk choklad

2 dl kokos


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Mal mandeln fint.

Vispa vitorna till ett hårt skum.

Blanda i florsocker och mandel.

Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Smörj dem med lite smör, då lossnar kakorna lättare när de är klara.

Klicka ut smeten i små runda kakor, ca 25 stycken, på plåtarna.

Låt dem vila en stund.


Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Under tiden som kakorna svalnar gör du fyllningen.

Blanda alla ingredienserna till en smet.

Bred fyllningen på kakornas undersidor och lägg ihop dem två och två.

Smält chokladen över vattenbad.

Dela de dubbla kakorna på mitten och doppa snittytan i smält choklad och därefter kokos.

Av Maria - 5 januari 2019 10:45

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1 st banan
1 st päron
1 st avokado
1 dl frusen mango
150 g maskrosblad
3 dl äppeljuice
 
Gör så här:

Skala och dela bananen i bitar.

Skala, kärna ur och tärna päronet.

Dela avokadon och kär köttet i bitar.

Skölj maskrosbladen noga.

Mixa banan, päron, avokado, mango, maskrosblad och äppeljuice till en slät dryck.


Maskrosblad kallas ibland fusk-ruccola eftersom smaken påminner om ruccolans.

Av Maria - 5 januari 2019 07:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2-3 ägg

2 msk keso naturell

2 msk grädde

Salt

Peppar

Smör


Gör så här:
Vispa ihop ägg, grädde och keso.

Smaksätt med salt och peppar.

Smält en klick smör i en stekpanna och häll i äggsmeten.

Rör försiktigt tills det stelnar och slå sedan upp omeletten på en tallrik.

Servera gärna med några tomatklyftor.

Av Maria - 4 januari 2019 18:46




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklinglårfilé

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

½ tsk salt

2½ dl grädde

½ hönsbuljongtärning

1 tsk krossade kardemummakärnor

1 tsk kinesisk soja

1 tsk sambal oelek

Skal och saft av ½ apelsin

½ dl hackad färsk persilja


Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Skala och grovhacka vitlöken.

Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök.

Blanda grädde, buljongtärning, kardemumma, soja, sambal oelek, apelsinskal och saft i en gryta.

Lägg i kyckling och vitlök.

Låt koka under lock i ca 10 minuter.

Rör ner persilja.

Servera med bulgur, gärna blandad med russin och rostad mandel.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards