Alla inlägg under juni 2013

Av Maria - 2 juni 2013 07:45

Antal: ca 25 stycken

Jäsning: dubbel storlek + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl rumsvarm lättfil

50 g margarin eller 3 msk olja

2 tsk salt

2 tsk anis, fänkål eller kummin

1 ägg

14 dl (700 g) matbrödsmjöl 4 sädesslag


Gör så här:

Rör ut den smulade jästen med lite av filen, tillsätt resten fil, salt och annan krydda, uppvispat ägg, matfett och mjöl.

Arbera degen smidig, täck över och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet, arbeta den hastigt och lätt.

Rulla ut den i längder och dela i ca 25 bitar.

Rulla dessa till runda bullar, runda eller ovala.

Sätt på lätt smorda plåtar och låt jäsa ca 40 minuter tills bullarna är höga och lätta.


Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Av Maria - 1 juni 2013 21:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 hårdkokta ägg

ca 250 g kavli räkost

3 strimlade salladslökar

Salt

Peppar

1 liten påse späda salladsblad

4 mjuka tunnbröd

Groddar


Gör så här:

Hacka 3 hårdkokta ägg och blanda mjukost, 3 strimlade salladslökar och salt och peppar efter smak.

Fördela 1 liten påse späda salladsblad i mitten på 4 mjuka tunnbröd.

Klicka över äggsalladen och vik upp botten.

Rulla sidorna på bröden så de möts i mitten.

Toppa med groddar av vilfri sort.




Av Maria - 1 juni 2013 14:15

Antal: ca 20 st

Ugn: 225 grader 

Ingredienser:

3 dl vetemjöl

1½ matsked bakpulver

½ g saffran

½ dl russin

1½ dl flytande margarin eller 150 g margarin

1 dl vit baksirap

1 dl mjölk

1 ägg


Garnering:

2-3 msk pärlsocker


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Sätt ut pappersformar på en plåt.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, saffran och russin.
  • Tillsätt flytande margarin eller fördela det fasta margarinet, sirap, mjölk, ägg, blanda väl.
  • Fördela smeten i formarna och fyll dem till lite mer än hälften.
  • Strö över pärlsocker.
  • Grädda muffinsen mitt i ugnen 5-8 minuter.
Bakat · Jul
Av Maria - 1 juni 2013 13:45




Ingredienser:

3 äggulor

3 dl rapsolja eller olivolja

2 krm salt

1 msk saft från citron

1 msk dijonsenap


Gör så här:

Häll alla ingredienser i en skål eller i behållaren till stavmixern.

Sätt ner staven och ha på maxeffekt.

Efter några sekunder har du färdig majonnäs.

Skulle majonnäsen mot förmodan ha skurit sig så har du bara i en äggvita så löser det sig.




Av Maria - 1 juni 2013 07:15

Antal: ca 25 stycken

Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp väl

Ugn: 250 grader, 15-18 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

150 g smör eller margarin

1 tsk salt

ca 14 dl (840 g) vetemjöl


Gör så här:
Smula jästen i degbunke, smält margarinet, slå på mjölken och värm till fingervarmt.

Slå detta över jäst och salt i degbunken, blanda om och tillsätt mjölet.

Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.

Dela degen mitt itu, rulla ut varje del till en längd och dela denna i 12 bitar.

Forma bitarna till långa ovala bullar - ungefär stora som korvbröd - och lägg bullarna tätt intill varandra i längder på lätt smord långpanna.

Sikta lite vetemjöl över och låt bullarna jäsa upp väl.


Grädda i 250 grader 15-18 minuter.

Bryt brödet i portionsbitar när det kallnat.


Serveras till:
Redda soppor av olika slag.

Klyvna, bredda med gräslökssmör - gott till tomatsoppa.

Klyvna bredda med senapssmaksatt smör med finhackad rökt skinka - till buljong eller äggröra.

Av Maria - 1 juni 2013 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 romansalladshuvuden

1 msk olja

Salt

50 g valnötter

100 g ädelost


Gör så här:
Dela salladen i halvor eller kvartar, beroende på storlek, på längden.

Pensla på olja och salta.

Grilla långt ut på gallret, salladen är känslig.

Vänd efter ett par minuter.

Hacka nötterna och smula osten.

Strö över den grilladen salladen.


Att grilla sallad tillhör inte vanligheterna, men är otroligt gott.

Hittar du inte romansallad så går en annan variant bra, men gärna en där bladen sitter tätt, det blir lättare att grilla.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards