Direktlänk till inlägg 16 maj 2020
Antal: 12-20 stycken
Jäsning: minst 1 timme + 1 timme eller över natten + 5-10 minuter
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter för mindre bröd och 20 minuter för de större
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk salt
6 dl vatten, fingervarmt
1 msk olivolja
Ca 13 dl vetemjöl, gärna med fullkorn
Garnering:
Ev. ½ dl blandade sesam- & solrosfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, strö över saltet och rör ut med lite av vattnet innan du häller i resten.
Tillsätt olivolja och häll i 12 dl vetemjöl, spara 1 dl till utbakningen.
Bearbeta degen med en trägaffel.
Den ska vara ganska lös och kladdig.
Låt degen jäsa under bakduk i minst 1 timme.
Om du har gott om tid kan du gärna puffa runt degen med trägaffeln efter en timme och låta den jäsa i 1 timme till.
Ett annat alternativ är att låta degen jäsa över natten under fuktig bakduk i kylen.
Häll ut resten av vetemjölet plus sesam- och solrosfrön på bakbordet.
Stjälp upp degen.
Knåda den inte!
Fös runt och vänd den ett par gånger så att mjöl och frön fastnar runt om.
Dela degen med en kniv i 12 eller 20 delar.
Vrid dem försiktigt utan att trycka ut all luft och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt bröden jäsa i 5-10 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 minuter för de små bröden och 20 minuter för de större.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|