Alla inlägg under maj 2019
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
75 g smör
2,5 dl strösocker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker.
Dela äggen och blanda i gulorna.
Spara vitorna!!
Mosa bananerna och blanda i smeten.
Hacka chokladen grovt.
Blanda chokladen med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.
Ska vara lite kletig i mitten.
Servera med glass eller grädde.
Antal: till ca 1½ kg lammkött
Ingredienser:
½ dl cane syrup/rörsockersirap
½ dl mörk balsamvinäger
½ dl olja
1 msk färsk finhackad rosmarin
1 msk färsk finhackad oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
125 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
0,5 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en stor kastrull och låt det svalna något.
Rör i socker, ägg, vaniljsocker och kokos.
Sikta ner kakao och mjöl.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten som är 24 cm i diameter.
Häll i smeten.
Grädda på 175 grader i 20 minuter.
Ingredienser:
1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten
Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.
Låt koka i 5-7 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Gör så här:
500 g rabarber i bitar.
Lägg dem i en pajform.
Smält 150 g smör.
Häll i 0,5 dl sirap och 1 dl vispgrädde.
Blanda i hop 2 dl vetemjöl, 2,5 dl fiberhavregryn, 2 dl strösocker och 1 tsk bakpulver.
Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen.
Rör i hop till en jämn smet och häll över rabarberna.
Grädda på 175 grader i ca 30 minuter.
Ska få färg och bli en knäckig yta.
Servera med vaniljsås eller glass.
Ingredienser:
1 gul lök
2 st morötter
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 liten burk ananasringar (227g) +spadet
ca 300 g strimlat fläskkött¨
4 msk majsstärkelse
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
2 strimlade salladslökar
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skala morötterna, halvera och skär i halvmånar.
Kärna ur och skär paprikan i centimeterstora bitar.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Skär ananasen i bitar. Spara spadet.
Bryn köttet i smör.
Tillsätt lök och morötter och låt bryna med ett par minuter, tills det mjuknat.
Tillsätt paprika, ananas och chili.
Låt steka med ytterligare ett par minuter.
Tillsätt majsstärkelsen och rör om.
Häll på ananasspad, vatten, soja, vinäger, tomatpuré, fond och salt.
Låt grytan småputtra i 5-10 minuter.
Späd eventuellt med mer vatten och smaka av med salt och chilipulver.
Servera med ris och strimlad salladslök.
Mängd: till ca 1½ kg fläskkött
Ingredienser:
½ dl färskpressad citronsaft
½ dl vitvinsvinäger
½ dl olivolja
½ dl cane syrup/rörsockersirap
4 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.Ingredienser:
2 st kycklingfiléer
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
vatten
1 burk crème fraiche parmesan och vitlök (arla)
salt och peppar
Gör så här:
Koka pasta.
Strimla och bryn kycklingfiléerna i smör.
Strimla lök och vitlök och fräs med.
Salta och peppra.
Sänk värmen och häll på lite av pastavattnet och fonden.
Låt nästan allt koka in i kycklingen.
Tillsätt Crème fraichen och koka upp.
Blanda med pastan. Servera med färskriven parmesan och rucola.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|