Alla inlägg under maj 2019
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1½ liter (750 g) plommon
3/4 dl Farinsocker
1 tsk Vaniljsocker
Deg:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl Strösocker
125 g smör eller margarin i bitar
1 ägg
1 dl mjölk
Garnering:
1 msk Florsocker
1 krm mald kanel
Gör så här:
Skölj, halvera och kärna ur plommonen.
Lägg plommonen, med runda sidan ner, i en ugnssäker form.
Strö på farinsocker.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Tillsätt margarinet och arbeta det med fingrarna tills allt är en smulig massa.
Tillsätt ägg och mjölk och rör om tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten över plommonen.
Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 30 minuter.
Blanda florsocker och kanel och dofta över vid serveringen.
Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
Botten:
4 äggvitor
125g sötmandel eller cashewnötter
1,5 dl strösocker
Kräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
75 g smör
Gör så här:
Botten:
Mal sötmandel/cashewnötter och blanda med strösocker.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner nötter och socker.
Rita en ring på ett bakplåtspapper och lägg pappret upp-o-ner på en plåt.
Bred ut smeten i ringen.
Alternativt grädda i en form med löstagbar kant.
Ringen ska vara lika stor som formen.
Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i 20 minuter.
Kräm:
Blanda alla ingredienserna till krämen i en kastrull.
Koka ihop till en tjock kräm på låg värme.
Rör hela tiden.
Låt kallna.
Bred krämen på botten. Garnera med mandelspån.
Ingredienser:
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
citronsaft efter smak
salt och peppar
Gör så här:
Mixa kikärtor och vitlök.
Blanda med yoghurt och kryddor.
Ingredienser:
500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen
½ dl vatten
400 g (4,7 dl) Syltsocker
Valfri smaksättning:
droppar citruslikör, valfritt
Gör så här:
Skölj och rensa aroniabären.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter.
Tillsätt citruslikör om så önskas.
Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
250 g rökt lax
150 g rökt, skivat renkött
1 rödlök
1 äpple
½ dl hackad saltgurka
2 msk kapris
2 msk dijonsenap
½ dl créme fraiche
½ dl hackad gräslök
2 paket vita sesamkex (finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer)
Salt
Svartpeppar
Garnering:
Gräslök
Gör så här:
Finhacka lax, renkött, rödlök och äpple.
Lägg i en skål och blanda ner saltgurka, kapris, senap, créme fraiche och gräslök.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran på kex och toppa med gräslöksstrån.
Ingredienser:
ca 8 kycklinginnerfiléer
1 zucchini
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
ca 8 st soltorkade tomater
en halv kruka basilika
2 st mozzarellaostar
1 paket pastaplattor (6st)
Sås:
2 dl crème fraiche
1 dl ajvar relish
2 dl mjölk
olja från soltorkade tomaterna
salt och peppar
Gör så här:
Stek och tärna kycklingen i småbitar.
Hyvla zucchini med en osthyvel och blanda med olivolja, salt och riven vitlök.
Stek den hastigt o omgångar i stekpanna.
Grovhacka soltorkade tomater, strimla basilika och skiva mozzarellan.
Fördela kyckling, zucchini, soltorkade tomater, basilika och mozzarella på pastaplattorna.
Rulla ihop dem och lägg dem tätt intill varandra i en smord ugnssäker form.
Vispa ihop alla ingredienserna till såsen och häll över pastarullarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.
Servera med riven parmesan och ruccolasallad.
Ingredienser:
10 cm purjolök, strimlad
1 stor hackad vitlöksklyfta
1 burk tonfisk i vatten
1 burk lätt creme fraiche
1 burk krossade tomater 400g
2 msk tomatpuré
0,5 dl vitt vin
2 msk brynt lökfond
fryst dill
salt o peppar
Gör så här:
Fräs lök o vitlök i smör.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Koka ihop, smaka av och servera med nykokt pasta, parmesan och sallad.
Ugn: 150 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|