Direktlänk till inlägg 4 juli 2015

Zucchini, oliv- & fetaostpiroger med tsatsiki

Av Maria - 4 juli 2015 14:00

Antal: 8 piroger

Jäsning: 45-60 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Deg:
2½ dl vatten, fingervarmt
½ pkt jäst, färsk
½ tsk salt
1 dl raps- eller olivolja
8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
3 dl vita stora bönor, kokta
0.7 st zucchini
½ st rödlök
8 st oliver, urkärnade
8 st soltorkade tomater
75 g fetaost
2 tsk timjan
½ tsk chiliflakes
 
Tsatziki:
2 dl valfri créme fraiche eller yoghurt
0.3 st zucchini
1 st vitlöksklyfta
ev. dill
Salt & svartpeppar efter smak
 
Gör så här:

Börja med att göra degen:
Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt.

Tillsätt vetemjöl, spara lite till utbakning.

Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 min.


Gör under tiden fyllningen:
Riv zucchinin och finhacka rödlök, oliver och tomaterna.

Mosa de vita, kokta, bönorna.

Rör ihop zucchini, rödlök, oliver, tomater, bönor, timjan, chiliflakes och smulad fetaost till en röra.

Ställ åt sidan tills degen jäst klart.


Gör tsatsikin:
Riv zucchinin och pressa eller riv vitlöken, blanda ihop med créme fraichen och salta och peppra efter smak.

Låt stå.


När degen jäst färdigt:
Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i 8-10 bitar och kavla ut till cirklar.

Låt dem vara ca 0.5 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak men gör dem inte för stora och för tunna, då blir dem svåra att hantera med fyllningen i).

Lägg en klick fyllning på ena halvan, vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sen).

Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg.

Servera pirogerna tillsammans med tsatsikin!


Tips!

Vill man ha riktigt snygga piroger kan man pensla ett uppvispat ägg längst kanten innan man viker ihop degen samt pensla över själva pirogen innan de åker in i ugnen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards