Alla inlägg under juni 2013
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 kg äpplen
1 dl vatten
6 dl strösocker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Timjan
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i bitar eller klyftor.
Koka äpplena mjuka tillsammans med vattnet.
Vispa sönder dem.
Rör i askorbinsyran.
Tillsätt sockret och koka upp under omrörning.
Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd av moset som därefter blandas i resten av moset.
Tillsätt timjan, färsk eller torkad, efter smak.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Du kan ersätta timjan mot mynta eller riven pepparrot.
Alternativt kokar du moset utan smaksättning och smaksätter vid olika tillfällen istället.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ ananas
Olja till pensling
½ rödlök
1 salladslök
½ färsk röd chili
2 padrones, eller jalapeño om du vill ha starkare smak
1 tsk rapsolja
Ev. 1 vitlöksklyfta, finhackad
Gör så här:
Skala anansen och skär den i skivor, ca 1 centimetertjocka, och pensla med olja.
Grilla skivorna på båda sidor.
Låt svalna och skär anansen i tärningar.
Hacka rödlök, salladslök, chili och padrones fint.
Tillsätt ev. 1 finhackad vitlöksklyfta.
Blanda alla ingredienserna.
Fräsch somrig röra som passar bra till kyckling, skaldjur och fläskkött.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
290 g kronärtskockshjärtan i olja
100 g färskost naturell
1 hackad vitlöksklyfta
Rivet skal av 1 citron
1 tsk citronsaft
2 msk hackad färsk mynta
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Häll av oljan från kronärtskockorna.
Mixa allt till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.
Gott tillbehör till lax eller som spread på bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl gräddfil
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 krm chilipulver
Rivet skal och saft av ½ lime
Salt
Svartpeppar
Svarta sesamfrön
Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en skål och toppa med sesamfrön.
God till grillad kyckling, lax och grönsaker.
Ingredienser:
2 msk paprikapulver
2 msk salt
1 msk malen svartpeppar
1 tsk senapsfrö, mald i mortel
½ tsk spiskummin, mald i mortel
½ tsk kajenpeppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.
En klassisk smaksättning som passar till nötkött, fläsk och kyckling.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 30-45 minuter
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika
Olivolja
200 g färs (köttfärs, viltfärs, kycklingfärs eller quornfärs)
Salt
Peppar
Kvistar av timjan
1 savojkålshuvud
2 dl + 1 msk créme fraiche
1-2 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
Blomkålsris:
1 blomkålshuvud
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala lök och vitlök.
Finhacka alla grönsaker och fräs i olivolja i en stekpanna.
Fräs färsen och blanda sedan i de frästa grönsakerna och smaka av med salt, peppar och rikligt med timjan.
Spara spadet till senare.
Koka under tiden savojkålen i en stor kastrull och skär av de yttersta bladen vartefter de blir klara, beräkna ett par minuters koktid för varje varv med kål.
Lägg kålbladen på en handduk och låt rinna av.
Fördela en klick färsblandning, en klick créme fraiche, plus en timjankvist på varje blad och vik ihop till ett prydligt paket och lägg med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.
Packa formen tätt så håller kåldolmarna formen bäst.
Slå buljong över de färdiga dolmarna och baka i 30-45 minuter i ugn.
Häll gärna av stekspadet från pannan och vispa ihop med ytterligare 1 matsked créme fraiche så får du en god skysås.
Blomkålsris:
Riv blomkålen på den grövsta sidan av ett rivjärn.
Släpp ner blomkålsrivet i kokande vatten i ca 10 sekunder, och häll sedan av vattnet i ett durkslag.
Antal: 4 portioner
Tillagningstid: under 30 minuter
Ingredienser:
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 äggulor
3 dl rumsvarm olivolja
5 vitlöksklyftor
Salt
Kajenpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g zucchini
2 msk smör-&rapsolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
70 g bladspenat
150 g tärnad mango
150 g vitost
50 g hackade cashewnötter
Dressing:
1 hackad röd chili
2 msk strimlad färsk mynta
Rivet skal och saft av 1 lime
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
½ tsk salt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smör-&rapsolja.
Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 minuter på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg på zucchinin.
Toppa salladen med mango, smulad ost och nötter.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|