Alla inlägg under januari 2019
Ingredienser:
1st gul lök, finhackad
4msk tomatpuré
2burkar finkrossade tomater
2msk grönsaksfond
5-6dl vatten
salt
peppar
basilika & persilja (fryst går bra, lika så torkad)
en nypa socker
pasta
Gör så här:
Fräs löken i smör tills den blivit genomskinlig.
Låt tomatpurén fräsa med i slutet.
I med tomatkross, fond, vatten, salt, peppar och örter.
Låt småputtra under lock i ca 15minuter.
Under tiden kan du koka valfri pasta separat.
Smaka av soppan med salt, peppar och socker.
Lägg sedan valfri mängd pastan i botten av en djup tallrik och toppa med soppa.
Extra gott blir det att riva över parmesan och basilika vid servering.
Ingredienser:
5 dl hummerfond
4 dl matlagningsgrädde
½-1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100g tärnad morot
100 g strimlad purjo
100 g tärnad palsternacka
100 g tärnad kålrabbi
100 g strimlad fänkål + ev fänkålsdill
1 press vitlöksklyfta
½ dl vitt vin
½ röd tärnad paprika
100 g skurna sockerärtor
1 stor urkärnad och tärnad tomat
200 g tärnad fiskfilé, gärna olika sorter
100 g små räkor utan skal
100 g kräftstjärtar, delade 1-2 ggr
2 dl aioli
1 vitlöksbaugett
Gör så här:
Blanda fond och grädde och låt det koka hop ca 3 min.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Fräs i en panna, morot, purjo, palsternacka, kålrabbi, fänkål och vitlök ca 3 min.
Blanda alltsammans, tillsätt vinet, socker ärtor och paprika, låt det småkoka 5 min.
Lägg i fisk, skaldjur, tomater och fänkålsdillen.
Låt det bli varmt, ta av kastrullen från värmen och låt det stå under lock ca 5 min.
Servera med aioli och vitlöksbröd
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15 minuter + 5-8 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g margarin
3 msk kallt vatten
En nypa salt
Fyllning:
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
500 g blandfärs
1 dl majskorn
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
Tillbehör:
Sallad
Gör så här:
Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen medan du gör fyllningen.
Hacka lök och paprika.
Fräs färsen i en panna, tillsätt lök, paprika och majs.
Smaksätt med tacokryddan och häll över vattnet.
Låt puttra några minuter.
Förgrädda pajskalet 15 minuter i 200 grader.
Tillsätt fyllningen och tillaga pajen ytterligare 5-8 minuter.
Måndag:
Potatisplättar med bacon: Riv 6 dl potatis, 3 dl morötter och 1 dl lök. Blanda med 1 ägg, salt och peppar. Klicka ut plättar och stek ett par minuter på varje sida. Servera med stekt bacon, lingon och sallad.
Tisdag:
Linssoppa: Skär 4 potatisar, 2 morötter och 1 bit selleri i stavar. Fräs det tillsammans med 1 dl röda linser i lite margarin, tillsätt 1 liter grönsaksbuljong. Låt det småkoka 8-10 minuter. Smaksätt med salt, peppar, 2 msk hackad persilja och riven parmesanost.
Onsdag:
Korv Stroganoff: Skär 2 gula lökar i klyftor och 1 purjolök i grova bitar. Fräs det i lite margarin. Skär 400 g mager falukorv i strimlor och lägg ner i lökpannan. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 1 msk vetemjöl. Häll över 3 dl mjölk, låt sjuda ca 5 minuter. Smaksätt med 2 krm timjan, salt och peppar.
Torsdag:
Fisk i asiatisk marinad: Smaksätt 600 g rödtungsfiléer med lite salt. Fördela filéerna på 4 folieark. Hacka 2 schalottenlökar och strö över fisken. Blanda 3 msk rapsolja med 1 msk saft från limefrukt, 1 röd hackad chili och 4 msk hackad koriander. Häll en dryg msk av blandningen över varje paket. Vik ihop paketen och tillaga i ugn, 200 grader ca 15 minuter.
Fredag:
Rågbrödsmacka med kapris: Bred Philadelphiaost på 4 skivor rågbröd. Riv en morot. Fördela riven morot och 2 skivor rökt skinka på varje macka. Toppa med lite kapris.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Rotfruktsgryta: Skär 300 g mager falukorv i strimlor och 6 potatisar i klyftor. Skär 2 morötter, 1 palsternacka och 1 liten kålrot i kuber. Fräs samtliga rotfrukter och grönsaker i 2 msk olja. Häll över 3-4 dl grönsaksbuljong och krydda med 1 tsk timjan, salt och peppar. Låt puttra 10 minuter, tillsätt korven och låt grytan puttra i ytterligare 5 minuter. Rör ner 1 msk senap och 1 dl hackad persilja.
Tisdag:
Blomkålssoppa: Skär 1 blomkålshuvud i bitar, skiva 1 purjolök och fräs det i lite olja. Tillsätt 8 dl grönsaksbuljong och koka ca 10 minuter. Mixa blomkålen tillsammans med lite av spadet. Häll tillbaka det mixade i grytan. Späd med resterande buljong och tillsätt 1½ dl mjölk. Krydda med 2 krm körvel och salt. Garnera med hackad persilja.
Onsdag:
Stekt torskfilé med grönsaksmos: Vänd ca 600 g torskfilé i vetemjöl. Stek filéerna i flytande margarin. Krydda med salt och peppar. Gör potatismos och krydda det med ca 4 msk gräslök. Servera med tomatsallad (tomat, rödlök, basilika och lite vinägrett).
Torsdag:
Röd köttfärspanna: Fräs 2 hackade lökar i lite matfett. Tillsätt 400 g köttfärs och låt det bli jämnt smuligt. Smaka av med salt, peppar och soja. Strö 2 hackade inlagda rödbetor och 1 hackad ättiksgurka över. Låt allt bli genomvarmt.
Fredag:
Kassler med broccolisås: Värm 3-4 skivor kassler/person i 225 graders varm ugn, 7-8 minuter. Koka 250 g broccoli i 2½ dl grönsaksbuljong. Kör broccolin med lite av buljongen (spar resten) i en matberedare. Häll tillbaka det i grytan och späd med resten av buljongen. Smaksätt med 1 tsk rosmarin, salt och peppar. Servera med kokt ris.
Lördag:
Spenat- och ostpaj.
Söndag:
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl koncerverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelsstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk.
Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten. Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor.
Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|