Direktlänk till inlägg 17 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
500 g blomkål
300 g broccoli
2 förp bacon (ā 140 g)
salt
Béchamelsås:
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
1 dl kokspad från blomkålen och broccolin
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar, nymalen
150 g riven mozzarella
1 dl parmesanost, riven
Garnering:
färsk persilja, finhackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär broccoli och blomkål i mindre buketter.
Koka dem i saltat vatten 3-5 minuter, de ska inte bli helt mjuka utan ha lite motstånd kvar.
Plocka upp blomkål och broccoli med en hålslev och lägg i en ugnsform (spara ca 2 dl av kokspadet).
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet.
Tillsätt ca 0,5 dl kokspad, mjölk och grädde.
Låt koka ihop till en krämig béchamelsås under omrörning.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Späd eventuellt med mer kokspad om du vill ha en lösare konsistens.
Skär baconet i bitar och knaperstekt det i en stekpanna.
Lägg rinna av på hushållspapper.
Fördela det knaperstekta baconet på broccolin och blomkålen.
Ringla över såsen och toppa med riven mozzarella och riven parmesan.
Sätt in i ugnen för att gratineras, ca 20-25 minuter, sänk värmen om osten får för mycket färg.
Ta ut gratängen och låt svalna något före servering.
Toppa med finhackad persilja.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|