Alla inlägg under juli 2019

Av Maria - 12 juli 2019 13:00

Antal: 2 burkar


Ingredienser:
500 g rabarber

500 g Syltsocker

2 tsk kardemumma, malen

1 vaniljstång


Gör så här:
Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma i en gryta.
Dela vaniljstången på mitten och sedan på mitten igen, tillsätt i grytan.

Låt koka i 5 minuter.
Skumma väl.

Ta ut vaniljstången och mixa marmeladen så att det blir lite bitar kvar.
Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.


Varför inte variera rabarbermarmeladen med olika kryddor och smaksättningar så att den blir precis som du vill ha den?

Den här rabarbermarmeladen har smak av kardemumma och vanilj och passar till allt från rostat bröd till tårtfyllning.

Av Maria - 12 juli 2019 09:00

Antal: 2 bröd

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt 

1 tsk anis, mortlad
1 tsk fänkål, stött
2 dl filmjölk (A-fil)
200 g morot, grovrivna
900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]


Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke.

Värm vattnet till 37 grader.

Lös jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen.

Fördela degen i två smorda 2-litersformar.

Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.


Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme.

Ta ut brödet ur formarna.

Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.

Av Maria - 12 juli 2019 07:00

Jäsning:  30 minuter + 45 minuter

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter

 

Ingredienser:

1 påse torrjäst för söta degar

5 dl mjölk

15 dl specialvetemjöl

150 g rumsvarmt smör

1 tsk salt

1 dl strösocker

1½ tsk malen kardemumma


Fyllning:

150 g mandelmassa, riven

100 g rumsvarmt smör

½ dl socker

1 msk malen kanel



1 ägg

Pärlsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda jästen i mjölet.
Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, smör och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt).
Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter.
 
Kavla till en fyrkant, 1 cm tjock.
Bred/strö fyllning, rulla ihop och skär 3 cm tjocka.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 45 minuter.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

Av Maria - 12 juli 2019 06:30

Ingredienser:

4 äpplen (Aroma)
0,5 vaniljstång, urgröpt
2 msk honung
0,5 dl havtorn
vatten


Gör så här:

Skal och skär äpplena i klyftor.
Lägg klyftorna i en kastrull med vaniljstång, honung och en skvätt vatten.
Låt koka under lock i ca 10–15 minuter på låg temperatur så att äppelbitarna blir lagom mosiga.

Tillsätt mer vatten om det behövs.
Tillsätt havtornen och smaka av.

Tillsätt eventuellt mer honung om du önskar en sötare smak.

Av Maria - 11 juli 2019 18:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 gurka
ca 100 g champinjoner
75 g mjuk lättost
örtsalt och svartpeppar
färska basilikablad, strimlade
0,5 dl matvete (eller fullkornsris)


Gör så här:

Värm ugnen till 250°.

Skär av ändarna på gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset.

Lägg den i en ugnsform.
Skiva svampen och blanda den med lättost.

Krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Gratinera ca 10 minuter tills osten fått färg och servera med kokt matvete eller ris.

Av Maria - 11 juli 2019 13:15

Antal: 16 bitar

Ugn: 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

2 äpple, medelstora
2 msk citron, saft
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl mörk sirap 

2 ägg (stora)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
0,5 tsk malen kanel
3,5 dl vetemjöl


Garnering:

1 msk malen kanel
1 msk strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och täck formen med bakplåtspapper.
Skala och kärna ur äpplena.

Skiva i tunna klyftor och häll citronsaft över dem.

Ställ åt sidan.
Smält smöret i kastrull eller microvågsugn och blanda ihop till en jämn smet tillsammans med resten av ingredienserna.

Bara precis så att allt går ihop. 

Häll upp smeten i formen och tryck ner äppelskivorna i smeten.
Pudra kakan med kanel och strösocker innan du lägger den i mitten av ugnen för att gräddas i 25-30 minuter.

Av Maria - 11 juli 2019 12:15

Ingredienser:

250 g hallon

1 ägg

1 1/4 dl Syltsocker

25 g smör, rumstempererat


Gör så här:

Pressa hallonen genom en finmaskig sil.

Vispa upp ägget och rör ner i hallonen.

Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret.

Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av.

Häll upp i en väl rengjord burk och ställ i kylen för att svalna.

Använd din halloncurd som en extra smaksättare till desserter och frukostyoghurt.

Eller ringla halloncurden över plättar!

Av Maria - 11 juli 2019 08:15

Antal: 2 scones

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk 

2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards