Alla inlägg under oktober 2022

Av Maria - 19 oktober 2022 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Högrevsgryta:

1 kg högrev

2 gula lökar, finhackad (1 dl)
4 stjälkar stjälkselleri, finhackad (1 dl)
2 morötter, finhackad (1 dl)
3 msk tomatpuré 

2 kalvbuljongtärningar
7½ dl rött vin
½-1 l vatten
1 kruka färsk rosmarin

2 lagerblad
salt
peppar


Servering:

1 kg potatis, fast
200 g haricots verts
1 bananschalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
3 msk olivolja


Gör så här:
Högrevsgryta:

Skär högreven i grytbitar.
Skala och finhacka lök och morot.

Skär sellerin i lika fina tärningar som löken och moroten.
Fräs köttet i olivolja i en gryta så att det får rejält med färg.
Tillsätt de finhackade grönsakerna och låt fräsa med någon minut utan att de tar färg.
Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
Häll på rött vin och vatten.

Smula ner buljongtärningar och lägg i lagerblad och några kvistar rosmarin.
Lägg på ett lock och låt småkoka 2-3 timmar.

Tillsätt ev lite vatten under kokningen om det behövs mer vätska i grytan.
Smaka av med salt och peppar när köttet är mört och faller isär.


Tillbehör:

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av och pressa genom en potatispress precis före servering.
Koka haricots verts mjuka i saltat vatten.

Häll av och lägg gärna i isvatten eller skölj i iskallt vatten.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Blanda de kokta bönorna med den finhackade löken, salt, vinäger och olivolja.


Servering:

Bjud grytan med pressad potatis och bönsallad.


Tips!

Om det blir gryta över går den utmärkt att frysa in.

Av Maria - 18 oktober 2022 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 salladskål
6 salladslökar
1 röd paprika
1 ask sockerärtor
1 kruka koriander
1 chilifrukt
2 msk fisksås
saften av två lime
salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Strimla salladskålen, salladslöken, paprika och socker ärtorna fint och lägg i en skål.

Strö över finhackad chili och koriander.

Blanda grönsakerna med fisksås, lime, salt och peppar.

Av Maria - 18 oktober 2022 17:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1/2 kg vete för asure finns i utländska affärer
1 dl ris, sköljd
2 dl kokta kikärter
1 dl kokta vita bönor
100 gr torkade och delade aprikoser
50 gr. torkad russin
50 gr torkad fikon
hasselnötter, skållad mandel skalade mandlar
Skivat skal av apelsin, citron
3-6 dl strösocker eller efter smak
1-2 dl havremjölk el. valfri mjölk


Dekorera:

Granatäpple 

valnötter

kanel

 

Gör så här:

Använd en 10 liters kastrull.

Skölj vetet ordentligt så att vattnet är klart.

Koka det en gång och skölj bort det gula vattnet.

Lägg sedan vetet i kastrullen och fyll på med vatten som täcker den något och koka.

Stäng sedan av spisen och låt det vila över natten.


På morgonen koka vetet igen på medelvärme i en 30-40 minuter och rör om emellanåt tills vetet mjuknar och öppnar sig.
Koka nejlikor i vatten och sila sedan igenom vattnet i kastrullen.

Lägg i ris, skalen av apelsin och citron och koka på låg värme någon kvart.
Lägg nu i de kokade kikärtorna och vita bönorna och koka ihop någon kvart till på låg värme.

Om vattnet minskar kan du hälla på lite mer.

Använd inget lock så slipper du att det kokar över.
Tillsätt nu de torkade frukterna som russin, torkade aprikoser, fikon och koka i 15 minuter till.
Tillsätt sedan sockret tills du tycker att det räcker och koka på låg värme tills du får önskad konsistens kanske i en 15 minuter till.
Om du vill tillsätt sist lite mjölk och koka någon kvart till.


Servera:

Asuren ljummen och strö över kanel och dekorera med valnötter och granatäpple.

Av Maria - 18 oktober 2022 15:45

Ingredienser:

4 portioner ris eller annat gryn (gärna fullkorn)
ca 500 g laxfilé
salt
peppar
250 g ärtor
2 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 citron
250 g körsbärstomater
1 tsk olivolja


Gör så här:

Tina laxen.
Sätt ugnen på 175°C.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Lägg laxen i en ugnsform.

Krydda med salt och peppar.
Sätt in fisken mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C.


Koka ärtorna i mjölken tillsammans med smulad buljongtärning ca 5 minuter.
Mixa ärtorna med mjölken till en slät sås.

Smaka av med saft från citronen samt salt och peppar.
Dela tomaterna och blanda med olivoljan och krydda med salt och peppar.

Av Maria - 18 oktober 2022 15:30

Ingredienser:

1 dl vatten (40 grader)
1 dl grovt rågmjöl

 

Dag 4:

1 liter vatten (40 grader)
1 liter grovt rågmjöl (Dag 1)

 

Gör så här:
Dag 1: 

Blanda vatten och rågmjöl i en rostfri bunke på ca. 3-4 dl.

Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur 3 dygn.

OBS! RÖR OM VARJE DAG MORGON OCH KVÄLL!

Dag 4: 

Blanda ner vatten och rågmjöl i en stor bunke och tillsätt fördegen.

Rör till en lös deg.

Låt stå övertäckt med handduk i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 5: 

Sur degen är klar att användas
Dela upp degen i tio burkar eller plastpåsar, frys in den surdeg som inte går åt direkt eller spara i kylskåp.

Hållbarhet i kyl ca. 5 dygn.

Hållbarhet i frys ca 1 år.

Användning: 

Ta ut fryst surdeg dagen innan den ska användas och låt den tina i rumstemperatur.


Gör mer surdeg: 

Av den sista burken/påsen surdeg, gör man en ny sats surdeg, gör som dygn 4 och 5 , samma mängd vatten och rågmjöl.

Av Maria - 18 oktober 2022 10:45

Antal: 8-10 portioner

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:
Bananbröd:

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
1 dl ljus sirap
3 bananer (mogna)
3½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen nejlika
1 tsk bakpulver
½ tsk salt


Smörkolasås:

2,5½ dl strösocker
90 g smör
1 1/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt


Gör så här:

Bananbröd:

Värm ugnen till 175°C.

Vispa smör och socker luftigt med elvisp.

Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.

Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet.

Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.

Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.

Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.


Smörkolasås:

Ta fram en medelstor kastrull.

Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen.

Värm på strax över medelvärme.

När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut.

Rör absolut inte runt i sockret.

Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.

När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!

Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.

Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.

Av Maria - 17 oktober 2022 17:00

Måndag:

Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.


Blåbärssoppa med glassklick.


Tisdag:

Räkris, bröd och strimlad salladskål:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.

Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.

Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.

Häll på det heta riset, låt stå någon minut.


Semlor och mjölk.


Onsdag:

Isterband, inlagda rödbetor och gurka.


Färsk frukt.


Torsdag:

Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.


Glasspinne.


Fredag:

Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.


Äppelmoskaka:

Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.


Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.


Snabba desserten:

Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.

En gräddklick kan vara gott till.


Söndag:

Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.


Citroncheesecake

Av Maria - 17 oktober 2022 13:30

Måndag:

Köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka


Tisdag:

Varma mackor/toast


Onsdag:

Bacon- och broccolipaj med tomatsallad


Torsdag:

Stekt laxfilé med en röra på små linser, stekt lök, paprikatärningar och spenat


Fredag:

Räkor, majonnäs och grönsaker och detta äts med händerna


Lördag:

Kotlett i ädelostsås med pressad potatis och grönsaker


Söndag:

Västerbottenspaj med sallad

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards