Alla inlägg under juni 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken fina skivor fläskkarré
Rub smoke chipotle
BBQ-sås
Gör så här:
Smaksätt köttet med rubben, gnugga in kryddorna ordentligt.
Grilla köttet på medelvarm grill till det är färdigt, övergrilla inte, då blir det torrt och tråkigt.
Till karrén passar t.ex färskpotatissallad och BBQ-sås perfekt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl ketchup
½ dl neutral olja
½ dl japansk soja, gärna kikkoman
2 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, finriven
2 tsk chiliflakes
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Tips!
En het marinad som passar utmärkt till tofu och svamp.
Bör marineras minst 1 timme.
Antal: 3 rullar
Ingredienser:
3 stor tortillabröd
4-5 ostskivor, Jarlsberg tunna skivor
1 burk tonfisk i vatten (ca 185 g)
2 dl asiatisk wokmix (hackat & klart)
2 salladslökar, strimlade
1 stor kvisttomat, tärnad
2 msk små kapris
3 msk majonnäs
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
Lägg ut ostskivor öer hela tortillabröden.
Blanda ihop avrunnen tonfisk med wokgrönsaker, salladslök, tomat och kapris.
Fördela tonfiskröran på bröden.
Klicka över majonnäs och krydda med chili, salt och peppar.
Rulla ihop bröden och grilla rullarna med skarven nedåt först så bröden limmas ihop av osten.
Grilla över svag glöd tills osten smält och rullarna är genomvarma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingmedaljoner
Kryddrubb:
2 tsk salt
2 msk paprikapulver
½ msk vitlökspulver
2 tsk malen spiskummin
1 tsk fänkålsfrön, mortlade
1 tsk strösocker
Raw slaw-sallad:
1½ dl majonnäs
1½ dl yoghurt (10%)
1 vitlöksklyfta, finriven
300 g Raw slaw (hackat & klart)
1 lime, pressad saft
½ tsk salt
1 msk skalade sesamfrön, torrostade
1 salladslök, strimlad
Gör så här:
Blanda alla kryddorna till rubben och vänd runt kycklingbitarna i blandningen.
Rör ihop majonnäs och yoghurt med vitlök.
Vänd runt grönsakerna med limesaft och salt.
Bred ut såsen på ett serveringsfat och toppa med raw slaw-salladen.
Strö över torrostade sesamfrön och strimlad salladslök.
Trä upp kycklingen på spett och grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt med fin yta.
Servera med raw slaw-salladen.
Tips!
Gott att servera med klyftpotatis.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
400 g rabarber och blandad bär, tex vinbär, hallon
2 tsk potatismjöl
1½ dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor
175 g smör
3½ dl vetemjöl
Till servering:
5 dl vaniljsås
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och skär rabarbern i bitar.
Blanda rabarber och bär med potatismjöl och 1 dl socker.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner ½ dl socker, mjöl och kardemumma.
Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter.
Lägg i rabarber och bär.
Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter tills pajen börjar få lite färg.
Låt svalna lite före servering.
Servera med vaniljsås.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10 minuter
Ingredienser:
Katalanska lammfärsbullar:
500 g lammfärs
1-2 ägg
½ gul lök, finhackad
1 krm kajenpeppar
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk citronsaft
1 krm kryddpeppar
2 msk hackad persilja
Salt
Peppar
Smör till stekning
2 dl krossade tomater
Mozzarellagratinerad ratatouille:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 aubergine
Smör till stekning
Salt
Peppar
Olivolja
Ca 8 skivor mozzarellaost
Färsk basilika
Gör så här:
Katalanska lammfärsbullar:
Blanda ihop alla ingredienserna, utom de krossade tomaterna.
Smaksätt med salt och peppar.
Rulla smeten till köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör.
Häll på de krossade tomaterna och låt köttbullarna puttra i minst 10 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Mozzarellagratinerad ratatouille:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Tärna zucchini och aubergine fint.
Stek alla grönsaker i smör på svag värme i 20 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Smörj fyra små ugnsformar med olja (så brädder det inte fast lika lätt) och fyll dem med grönsakshack och mozzarellaost.
Gratinera i ugnen i 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
Garnera med färsk basilika.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
750 g potatis
1 msk smör
1 tsk flingsalt
2 dl lätt crème fraiche paprika&chili
1 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Borsta och dela potatisen i halvor.
Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Låt den ånga av.
Pensla snittytan med smör och salta.
Grilla potatisen över glöden tills den fått färg.
Servera med crème fraiche och toppa ev med persilja.
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
2 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g smält smör eller margarin
Glasyr:
2 hg florsocker
1 msk kakao
5 msk starkt kaffe
25 g smält smör elelr margarin
Garnering:
Valnötskärnor
Gör så här:
Rör ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och tillsätt blandningen.
Rör sist i det avsvalnade matfettet.
Bred ut smeten i smord liten långpanna ca 20*30 cm och grädda kakan i ca 175 graders värme mitt i ugnen.
Låt kakan svalna litet och bred över glasyren.
Garnera med valnötskärnor.
Låt glasyren stelna och skär kakan i fyrkantiga bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|