Alla inlägg under juni 2013
Antal: ca 25 stycken
Jäsning: dubbel storlek + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl rumsvarm lättfil
50 g margarin eller 3 msk olja
2 tsk salt
2 tsk anis, fänkål eller kummin
1 ägg
14 dl (700 g) matbrödsmjöl 4 sädesslag
Gör så här:
Rör ut den smulade jästen med lite av filen, tillsätt resten fil, salt och annan krydda, uppvispat ägg, matfett och mjöl.
Arbera degen smidig, täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta den hastigt och lätt.
Rulla ut den i längder och dela i ca 25 bitar.
Rulla dessa till runda bullar, runda eller ovala.
Sätt på lätt smorda plåtar och låt jäsa ca 40 minuter tills bullarna är höga och lätta.
Grädda i 225 grader ca 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 hårdkokta ägg
ca 250 g kavli räkost
3 strimlade salladslökar
Salt
Peppar
1 liten påse späda salladsblad
4 mjuka tunnbröd
Groddar
Gör så här:
Hacka 3 hårdkokta ägg och blanda mjukost, 3 strimlade salladslökar och salt och peppar efter smak.
Fördela 1 liten påse späda salladsblad i mitten på 4 mjuka tunnbröd.
Klicka över äggsalladen och vik upp botten.
Rulla sidorna på bröden så de möts i mitten.
Toppa med groddar av vilfri sort.
Antal: ca 20 st
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1½ matsked bakpulver
½ g saffran
½ dl russin
1½ dl flytande margarin eller 150 g margarin
1 dl vit baksirap
1 dl mjölk
1 ägg
Garnering:
2-3 msk pärlsocker
Gör så här:
Ingredienser:
3 äggulor
3 dl rapsolja eller olivolja
2 krm salt
1 msk saft från citron
1 msk dijonsenap
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en skål eller i behållaren till stavmixern.
Sätt ner staven och ha på maxeffekt.
Efter några sekunder har du färdig majonnäs.
Skulle majonnäsen mot förmodan ha skurit sig så har du bara i en äggvita så löser det sig.
Antal: ca 25 stycken
Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp väl
Ugn: 250 grader, 15-18 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör eller margarin
1 tsk salt
ca 14 dl (840 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunke, smält margarinet, slå på mjölken och värm till fingervarmt.
Slå detta över jäst och salt i degbunken, blanda om och tillsätt mjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Dela degen mitt itu, rulla ut varje del till en längd och dela denna i 12 bitar.
Forma bitarna till långa ovala bullar - ungefär stora som korvbröd - och lägg bullarna tätt intill varandra i längder på lätt smord långpanna.
Sikta lite vetemjöl över och låt bullarna jäsa upp väl.
Grädda i 250 grader 15-18 minuter.
Bryt brödet i portionsbitar när det kallnat.
Serveras till:
Redda soppor av olika slag.
Klyvna, bredda med gräslökssmör - gott till tomatsoppa.
Klyvna bredda med senapssmaksatt smör med finhackad rökt skinka - till buljong eller äggröra.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 romansalladshuvuden
1 msk olja
Salt
50 g valnötter
100 g ädelost
Gör så här:
Dela salladen i halvor eller kvartar, beroende på storlek, på längden.
Pensla på olja och salta.
Grilla långt ut på gallret, salladen är känslig.
Vänd efter ett par minuter.
Hacka nötterna och smula osten.
Strö över den grilladen salladen.
Att grilla sallad tillhör inte vanligheterna, men är otroligt gott.
Hittar du inte romansallad så går en annan variant bra, men gärna en där bladen sitter tätt, det blir lättare att grilla.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|