Direktlänk till inlägg 5 juli 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Smet:
4 dl bovetemjöl
2 st ägg
2 dl kallt vatten
1 dl lättöl
50 gram smält smör
lite salt
lite svartpeppar
Klassisk garnering:
Riven ost (Emmentalier, eller efter egen smak)
Kokt skinka
Stekt ägg / eller ett ägg direkt på skinkan och osten
Gör så här:
Blanda i en skål bovetemjöl, salt, ägg, kallt vatten, öl och smält smör.
Låt smeten vila i 2 timmar.
Stek pannkakorna/galetterna i en teflon stekpanna eller i en crepe pan i så tunna skivor som möjligt.
Stapla färdiga galettes ovanpå varandra för att hålla dem varma.
De kan också vara tätt lindade och förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar eller frysas i upp till 3 månader. Eller stek dem en och en med den klassiska fyllningen på en gång, enligt nedan.
Strö över riven ost och den tärnade skinkan på galetten.
Toppa galetten med ett tidigare stekt ägg ... (eller knäck ett ägg direkt ovanpå den tärnade skinkan och rivna osten).
Detta är en smaksak!
Stek tills den rivna osten smälter.
Vid servering:
Vik kanterna på hälften av Breton galette och servera dem varma.
OBS!
Om den första galetten verkar tjock, så tunna ut smeten med lite mer vatten och öl.
I Frankrike äts denna rätt som frukost.
Och en av de mest populära sorterna är en galette täckt med riven Emmentaler ost, en skiva skinka och ett ägg tillagade på galetten.
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna in...
Måndag: Rårakor med lingon och bacon:Riv 600 g potatis och 1 stor lök. Rör samman med salt och peppar. Stek rårakorna i flytande margarin. Lägg baconskivorna i kall panna. Sätt på värmen och låt dem steka i eget fett. Låt dem rinna av på ...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|