Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 8 juni 2013 09:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stycken fina skivor fläskkarré

Rub smoke chipotle

BBQ-sås


Gör så här:

Smaksätt köttet med rubben, gnugga in kryddorna ordentligt.

Grilla köttet på medelvarm grill till det är färdigt, övergrilla inte, då blir det torrt och tråkigt.

Till karrén passar t.ex färskpotatissallad och BBQ-sås perfekt.




Av Maria - 8 juni 2013 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
½ dl ketchup

½ dl neutral olja

½ dl japansk soja, gärna kikkoman

2 msk riven ingefära

1 vitlöksklyfta, finriven

2 tsk chiliflakes


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden.


Tips!

En het marinad som passar utmärkt till tofu och svamp.

Bör marineras minst 1 timme.




Av Maria - 8 juni 2013 07:45




Antal: 3 rullar


Ingredienser:

3 stor tortillabröd

4-5 ostskivor, Jarlsberg tunna skivor

1 burk tonfisk i vatten (ca 185 g)

2 dl asiatisk wokmix (hackat & klart)

2 salladslökar, strimlade

1 stor kvisttomat, tärnad

2 msk små kapris

3 msk majonnäs

1 tsk chiliflakes


Gör så här:

Lägg ut ostskivor öer hela tortillabröden.

Blanda ihop avrunnen tonfisk med wokgrönsaker, salladslök, tomat och kapris.

Fördela tonfiskröran på bröden.

Klicka över majonnäs och krydda med chili, salt och peppar.

Rulla ihop bröden och grilla rullarna med skarven nedåt först så bröden limmas ihop av osten.

Grilla över svag glöd tills osten smält och rullarna är genomvarma.




Av Maria - 7 juni 2013 21:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingmedaljoner


Kryddrubb:

2 tsk salt

2 msk paprikapulver

½ msk vitlökspulver

2 tsk malen spiskummin

1 tsk fänkålsfrön, mortlade

1 tsk strösocker


Raw slaw-sallad:

1½ dl majonnäs

1½ dl yoghurt (10%)

1 vitlöksklyfta, finriven

300 g Raw slaw (hackat & klart)

1 lime, pressad saft

½ tsk salt

1 msk skalade sesamfrön, torrostade

1 salladslök, strimlad


Gör så här:
Blanda alla kryddorna till rubben och vänd runt kycklingbitarna i blandningen.


Rör ihop majonnäs och yoghurt med vitlök.

Vänd runt grönsakerna med limesaft och salt.

Bred ut såsen på ett serveringsfat och toppa med raw slaw-salladen.

Strö över torrostade sesamfrön och strimlad salladslök.

Trä upp kycklingen på spett och grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt med fin yta.

Servera med raw slaw-salladen.


Tips!

Gott att servera med klyftpotatis.




Av Maria - 7 juni 2013 20:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

400 g rabarber och blandad bär, tex vinbär, hallon

2 tsk potatismjöl

1½ dl strösocker

1 tsk kardemummakärnor

175 g smör

3½ dl vetemjöl


Till servering:
5 dl vaniljsås


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj och skär rabarbern i bitar.

Blanda rabarber och bär med potatismjöl och 1 dl socker.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

Smält smöret i en kastrull.

Rör ner ½ dl socker, mjöl och kardemumma.

Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter.

Lägg i rabarber och bär.

Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter tills pajen börjar få lite färg.

Låt svalna lite före servering.

Servera med vaniljsås.




Av Maria - 7 juni 2013 16:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 10 minuter


Ingredienser:

Katalanska lammfärsbullar:
500 g lammfärs

1-2 ägg

½ gul lök, finhackad

1 krm kajenpeppar

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 tsk citronsaft

1 krm kryddpeppar

2 msk hackad persilja

Salt

Peppar

Smör till stekning

2 dl krossade tomater


Mozzarellagratinerad ratatouille:

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

1 zucchini

1 aubergine

Smör till stekning

Salt

Peppar

Olivolja

Ca 8 skivor mozzarellaost

Färsk basilika


Gör så här:
Katalanska lammfärsbullar:

Blanda ihop alla ingredienserna, utom de krossade tomaterna.

Smaksätt med salt och peppar.

Rulla smeten till köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör.

Häll på de krossade tomaterna och låt köttbullarna puttra i minst 10 minuter.

Smaka av såsen med salt och peppar.


Mozzarellagratinerad ratatouille:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Tärna zucchini och aubergine fint.

Stek alla grönsaker i smör på svag värme i 20 minuter.

Krydda med salt och peppar.

Smörj fyra små ugnsformar med olja (så brädder det inte fast lika lätt) och fyll dem med grönsakshack och mozzarellaost.

Gratinera i ugnen i 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Garnera med färsk basilika.




Av Maria - 7 juni 2013 15:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

750 g potatis

1 msk smör

1 tsk flingsalt

2 dl lätt crème fraiche paprika&chili

1 msk hackad bladpersilja


Gör så här:
Borsta och dela potatisen i halvor.

Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten.

Låt den ånga av.

Pensla snittytan med smör och salta.

Grilla potatisen över glöden tills den fått färg.

Servera med crème fraiche och toppa ev med persilja.




Av Maria - 7 juni 2013 10:00




Antal: ca 60 stycken

Ugn: 175 grader


Ingredienser:
2 ägg

3 dl strösocker

4½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

150 g smält smör eller margarin


Glasyr:

2 hg florsocker

1 msk kakao

5 msk starkt kaffe

25 g smält smör elelr margarin


Garnering:
Valnötskärnor


Gör så här:

Rör ägg och socker poröst.

Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och tillsätt blandningen.

Rör sist i det avsvalnade matfettet.

Bred ut smeten i smord liten långpanna ca 20*30 cm och grädda kakan i ca 175 graders värme mitt i ugnen.


Låt kakan svalna litet och bred över glasyren.

Garnera med valnötskärnor.

Låt glasyren stelna och skär kakan i fyrkantiga bitar.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards