Alla inlägg under januari 2012

Av Maria - 28 januari 2012 18:30




Antal: 80-90 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

375 g vetemjöl
250 g kallt smör i tärningar
¼ tsk salt
Finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
1 äggula
100 g Strösocker


Till pensling:

Äggvita
40 g mandel
Pärlsocker


Gör så här:

Förvärm ugnen till 200 grader varmluft.

Lägg mjöl, smör, salt och apelsinskal i en matberedare och kör till en slät smet.

Vispa ihop äggula och socker i en skål och tillsätt sedan till övriga ingredienser.

Rör snabbt samman degen och rulla sedan ut den till fingertjocka stänger.

Platta till dem lätt (till 4–5 mm tjocklek).

Pensla med äggvita och strö över pärlsocker och hackad mandel.

Skär finska pinnarna till 2–3 cm längd och lägg dem på en plåt med lite avstånd emellan.

Grädda gyllenbruna i 8–10 minuter.

Låt svalna.




Av Maria - 28 januari 2012 18:15

Antal: 10 stycken

Jäsning: över natten

Ugn: 250 grader, ca 10 min


Ingredienser:

12 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk Brödsirap
½ dl Fibrex
ca 5 dl vetemjöl
ev 1 tsk brödkryddor

Pensling:
vatten
sesam- eller vallmofrön

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål.

Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt fibrex, olja salt, ev. krydda och sirap.

Arbeta in mjölet, lite i sänder tills degen släpper skålens kanter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.

Dela degen i 10 lika stora bitar som formas till bullar.

Lägg bullarna på plåt med bakpapper och täck med plastfolie eller en handduk.

Ställ i kylskåp över natten.


Tag ut bullarna ur kylen och sätt ugnen på 250 °C.

Pensla bullarna med vatten och strö på frön.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Godmorgonbröden är godast ljumna.

 

Tips:
Degen till godmorgonbullarna kan även kavlas ut till en platta som man sedan trycker ut figurbullar av med hjälp av kakmått eller leksaksformar.

Av Maria - 28 januari 2012 14:15




Antal: ca 15 stycken

Ugn: 150 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

½ dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl Strösocker
1 dl russin
25 g hackad sötmandel
knappt ½ dl vatten
65 g osaltat smör
1 tsk bakpulver
1 msk Ljus Sirap

 

Gör så här:
Rör samman havregryn, kokosflingor, vetemjöl, strösocker, russin och mandel i en skål.

Blanda vatten, smör, bakpulver och sirap i en kastrull och hetta upp tills smöret smält.

Häll över blandningen i skålen och blanda samman snabbt.
Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper med 5 cm mellanrum.

Grädda mitt i ugnen i 150° i ca 15 minuter.

Låt kakorna svalna ett par minuter på plåten innan de flyttas till galler.
Förvara kakorna i burk med lock.




Av Maria - 28 januari 2012 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg

1 1/2 dl vispgrädde eller kokosmjölk

1/2 dl vatten

3/4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1/2 dl kokosfett

Smör till våffeljärnet


Gör så här:
Vispa ihop ägg, vispgrädde/kokosmjölk, vatten, mandelmjöl och fiberhusk.

Gärna med en elvisp då fiberhusken lätt klumpar sig.

Låt smeten svälla ett par minuter.

Smält kokosfettet i en kastrull eller i mikron och rör ner i smeten.

Grädda i omgångar i ett våffeljärn.

Smörj gärna med extra smör.

Av Maria - 27 januari 2012 18:15




Antal: 50 stycken

Jäsning: 45 min + 30 min

Ugn: 225 grader, 12 min


Ingredienser:

1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål och häll på vattnet.

Rör tills jästen löst sig.

Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor.

Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter.

Låt jäsa under duk i 45 minuter.


Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig.

Dela degen i 2 bitar och forma till rullar.

Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar.

Låt jäsa i 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 °C.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg.

Låt svalna på galler under bakduk.




Av Maria - 27 januari 2012 15:15




Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

3 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl krossat bovete
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 tsk Mörkt Muscovadorörsocker
1 ägg
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten

 

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt ägget, oljan och vattnet.

Arbeta samman till en deg.

Dela degen i fyra bitar.

Lägg varje bit mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna kakor.

Nagga med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvaras torrt.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards