Alla inlägg under maj 2019
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk eller filmjölk
75 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Blanda allt.
Forma till sex små bröd och grädda på bakplåtspapper i 225°C i mellan 15 och 20 minuter.
Ugn: 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll smeten i en smord form med avtagbara kanter.
Grädda i 175 grader i 20–30 min.
Servera med syrliga blåbär eller hallon eller garnera med kolasås.
Ingredienser:
2 kg fast potatis
6 dl gräddfil
3 dl grekisk yoghurt
2 msk majonnäs
3 msk dijonsenap
1 dl bostongurka
2 äpple granny smith
10 cm purjolök
salt & peppar
Gör så här:
Koka potatisen i välsaltat vatten.
Kyl ner ordentligt.
Koka gärna potatisen dagen innan.
Skala och tärna äpplet fint.
Strimla purjolöken.
Blanda med gräddfil, yoghurt, majonnäs, dijon och bostongurka.
Skär potatisen i lagom stora bitar och blanda ner.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera med kapris.
Ingredienser:
ca 500g kycklingfilé
Smör till stekning
1 gul lök
2 finriven vitlöksklyftor
1 dl sweet chilisås
2 morötter
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
½ dl grädde
Salt & peppar
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar.
Stek i smör i tjockbottnad gryta, tillsätt hackad lök, finriven vitlök och sweet chili.
Låt allt få fräsa ihop nån minut.
Skala och skär morötter tunt i slantar och lägg i.
Slå på vatten, buljongtärning, grädde och soja.
Låt puttra på svag värme i ca 10-15 min.
Servera med pasta eller ris.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g grönkål
2 vitlöksklyftor
500 g pasta, t ex penne eller liknande
1 ½ dl olivolja
80 g grana padano, finriven
salt och svartpeppar
250 g cocktailtomater
olivolja, till stekning
½ liten fänkål
Gör så här:
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Lägg ner grönkålen och vitlöksklyftorna och låt koka 2 min.
Lyft upp allt med en tång och låt rinna av i ett durkslag.
Lägg ner pastan i vattnet och låt koka enligt anvisningen på förpackningen.
Mixa kål och vitlök slätt med oljan i en matberedare.
Rör ner finriven ost och smaka av med salt och peppar.
Fräs tomaterna i olja tills de börjar spricka, salta och peppra.
Hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin.
Vänd gärna runt pastan med grönkålen och servera toppad med fänkål och tomater.
Ingedienser:
100 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Hacka chokladen fint och smält den över ett vattenbad eller i mikron.
Rör om och låt den svalna.
Vispa grädden och vispa ner lite av chokladen i taget i grädden tills en jämn chokladsmet bildats.
Frys in i en burk eller form i några timmar (rör då och då för att förhindra iskristaller) eller kör smeten i en glassmaskin.
Ta fram en stund före servering så att glassen får perfekt konsistens.
Servera som den är eller med chocolate chips eller något gott strössel!
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk hemmagjort vaniljsocker
1 dl grädde
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker och rör de blanda ingredienserna för sig.
Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.
Måndag:
Oxköttbullar med kokt potatis och brunsås
Tisdag:
Ugnsfalu med sröbrödstäcke, pasta och tomatsalsa
Onsdag:
Chili- och limelax med klyftpotatis och yoghurtsås
Torsdag:
Lingongryta med kokt potatis och broccoli
Fredag:
Flygande Jakob med kokt ris och sallad
Lördag:
Grillad fläskkarré med bakad potatis
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|