Alla inlägg under oktober 2022

Av Maria - 17 oktober 2022 10:00

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Av Maria - 17 oktober 2022 09:30

Måndag:

Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:

Skär korven nästan rakt igenom på längden.

Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.


Fruktkompott.


Tisdag:

Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.


Semlor.


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.


Chokladkräm.


Fredag:

Chili con carne, bröd och sallad.


Apelsinsallad med grovkrossade nötter.


Lördag:

Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.


Brulépudding, halvfabrikat.


Söndag:

Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.


Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde


Av Maria - 17 oktober 2022 06:45

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 16 oktober 2022 14:45

Jäsning: ca 40 minuter + 30 minuter

Ugn: 200 grader, 20-25 minuter (bröd) eller 10-12 minuter (frallor)


Ingredienser:

5 dl vatten
50 g jäst
½ dl olja
1 msk vit sirap
2 tsk salt
1 ägg
16 dl vetemjöl
 
1 ägg
vallmofrö eller ost
 
Gör så här:
Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
Tillsätt matolja, sirap, salt, och ägg.
Rör om.
Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa i ca 40min.
 
Ta upp degen och dela den i två lika stora delar eller till bullar.
Lägg på plåten och låt jästa i 30min.
 
Pensla dom färdig jästa bröden eller bullarna med ägg och strö på vallmofrön eller riven ost.
 
Ugn 250 grader som sänkes till 200 grader när bröden sätts in.
Grädda bröden i 20-25min och bullarna i 10-12 minuter.
Av Maria - 16 oktober 2022 14:45

Ingredienser:
3 ägg separerade
1 dl (85g) philadelfiaost
nypa salt

 

Gör så här:
Vispa äggvitorna med en nypa salt, hårt

I separat bunke, vispa philadelfia osten med gulorna och ev. tillsatser (dvs om man vill ha ner någon smak i dem som tex, pressad vitlök m.m)
Vänd försiktigt i gulorna i den vispade vitorna.
Klicka sex oopsies på smord bakplåt och baka i 150 graders ugn i ca 30min.

Bakat · LCHF
Av Maria - 16 oktober 2022 14:00

Ingredienser:
1 burk tonfisk (vatten tog jag)
2msk majonnäs
2-2½ dl creme fraish
2 tsk sambal olek


Gör så här:
Häll bort vattnet från tonfisken och rör ihop allt till en kletig röra.

Säkert riktigt mumsigt på en smörgås om man äter bröd.

Av Maria - 16 oktober 2022 12:30

Antal: 6-8 bitar

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
1,5 dl kaffegrädde (växtbaserad, jag använde ikaffe)

1,5 dl olja (neutral mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad (kontrollera att den är fri från mjölk eller ägg)
0,5 dl sojagrädde, vispbar (kokos- eller havregrädde)
flingsalt (till garnering)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg alla ingredienserna, förutom mörk choklad, vispbar grädde och flingsalt, i en bunke och rör om bara precis tills allt går ihop.
Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den. 

Grädda brownien i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Vill du istället göra kladdkaka gräddar du den i 15 minuter.


Låt brownien svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladglasyr.
Chokladglasyren gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt.

Lägg chokladen i en värmetålig skål.
Häll upp grädden i en kastrull och värm upp tills dess att du ser att den börjar koka.

Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.


Låt glasyren svalna helt och hållet och nå en bredbar konsistens innan du toppar din brownie med den.
Garnera gärna med flingsalt.
Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Av Maria - 16 oktober 2022 09:15

Antal: 5-6 portioner

Ugn: 175 grader, 45 minuter + 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:
1 kg kycklinglårfilé
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1½ dl (ca 156 g) mild ajvar relish
1 tsk honung
1-2 klyftor vitlök
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 100 g (ca 2 dl) riven ost


Serveringsförslag:
ev. 250-500 g broccoli
ev. ca 500 g blomkål
ev. ca 500 g morötter


Gör så här:
Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform.

Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas
av blandningen man häller över i kommande steg.

Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.
Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.
Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke.

Pressa i vitlök.

Tillsätt salt och vitpeppar.

Vispa ihop till en jämn blandning.
Häll blandningen över kycklingen.

Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.
Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Riv under tiden osten.
Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.
Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.
Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex kokt ris och grönsaker.
Ajvarkycklingen är klar.

Servera med tillbehören.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards