Alla inlägg under augusti 2014

24

Av Maria - 11 augusti 2014 09:30

Av Maria - 10 augusti 2014 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 ml créme fraiche

ca 70 g gräddädelost


Gör så här:

Låt créme fraichen puttra i en kastrull och smula ned osten.

Servera med generös mängd bellaverde.



Bellaverde är en grönsakshybrid, en mix mellan sparris och broccoli.

Läs mer om Bellaverde på Grönsaksmästarna.

Av Maria - 10 augusti 2014 18:15

Antal: 20 portioner (små)


Ingredienser:

1 knippe dill

3 msk svensk slottsenap

1 msk strösocker

1 msk äppelcidervinäger

0.5 krm mald vitpeppar

1 krm salt

1 dl neutral olja


Gör så här:

Hacka dillen i matberedaren.

Tillsätt senap, socker, vinäger, peppar och salt.

Kör 1 minut tills det blandats.

Häll i oljan i en smal stråle medan matberedaren går.

23

Av Maria - 10 augusti 2014 09:30

22

Av Maria - 10 augusti 2014 09:30

Av Maria - 10 augusti 2014 06:15

Ingredienser:

1 liten hare

50 g späck

2 msk smör

0,5 msk salt

0,5-1 liter buljong eller kokande vatten


Såsen:

Fett av skyn

2 msk vetemjöl

Steksky

1 dl grädde

Salt

Socker

1 tsk vinbärsgelé


Gör så här:

Haren flås och alla hinnor tagas noga bort.

Huvud och ben skäras bort, haren tvättas och lägges i mjölk 1/2 dygn, sköljes och torkas noga.

Ryggen och lårbenen knäckas, den späckas därefter med späcket, skuret i fina strimlor och brynes väl på alla sidor i smöret, saltas och spädes med varm buljong eller vatten litet i sänder.

Den får därefter steka färdig med tätt slutande lock, vartill åtgår 1-1,5 timme för en ung hare: för en gammal beräknas längre tid.

Till såsen silas och skummas stekskyn, mjölet fräses i det feta, stekskyn och grädden spädas på och såsen får koka 10 minuter, varefter den avsmakas.


Sidan 185 i Husmoderns Köksalmanack 1933

Matförslag till 1 januari

Av Maria - 9 augusti 2014 18:15

Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.
Vispa ägg och socker poröst, t ex med elvisp.
Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka genast ut smeten glest på plåtar som är täckta med bakplåtspapper eller smorda.

Tag ca 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått färg, 6-7 min i 175 grader.
Tag ut plåten, låt svalna något och lossa dem med tunn böjlig kniv.

Av Maria - 9 augusti 2014 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gurka

2 dl matyoghurt (10%)

Salt

Peppar

3 msk färskriven pepparrot


Gör så här:

Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar.

Blanda gurkan med yoghurten.

Smaksätt med salt och peppar.

Vänd ner pepparroten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards