Alla inlägg under januari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé från mittbiten
Koklag:
1 morot
1 rödlök
5 stora dillkvistar
1 1/2 liter vatten
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 msk salt
3 hela vitpepparkorn
5 hela svartpepparkorn
2 lagerblad
Dillmajonnäs:
1 dl majonnäs
1 msk gräddfil
1 msk finhackad dill
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Malen vitpeppar
Till servering:
Stora salladsblad
Nykokt broccoli eller blomkål i små buketter
Hårdkokta ägg
Rädisor
Dill
Gör så här:
Skär eventuellt bort skinn från laxen och dela laxen i 2x2 centimeter stora kuber och lägg dem i en gratängform med hög kant.
Lämna en centimeterbred lucka mellan kuberna.
Skala och skiva morot och rödlök.
Dela dillkvistarna i mindre bitar, cirka 6 centimeter.
Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot, rödlök och dillkvistar.
Koka i cirka 10 minuter.
Slå den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur.
Servera direkt ljummen eller låt stå kallt till nästa dag.
Till dillmajonnäsen: Blanda samman majonnäs, gräddfil.dill och citronsaft, krydda med salt och peppar.
Förvara svalt till servering.
Vid servering: fördela 1-2 bitar inkokt lax, grovhackade ägg, broccoli och rädisor på stora salladsblad. Toppa med dillmajonnäs och dillkvist.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader i 15 minuter
Ingredienser:
4 träspett, delade på mitten och blötlagda
400 g lammfärs
1 äggula
2 msk finhackad färsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Smör
Salladsblad
Rädisor
Ajvardip:
1 dl ajvar
1 dl créme fraiche
1/2 dl majonnäs
Salt
Peppar
Vitlök om man vill
Gör så här:
Blanda färsen med kryddor och ägg.
Forma 8 avlånga biffar och kläm fast dem på var sitt spett.
Bryn dem i smör i panna på spisen och stek sedan färdigt i ugn, 200 grader i 15 minuter.
Blanda under tiden dippen.
Servera gärna dipp och spett på en bädd av strimlad sallad, skivade rädisor och färsk timjan.
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
1 msk bakpulver
1 msk brödkrydda t ex kummin
1½ dl torkade tranbär
1½ dl torkade aprikoser i små bitar
2 dl pinjekärnor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 liter lättfil
3/4 dl Mörk Sirap
½ dl rapsolja
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt fil, sirap och olja och blanda ordentligt.
Häll upp i två smorda, avlånga formar.
Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 1 timme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|