Direktlänk till inlägg 5 juli 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Smet:
4 dl bovetemjöl
2 st ägg
2 dl kallt vatten
1 dl lättöl
50 gram smält smör
lite salt
lite svartpeppar
Klassisk garnering:
Riven ost (Emmentalier, eller efter egen smak)
Kokt skinka
Stekt ägg / eller ett ägg direkt på skinkan och osten
Gör så här:
Blanda i en skål bovetemjöl, salt, ägg, kallt vatten, öl och smält smör.
Låt smeten vila i 2 timmar.
Stek pannkakorna/galetterna i en teflon stekpanna eller i en crepe pan i så tunna skivor som möjligt.
Stapla färdiga galettes ovanpå varandra för att hålla dem varma.
De kan också vara tätt lindade och förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar eller frysas i upp till 3 månader. Eller stek dem en och en med den klassiska fyllningen på en gång, enligt nedan.
Strö över riven ost och den tärnade skinkan på galetten.
Toppa galetten med ett tidigare stekt ägg ... (eller knäck ett ägg direkt ovanpå den tärnade skinkan och rivna osten).
Detta är en smaksak!
Stek tills den rivna osten smälter.
Vid servering:
Vik kanterna på hälften av Breton galette och servera dem varma.
OBS!
Om den första galetten verkar tjock, så tunna ut smeten med lite mer vatten och öl.
I Frankrike äts denna rätt som frukost.
Och en av de mest populära sorterna är en galette täckt med riven Emmentaler ost, en skiva skinka och ett ägg tillagade på galetten.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|