Alla inlägg under juni 2013
Ingredienser:
Tårtbotten:
100 g mandelmjöl
1½ dl strösocker
4 äggvitor
Nougat:
3/4 dl strösocker
20 hackade sötmandlar
Äggkräm:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
50 g smör
Gör så här:
Botten:
Markera 2 bottnar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper.
Smörj och mjöla dem.
Lägg dem på plåt.
Blanda mandelmjölet med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten på papperet.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Lossa bottnarna från papperet och låt dem svalna.
Nougat:
Smält smöret med mandeln till nougaten i en stekpanna.
Häll upp på smord plåt och låt kallna.
Krossa sedan nougaten i en mortel.
Äggkräm:
Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en kastrull.
Låt sjuda under vispningen tills den tjocknar (sätt till lite kokande vatten om krämen skulle skära sig).
Låt den kallna.
Blanda nougaten i äggkrämen.
Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra och bred resten av krämen ovanpå.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g torskrygg
2 ägg
2 dl mandelmjöl
Salt
100 g smör
1 dl rapspolja eller annan neutral olja
Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud
Salt
½ dl gräddmjölk
Tillbehör:
Smörstekta sugarsnaps
Tomater
Gör så här:
Vispa upp äggen i en djup tallrik.
Lägg mandelmjölet i en annan djup tallrik och blanda i lite salt.
Dela torsken i avlånga bitar.
Hetta upp lika delar smör och neutral olja i en stekpanna.
Doppa fisken först i uppvispat ägg och sedan i mandelmjöl och stek i 2-3 minuter på varje sida på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
Var försiktig så inte mandelmjölet bränns.
Förvara gärna på en plåt i varm ugn medan de steker klart all fisk.
Blomkålsmos:
Dela blomkålen i mindre buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten.
Låt rinna av och mixa med mixerstav direkt i kastrullen tillsammans med gräddmjölken.
Ställ ner kastrullen i diskhon ifall det stänker mycket.
Smaka eventuellt av moset med salt.
Till servering:
Servera fiskpinnar med örtagårdsmajonnäs, det krämiga blomkålsmoset, smörstekta sugarsnaps och delade tomater.
Antal: 6-8 bitar
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + 35 minuter
Ingredienser:
4 dl mandelmjöl
1 dl riven parmesan
1 ägg
25 g kallt smör i bitar
ca 300 g broccolibuketter
3 dl grädde
3 ägg
Salt
Peppar
1 liten burk urkärnade svarta oliver
50 g ädelost
Gör så här:
Antal: 25 stycken
Jäsning: över natten + ca 45 minuter
Ugn: 250 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1½ dl vatten
3 stora ägg
1 tsk salt
½ msk socker
12-14 dl (720-840 g) vetemjöl
250 g smör eller margarin, rumsvarmt
Till pensling:
Ägg
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och häll det över den smulade jästen.
Tillsätt de uppvispade äggen, salt och socker samt hälften av mjölet.
Arbeta degen blank.
Rör smöret och blanda ner det i degen tillsammans med mjölet - ta undan ca 2½ dl till utbakning.
Strö degen med lite mjöl, täck med plastfilm eller alumiumfolie och ställ den kallt att jäsa över natten.
Ta upp degen, arbeta snabbt ihop den med resten av mjölet och rulla ut till 2 längder.
Dela varje längd i ca 12 bitar, rulla till släta bullar och lägg i pappersformar.
Tryck till bullarna tvärs över med skaftet av en bordskniv och låt bullarna jäsa ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 5-10 minuter.
Ta ett spett per grönsak, så kan du grilla varje sort den tid som behövs. Kom ihåg att salta grönsakerna så att smakerna framträder tydligt. Krydda gärna lite extra.
Stärkelserika grönsaker som potatis, sötpotatis och rotfrukter får vaktas noga - de bränns lätt. Grilla dem på spett, i ugnsfasta formar och metallkorgar.
Knyten och paket med grönsaker och ost eller kryddsmör kan grillas indirekt på medelstark värme på plåt eller aluminiumfolie.
Pensla gärna med smör före eller efter grillningen, det gör grönsakerna både godare och saftigare.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
200 g philadelphiaost
2 dl créme fraiche
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
2 msk tacokrydda utan glutamat
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
Salt
Peppar
2 tomater
1 paprika
1 avokado
3 dl ost
Gör så här:
Ingredienser:
1 sats majonnäs-grundrecept
Saltgurka, finhackad
Lite bostongurka
Timjan, finhackad
Persilja, finhackad
Några droppar saft från citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda majonnäsen med finhackad saltgurka, en gnutta bostongurka, finhackad timjan och persilja.
Smaka av såsen med några droppar citronsaft, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 aubergine
Salt
50 g finriven parmesan
2 ägg
Svartpeppar
Gör så här:
Skär auberginen i tjocka skivor.
Salta rejält på båda sidor och låt ligga minst en kvart.
Saltet drar ut en del av vätskan och får auberginen att bli fastare.
Torka bort salt och utdragen vätska.
Blanda ost och ägg.
Pensla blandningen på auberginen.
Peppra ordentligt.
Grilla på utkanten av grillen på båda sidor.
Servera gärna med en kall yoghurtsås.
Även de som vanligen inte är förtjusta i aubergine brukar älska denna rätt.
De grillade auberginebitarna blir till matiga biffar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|