Alla inlägg under maj 2019
Måndag:
Fiskburgare:
Mixa laxfilé till färs, smaksätt med salt, rivet citronskal och chili.
Forma burgare och stek gyllene.
Lägg mellan hamburgerbröd med sallad, tomat, majonnäs och rostad lök.
Mandariner i sockerlag med en klick mezeyoghurt.
Tisdag:
Ajvarsoppa med bönor och kyckling, en klick gräddfil i soppan och mörkt rågbröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Tortillini med krämig ostsås och klippt gräslök.
Milkshake på vaniljglass, mjölk och frysta hallon.
Torsdag:
Sojamarinerade fläskkotletter, kokt matvete blandat med strimlad purjo och blandade gröna blad. Yoghurtsås med ingefära och curry.
Fruksallad marinerad i mangobalsamico och lite florsocker. Vaniljkesella till.
Fredag:
Fyll crépespannkakor med svampstuvning, rulla ihop och lägg i ugnsform.
Strö över ost. 10 minuter i 225 grader.
Whoopies - två kakor med fyllning emellan, tex choklad- eller smörkräm.
Lördag:
Kikärtspanzanella, en klick färskost till.
Päronkaka:
Riv 300 g mandelmassa och blanda med 3 ägg.
Tryck ut i en smord pajform och fördela tunna päronklyftor över.
Strö råsocker och kanel över, grädda 20 minuter i 225 grader.
Servera ljummen med grädde.
Söndag:
Porterstek på älg eller nöt, klyftpotatis, gelé, sås och haricots verts.
Varma björnbär med vaniljglass och hackad mörk choklad.
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Måndag:
Korvlåda:
Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form.
Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost.
Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.
Tisdag:
Pasta med mustig tomatsås:
Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök.
Bryn fläsk och lök i lite smör.
Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter.
Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar.
Koka 350 g tagliatelle.
Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.
Onsdag:
Torskbiff med citronsmak:
Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill.
Forma till biffar.
Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör.
Servera med potatismos och gröna ärter.
Torsdag:
Ärtsoppa:
Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten.
Slå sedan bort vattnet.
Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt.
Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar.
Skumma bort skalen som flyter upp.
Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.
Fredag:
Tunnbrödsrulle med lax:
Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd.
Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd. Skiva 6 potatisar och fördela dessa.
Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen.
Rulla ihop.
Lördag:
Asiatisk gryta.
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 tomater
2 morötter
2 avokado
½ gurka
2 selleristjälkar
saften av ½ citron
1 msk honung
1 msk olivolja
2 msk hackad färsk bladpersilja
Salt
Svartpeppar
200 g chévreost
Persiljekvistar
Gör så här:
Skålla och skala tomaterna. Skala tomaterna och avokadorna.Ingredienser:
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
250g grön sparris
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
250g arborioris
1 dl vitt vin
1 schalottenlök
1 dl riven parmesanost
salt o peppar
Gör så här:
Skär bort det träiga längst ner på sparrisen.
Skär av knopparna och spara dem åt sidan.
Skär resten av stammen i bitar.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Koka stammarna i ca en tredjedel av buljongen.
Mixa sparris med den buljong den kokt i.
Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull.
Häll på riset och fräs med en minut.
Häll på vinet och låt det koka in.
Häll på buljongen så det täcker.
Låt koka in och späd därefter hela tiden.
Rör då och då.
Koka ca 20 minuter.
Risotton ska vara krämig med en kärna kvar i riskornen.
När det återstår ca 5 minuter av risotton häll i sparrismixet och sparrisknopparna.
Låt koka ihop.
Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|