Alla inlägg under januari 2019
Måndag:
Ljummen quinoasallad med avokadotärningar, stjälkselleri, citron och dill. Sardiner i olja och gott bröd till.
Gratinerade apelsiner: Dela apelsiner, strö råsocker, kanel och flagad mandel över, gratinera ca 10 minuter i 225 grader. Servera med en klick créme fraiche .
Tisdag:
Rotsellerisoppa och brödpinnar med gräslöksdipp.
Tobleronemuffins: 1 skiva banan + 1 bit toblerone i varje muffinsform.
Onsdag:
Kalkonkorv, pasta till vänd i saffrans-créme fraiche, med körsbärstomat och klippt persilja.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Järpar med gräddsås, lingon, potatis och kokta broccolibuketter och morotsslantar.
Jordgubbskräm med mjölk.
Fredag:
Paprikapaj: Förgrädda ett pajskal och lägg i 3 strimlade paprikor i olika färg och 1 skivad rödlök som stekts mjuka i olja. Blanda 200 g färskost (paprikasmak) med 2 ägg, 2 msk tapenade, 1 dl riven ost och 1 dl grädde. Bred över paprikan. 25 minuter i 200 grader.
Äppelbakelser med apelsingrädde.
Lördag:
Laxlasagne med citron och spenat.
Cajsa Vargs glass: Halvtina vaniljglass och rör ned vad du haver av överblivet julgodis, julkakor, sockerkaka eller fruktkaka i bitar. Frys igen innan servering.
Söndag:
Måndag:
Minestronesoppa och foccacia (långpannebröd med örter).
Saffranspannkaka: Blanda 2 paket färdig risgröt med 3 ägg, ½ paket saffran, 2 msk socker och 1 dl hackad mandel. Bred ut i smord liten långpanna, 30 minuter i 200 grader. Salmabärsylt och grädde.
Tisdag:
Potatisbullar med bacon, lingon och fänkålscoleslaw.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Pad thai (thailändsk nudelpytt).
Ananasringar med en klick smetana rörd med lite honung i mitten.
Torsdag:
Ströbrödspanerade strömmingsflundror, potatismos, lingonsylt, riven morot och pressgurka.
Keso med rivet äpple, russin, nötter och kardemumma.
Fredag:
Stek bitar av hokifilé i smör, krydda med örtsalt. Linda in i naanbröd eller liknade med tärnad avokado, mango, tomat och gurka. Pressa lime över, klicka på gräddfil och rulla ihop.
Petit-chouer fyllda med hallonsylt och vispgrädde smaksatt med o´boy.
Lördag:
Söndag:
Kycklingspett satay och thailändsk gurksallad.
Blanda 1 dl tjock kokosmjölk med 1 dl tjock yoghurt, servera till tropisk fruktsallad med kiwi, mango, physalis.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
24 strömmingar, hela eller filéer
2 dl ströbröd
Färsk dill
Salt
Peppar
Smör att steka i
Gör så här:
Om du har hel strömming börja med att rensa den.
Detta gör du genom att ta bort huvudet, sprätta upp och tömma magen samt klippa bort fenorna.
Eller så köper du färgiga strömmingsfiléer.
Skölj fiskarna och torka dem.
Vänd dem i ströbröd och lägg hälften av dem på en skärbräda med skinnet nedåt.
Finhacka dillen och strö över.
Salta och peppra och lägg en filé ovanpå med skinnet uppåt.
Smält smöret på medelstark värme.
Vänd strömmingsflundran i ströbröd och lägg ner i pannan, stek på båda sidorna.
Ibland blir det för torrt och man får lägga i lite mer smör.
Servera tillsammans med potatismos, lingonsylt, riven morot och pressgurka.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 18 minuter
Ingredienser:
400 g potatis, mjölig sort
2 msk smör
6 ägg
3 dl mjölk
150 g fetaost, tärnad
1 tsk salt
Tomatsallad:
1 gul lök, finhackad
250 g körsbärstomater, skivade
10 kalamataoliver
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Skala och koka potatisen, ca 15 min.
Tärna potatisen och stek i smör till fin färg i en ugnstålig stekpanna.
Salta.
Vispa lätt ihop ägg, mjölk och salt.
Häll över potatisen i pannan och toppa med fetaosten.
Grädda omeletten högre upp i ugnen tills äggen stelnat, ca 18 min.
Tomatsallad:
Skölj den hackade löken i kallt vatten i ett durkslag (för mildare smak).
Blanda tomater, oliver, lök, olja, vinäger, salt och peppar till en sallad.
Servera till omeletten.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 175 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
Deg:
200 g smör eller margarin
2 msk Strösocker
1 msk Vaniljsocker Fairtrade
4 ¼ dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
200 g hallon
½ dl vatten
1 ½ dl Syltsocker
Garnering:
½ dl Florsocker
Ett par droppar vatten
Gör så här:
Börja med att blanda hallon och vatten i en kastrull och koka i 2 min.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 min.
Låt svalna.
Arbeta samman ingredienserna till degen.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 1 tim.
Rulla 35 kulor av en tredjedel av degen som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
Platta till degkulorna och lägg en klick av sylten i mitten.
Resten av degen spritsas runt kanten på kakorna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175° i ca 7 min.
Rör ut florsockret med lite vatten och bre glasyren på kakorna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 paket risnudlar
Ca 200 g tofu, räkor, nötkött eller kyckling
6 vitlöksklyftor
1 klyfta vitkål
4 salladslökar
Neutral olja till stekning
Ca 250 g böngroddar
1 tsk chilipulver
3 msk strösocker
3 msk fisksås
1 pressad lime
2-3 msk tamarindpasta (eller sweet chili-sås)
3 ägg
1 dl rostade jordnötter
Lime till servering
Gör så här:
Blötlägg nudlarna i ca 3 minuter i hett vatten.
Skär tofun eller köttet i bitar, eller skala räkorna.
Skala och hacka vitlöken, hyvla vitkålen, skär salladslöken i bitar.
Hetta upp olja i en rymlig panna och bryn tofun eller köttet.
Tillsätt vitlök, kål, salladslök, böngroddar och nudlar och fräs ytterligare några minuter.
Smaksätt med chili, socker, fisksås, lime och tamarind.
Knäck i äggen och rör om tills de är stekta och smuliga.
Hacka jordnötter och strö över.
Servera med en klyfta lime.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|