Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - 9 januari 2019 11:00

Antal: 1 långpanna

Ugn: 150 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

3 st ägg
3 dl farinsocker
1 dl rapsolja
200 g morot finriven
2 tsk fiberhusk
150 g Semper finmix glutenfri mjölmix
60 g valnötter
2 tsk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver


Glasyr:

100 g smör
200 g färskost t ex Philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
1.5 msk honung


Garnera med:

blåbär

 

Gör så här:

Vispa ägg och farinsocker ljust och poröst.

Tillsätt olja, morot och fiberhusk, och rör om.

Låt smeten svälla i 5 minuter.

Tillsätt finmix, hackade valnötter, vaniljsocker och bakpulver, och blanda till en smet.

Lägg bakplåtspapper i en form, 20x30 cm, och häll i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

Låt kakan kallna.

Glasyr:

Vispa rumsvarmt smör krämigt.

Tillsätt färskost och vaniljsocker, och vispa ihop till en glasyr.

Smaka av med honung.

Skär kakan i rutor och toppa med glasyr.

Garnera med blåbär.


Tips!

Fiberhusk består av malda skal från psylliumfrön.

Fiberhusk innehåller hela 85 % fibrer som har en förmåga att svälla i kontakt med vätska och kan binda samman degar med liknande effekt som gluten har.

Av Maria - 9 januari 2019 11:00

Ingredienser:

2-3 hela vitlökar


Lag:

1 dl vatten

½ dl ättiksprit

1½ dl socker

½ tsk salt

½ krm hel vitpeppar

1/4-½ krm chilipeppar


Gör så här:

Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en glasburk med lock.

Blanda och koka upp lagen.

Häll den försiktigt över vitlöken.

Helst i omgångar så att burken inte spricker.

Låt burken stå i kylskåp i 2 dagar.

Häll av och koka upp lagen på nytt och häll tillbaka den över vitlöken.

Låt stå och mogna 2-3 veckor.

Av Maria - 9 januari 2019 09:24

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

10 lasagneplattor

300 g blandsvamp/champinjoner

300 g gorgonzola

50 g parmesanost

2 schalottenlökar

Oliv-/rapsolja

Salt

Peppar

Bechamelsås


Gör så här:

Skala och hacka löken och stek den mjuk i olja, lägg i och bryn svampen, smaka av.

Koka såsen, smula ner osten och låt den smälta.

Tillsätt svampen och häll ett tunt lager sås i botten på en smord ugnssäker form.

Varva lasagneplattor och sås, avsluta med sås och riven ost.

Grädda lasagnen i 200 graders varm ugn, 30-40 minuter.

Av Maria - 8 januari 2019 21:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g varmrökt lax

1-2 hårdkokta ägg, hackade

1 msk hackad kapris

1 dl majonnäs

Salt

Peppar
1 msk finhackad gräslök eller knipplök


Tillbehör:

Oliver

Kapris på kvist

Fröknäcke

Lite rucola


Gör så här:

Skrapa loss laxköttet från skinnet och mosa ihop ägg, kapris och lax med majonnäs med en gaffel.

Det behöver inte vara mixat, bara grovmosat.

Smaka av med salt och peppar och toppa med finhackad gräslök eller knipplök.


Servering:
Servera laxröran tillsammans med oliver, kapris på kvist, fröknäcke och några blad rucola.

Av Maria - 8 januari 2019 15:30

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Gör så här:
Lös jästen i vattnet.

Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.

Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.


Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.

Skär i 12-16 rutor.

Jäs övertäckt ytterligare 30 min.


Sätt ugnen på 225°.

Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Av Maria - 8 januari 2019 12:30

Ingredienser:

600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor


Gör så  här:

Strimla kyckling filéerna.

Bryn dem i lite olja och salta.

Tillsätt vitlökshacket mot slutet.

Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.

Koka upp och lägg i kycklingen.

Låt koka i ett par minuter.

Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.

Servera med ris och grönsaker.

Av Maria - 8 januari 2019 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

PEPPARSÅS:
2 msk  hel vitpeppar
1  schalottenlök, finhackad
0,5 msk  grönpeppar
0,5 msk  estragon, finhackad
Olja
3 dl  reducerad och hemgjord kalvfond, (eller utspädd från koncentrerad)
1 dl  rödvin
2 msk  konjak
2 dl  grädde

 

OXFILÉ:
1000 g  oxfilé (i 4 bitar)
Peppar, att rulla köttet i

 

Gör så här: 


Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. 
Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak.

OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong. 
Låt koka ihop i ca 10 min.

Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min. 
Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet. 
Servera med pepparsåsen. 

Av Maria - 8 januari 2019 09:25

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g torskfilé

250 g oskalade räkor

1 purjolök

400 g potatis

1 morot

1 msk rapsolja

1 msk mejram

1 liter fiskbuljong

2 msk hackad dill

2 msk persilja

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär torskfilén i bitar, skala räkorna och skiva purjolöken.

Skala och skär potatis och morot i bitar.

Fräs potatis och morot i rapsoljan, tillsätt mejram och buljong.

Låt puttra några minuter.

Lägg ner torsk och purjolök och låt det puttra i ytterligare 4-5 minuter.

Smaksätt med dill, persilja, salt och peppar.

Servera med gott bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards