Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - 12 januari 2019 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6oo g kolja- eller sejfilé

4 tomater

1 rödlök

1 kruka färsk basilika

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar


Sveciacréme:

1 burk créme fraiche

100 g riven stark sveciaost

½ tsk hel kummin

Salt

Svartpeppar


Dekoration:

Basilikablad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Fördela torskfiléerna på botten.
Strö på salt och svartpeppar.
Hacka tomaterna.
Skala och hacka rödlöken fint.
Hacka basilikan fint och lägg i en skål.
Tillsätt tomater och rödlök och häll på lite olivolja.
Blanda och smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela tomatblandningen över fisken och gratinera i ugn ca 15 minuter.

Sveciacréme:
Blanda crème fraiche och sveciaost i en skål.
Rosta kummin i en torr, het panna i några minuter.
Blanda ner i sveciacrémen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgratängen med en klick sveciacréme och garnera med ett par basilikablad.

Av Maria - 12 januari 2019 11:00

Ingredienser:

1 kg vinbär


Till varje kilo passerat mos:

300-400 g (4-5 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)


Gör så här:
Skölj bären och lägg dem i silduk.

Låt ca 2 liter vatten koka upp i kitteln.

Ställ ner ånginsatsen med en bunke, som den ångade saften skall rinna ner i.

Lägg ett tättslutande lock på konserveringskitteln.

Ånga bären över kraftig värme.

Passera den färdigångade bärmassan medan den är varm.

Blanda det paserade moset till önskad konsistens med saften.

Väg moset och rör ner sockret.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 11 januari 2019 15:45

Antal: 4 portioner


Ingrediener:

1 färsk fänkål, ca 250 g

1 klyfta vitkål, ca 250 g

1 dl majonnäs

2 msk gräddfil

Salt

Nymald peppar

2 krm kummin


Gör så här:

Strimla fänkål och vitkål fint och blanda med resten av ingredienserna.

Låt gärna stå till sig någon timma innan servering.

Av Maria - 11 januari 2019 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

tunt skivade gula lökar eller motsvarande mängd salladslök
vitlöksklyftor
2 msk smör
kokta, skalade och tärnade potatisar
ägg
1.5 dl vatten
1 krm grovmald svartpeppar
1 tsk salt


Tomatsalsa:
marinerade soltorkade tomater
tomater, i bitar
2 dl grovt hackad färsk basilika
lime, pressad saft


Tillbehör:
50 g sallad, t ex rucolasallad
2 msk grovt riven ost
2 msk rostade solrosfrön

 

Gör så här:

Fräs lök och ev vitlök, mjuka i lite av smör.

Lägg i och stek potatisen.

Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.
Blanda i lök och potatis.

Lägg i lite mera fett i pannan och häll i blandningen.

Stek tills äggsmeten stadgat sig på ytan.

Vänd tortillan på en tallrik och stek andra sidan i lite mer fett.
Blanda ingredienserna till salsan.

Servera den och tortillan med sallad.

Strö över lite ost och frön.

Av Maria - 11 januari 2019 11:15

Antal: 6 personer


Ingredienser:

2 liter stark, klar buljong

1 tsk soja

1 msk konjak

½ dl scherry

Salt

Cayennepeppar


Gör så här:

Buljongen kokas upp och klaras, om så behöves, med äggvita.

Färgas med soja och avsmakas med konjak, scherry och kryddor.

Serveras med rostat bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards