Direktlänk till inlägg 5 juli 2015

Breton Galette

Av Maria - 5 juli 2015 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Smet:
4 dl bovetemjöl
2 st ägg
2 dl kallt vatten
1 dl lättöl
50 gram smält smör
lite salt
lite svartpeppar


Klassisk garnering:
Riven ost (Emmentalier, eller efter egen smak)
Kokt skinka
Stekt ägg / eller ett ägg direkt på skinkan och osten


Gör så här:

Blanda i en skål bovetemjöl, salt, ägg, kallt vatten, öl och smält smör.

Låt smeten vila i 2 timmar.

Stek pannkakorna/galetterna i en teflon stekpanna eller i en crepe pan i så tunna skivor som möjligt.

Stapla färdiga galettes ovanpå varandra för att hålla dem varma.

De kan också vara tätt lindade och förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar eller frysas i upp till 3 månader. Eller stek dem en och en med den klassiska fyllningen på en gång, enligt nedan.

Strö över riven ost och den tärnade skinkan på galetten.

Toppa galetten med ett tidigare stekt ägg ... (eller knäck ett ägg direkt ovanpå den tärnade skinkan och rivna osten).

Detta är en smaksak!

Stek tills den rivna osten smälter.


Vid servering:

Vik kanterna på hälften av Breton galette och servera dem varma.


OBS!

Om den första galetten verkar tjock, så tunna ut smeten med lite mer vatten och öl.


I Frankrike äts denna rätt som frukost.

Och en av de mest populära sorterna är en galette täckt med riven Emmentaler ost, en skiva skinka och ett ägg tillagade på galetten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards