Alla inlägg under maj 2019

Av Maria - 15 maj 2019 15:30

Ingredienser:
honungsmelon
galiamelon
vattenmelon
vindruvor
physialis
blåbär

 

Gör så här:

Ta de frukter och bär du tycker om, skär upp i lagom stora munsbitar och trä på spett.

Superenkelt och supergott!

Lägg upp på fat eller spara skalet av en halv vattenmelon, lägg den upp och ner, och sätt spetten i den så blir det som en melonigelkott.

 

Av Maria - 15 maj 2019 13:15

Ingredienser:

1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skala, klyfta och kärna ur äpplena.

Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.

Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.

Rör om då och då.

Vispa äpplena till mos.

Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.

Förvara kallt.

Av Maria - 15 maj 2019 10:45

Ingredienser:
75 gr bambuskott
300 gr babymajs, hela
125 gr sparrisknoppar
250 gr sockerärter
150 gr unga morötter
125 gr champinjoner
4 knipplökar
125 ml vegetabilisk olja
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk fisksås
1 tsk sesamolja
peppar
salt

 

Gör så här:

Koka bambuskotten i 30 minuter om de är färska annars i 10 minuter om de är på burk.

Skär dem sedan i strimlor.

Skölj babymajsen, sparrisen och sockerärterna.

Skär morötterna i rundlar.

Skär champinjonerna i halvor och knipplöken i korta längder.

Hetta upp oljan på hög värme och bryn vitlöken.

Tag ur vitlöken och lägg åt sidan.

Stek i oljan, under omrörning babymajs, morötter och bambuskott i 2-3 minuter, gradvis skvättande i fisksås och sesamolja.

Släng i resten av grönsakerna tillsammans med den brynta vitlöken, salt och peppar.

Stek i ytterligare 2 minuter, serveras het.

Av Maria - 15 maj 2019 08:00

Ugn: 200 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

150 g smör
2 dl gräddfil (jag tog grek yoghurt, det enda som fanns hemma)
Skal av 1 citron
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 bananer (3 i receptet men det räckte bra med 2)
200 g mörk choklad 70%
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda i gräddfilen/yoghurten och rivet citronskal.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt o pösigt.
Rör ner den ljumma vätskan.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.
Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt och klicka ut lite smet i varje form.
Varva med skivad banan och hackad choklad.
Toppa med hackad choklad.
Grädda i 200 grader 12-15 minuter.
Av Maria - 15 maj 2019 06:45

Ingredienser:
500g Hjortfärs
1 liten gul lök
1 msk torkad rosmarin
2 msk dijonsenap
0,5 dl grädde
ett litet ägg (eller ett halvt)
2 msk ströbröd
salt och peppar

 

Gör så här:

Riv löken och bryn i smör tillsammans med rosmarin.

Häll över i en bunke och låt svalna.
Blanda lök med resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet.

Låt gärna den stå och gotta i hop sig en liten stund innan du gör små biffar som du steker i smör.

Av Maria - 14 maj 2019 14:45

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt


Pajfyllning:

500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven


Gör så här:

Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.

När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.

Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.


Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.

Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan. 

Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.

Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.

Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.

Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.


Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.

Av Maria - 14 maj 2019 13:00

Ugn: 110 grader, ca 3 timmar


Ingredienser:

500g körsbärstomater 
2 vitlöksklyftor
1 msk Mörkt Muscovadorörsocker
2 krm salt 
1 dl olivolja
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 110°C.


Börja med att tvätta tomaterna noggrant.

Halvera tomater och lägg på en plåt eller ugnsform.

Dela vitlök i tunna skivor och strö över tomaterna. 

Strö över muscovadorörsocker och salt och ringla över ca 3 msk olivolja. 

Torka i mitten av ugnen i 110°C i ca 3 timmar. 


Sterielisera en lufttät glasburk och lägg i tomaterna.

Täck med olja. 

Förvara i kylskåp.

Hållbarhet ca 1 vecka.

Av Maria - 14 maj 2019 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 knippa salladslök

1 tsk olja

800 g djupfrysta wokgrönsaker, gärna thai

1 liter fiskbuljong (tärning + vatten)

2 dl kokosmjölk

600 g torsk, färsk eller djupfryst

1 msk fisksås

1 msk saft av pressad lime

2-3 msk hackad koriander


Gör så här:

Skölj och strimla salladslöken.

Fräs löken i oljan i en gryta, som är stor nog för soppkok.

Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med några minuter.

Häll över buljongen och tillsätt kokosmjölken.

Låt koka upp.

Tina fisken om djupfryst används och skär den i minder bitar.

Lägg dem i grytan och låt koka ca 5 minuter under lock.

Smaka av soppan med fisksås och limesaft.

Blanda i koriandern och servera soppan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards