Alla inlägg under januari 2019
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
150 g smör, kylskåpskallt
4-4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
Fyllning:
ca 250 g mandelmassa
Grön karamellfärg
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Hacka samman smör, vetemjöl, strösocker och ägg.
Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Låt degen vila inlindad i plastfolie en stund.
Blanda mandelmassan med några droppar karamellfärg.
Rulla den till ca 50 små kulor.
Dela degen i mindre bitar och kavla ut varje del, gärna mellan plastfolie.
Ta ut runda kakor med ett mått, ca 6 cm i diameter.
Lägg en kula mandelmassa i mitten på varje rundel och vik upp degen från tre sidor runt fyllningen.
Tryck till så att kakan håller ihop och inte släpper under gräddningen.
Lägg kakorna på plåtarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna på galler.
Sikta lite florsocker över kakorna vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
30 g grönkål
30 g babyspenat
1 avokado
1 pressad lime
2–3 cm skalad riven ingefära
1 banan delad i bitar
6 dl äppeljuice
vatten efter önskad konsistens
2 msk rostade kokosflakes
Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp i 4 glas.
Toppa med kokosflakes.
Antal: ca 10 bitar
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g mörk choklad
3½ dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakaopulver
1 krm salt
4 ägg
4 dl vetemjöl
125 g tunt skivad nougat
200 g dajmkulor (2 påsar)
Gör så här:
Smält smör och choklad i vattenbad.
Blanda socker, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke.
Vispa ner äggen.
Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten, häll sedan i mjöl och rör smeten slät.
Häll i en smord och bröad springform (ca 22 cm i diameter).
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter, kontrollera med sticka, den ska vara kladdig i mitten.
Ta ut och fördela nougat och dajmkulor över kakan.
Sätt in i ugnen i ytterligare ca 30 sekunder så att nougaten precis smälter.
Låt svalna innan servering.
Ingredienser:
4 st salta sillfiléer
1 st gul lök
3 st syrliga äpplen
2 dl smörgåsgurka
4 st potatisar, kalla kokta
Skivade rödbetor (lika stor mängd som de övriga ingredienserna tillsammans)
2 dl gräddfil
2 msk svensk söt senap
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här:
Skär sillfiléerna i bitar.Finhacka löken.
Hacka äpplen, smörgåsgurka, potatis och rödbetor.
Rör ihop ovanstående ingredienser i stor skål.
Blanda gräddfil, senap, salt och peppar.
Bind ihop salladen med gräddfilssåsen.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g sötmandel
4 äggvitor
5 dl florsocker
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g mörk choklad
2 dl kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal mandeln fint.
Vispa vitorna till ett hårt skum.
Blanda i florsocker och mandel.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Smörj dem med lite smör, då lossnar kakorna lättare när de är klara.
Klicka ut smeten i små runda kakor, ca 25 stycken, på plåtarna.
Låt dem vila en stund.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Under tiden som kakorna svalnar gör du fyllningen.
Blanda alla ingredienserna till en smet.
Bred fyllningen på kakornas undersidor och lägg ihop dem två och två.
Smält chokladen över vattenbad.
Dela de dubbla kakorna på mitten och doppa snittytan i smält choklad och därefter kokos.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
Skala och dela bananen i bitar.
Skala, kärna ur och tärna päronet.
Dela avokadon och kär köttet i bitar.
Skölj maskrosbladen noga.
Mixa banan, päron, avokado, mango, maskrosblad och äppeljuice till en slät dryck.
Maskrosblad kallas ibland fusk-ruccola eftersom smaken påminner om ruccolans.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-3 ägg
2 msk keso naturell
2 msk grädde
Salt
Peppar
Smör
Gör så här:
Vispa ihop ägg, grädde och keso.
Smaksätt med salt och peppar.
Smält en klick smör i en stekpanna och häll i äggsmeten.
Rör försiktigt tills det stelnar och slå sedan upp omeletten på en tallrik.
Servera gärna med några tomatklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
Smör till stekning
½ tsk salt
2½ dl grädde
½ hönsbuljongtärning
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
Skal och saft av ½ apelsin
½ dl hackad färsk persilja
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar.
Skala och grovhacka vitlöken.
Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt salt och vitlök.
Blanda grädde, buljongtärning, kardemumma, soja, sambal oelek, apelsinskal och saft i en gryta.
Lägg i kyckling och vitlök.
Låt koka under lock i ca 10 minuter.
Rör ner persilja.
Servera med bulgur, gärna blandad med russin och rostad mandel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|