Direktlänk till inlägg 4 november 2011
Antal: ca 60 kakor
Ingredienser:
6 äggulor
3/4 dl strösocker
2½ msk konjak
4 msk vispgrädde
½ tsk finrivet citronskal
ca 3½ dl vetmjöl
½ tsk kardemumma
Fritering:
Ister eller kokosfett
Gör så här:
Vispa endast äggulorna i 20 minuter.
Tillsätt därefter sockret oc vispa ytterligare 15 minuter.
Rör ner konjak, vispad grädde och citronskal.
Blanda vetmjöl och kardemumma.
Sikta mjölet i degen och blanda lätt ihop den så att den inte blir seg.
Täck över och låt degen stå svalt till nästa dag.
Då blir kakorna härligt småblåsiga.
Kavla ut degen mycket tunt i flera omgångar.
Sporra ut 2-3 sm breda snibbar som skåras mitt på.
Den här varianten ska inte vridas genom skåran.
Värm fettet till 180 grader.
Använd termometer och låt inte temperaturen gå högre, fettet får då en "bränd" smak.
Lägg i några klenäter åt gången och fritera dem knappt 1 minut på varje sida tills de fått gyllene färg.
Låt rinna av på hushållspapper.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|