Alla inlägg under augusti 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 ml créme fraiche
ca 70 g gräddädelost
Gör så här:
Låt créme fraichen puttra i en kastrull och smula ned osten.
Servera med generös mängd bellaverde.
Bellaverde är en grönsakshybrid, en mix mellan sparris och broccoli.
Läs mer om Bellaverde på Grönsaksmästarna.
Antal: 20 portioner (små)
Ingredienser:
1 knippe dill
3 msk svensk slottsenap
1 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
0.5 krm mald vitpeppar
1 krm salt
1 dl neutral olja
Gör så här:
Hacka dillen i matberedaren.
Tillsätt senap, socker, vinäger, peppar och salt.
Kör 1 minut tills det blandats.
Häll i oljan i en smal stråle medan matberedaren går.
Ingredienser:
1 liten hare
50 g späck
2 msk smör
0,5 msk salt
0,5-1 liter buljong eller kokande vatten
Såsen:
Fett av skyn
2 msk vetemjöl
Steksky
1 dl grädde
Salt
Socker
1 tsk vinbärsgelé
Gör så här:
Haren flås och alla hinnor tagas noga bort.
Huvud och ben skäras bort, haren tvättas och lägges i mjölk 1/2 dygn, sköljes och torkas noga.
Ryggen och lårbenen knäckas, den späckas därefter med späcket, skuret i fina strimlor och brynes väl på alla sidor i smöret, saltas och spädes med varm buljong eller vatten litet i sänder.
Den får därefter steka färdig med tätt slutande lock, vartill åtgår 1-1,5 timme för en ung hare: för en gammal beräknas längre tid.
Till såsen silas och skummas stekskyn, mjölet fräses i det feta, stekskyn och grädden spädas på och såsen får koka 10 minuter, varefter den avsmakas.
Sidan 185 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 1 januari
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.
Vispa ägg och socker poröst, t ex med elvisp.
Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka genast ut smeten glest på plåtar som är täckta med bakplåtspapper eller smorda.
Tag ca 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått färg, 6-7 min i 175 grader.
Tag ut plåten, låt svalna något och lossa dem med tunn böjlig kniv.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
2 dl matyoghurt (10%)
Salt
Peppar
3 msk färskriven pepparrot
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar.
Blanda gurkan med yoghurten.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner pepparroten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|