Direktlänk till inlägg 11 juli 2015
Gurkört, med ursprung i Syrien och runt Medelhavet, är en ettårig växt som kan bli uppemot metern hög. Blommar vackert klarblått i juli-augusti. De stora grågröna bladen och stjälkarna är håriga vilket gör dem lite svårtvättade. Artnamnet borago från arabiskans abamu ´amarac och officinalis kommer av latinets officina =verkstad/apotek som syftar på artens användning som medicinalväxt. Sitt svenska namn gurkört, har den fått på grund av sin gurkliknande smak och lukt. Sedan medeltiden har gurkört använts bland annat som feberstillande medel. Vin där man låtit gurkörtsblad dra ansågs bota melankoli och svårmod, "återger livsmodet till den mjältsjuke och uppmuntrar den idoge studenten". I folkmedicin har örten använts som urindrivande medel, mot blåskatarr och mot reumatisk värk.
Hälsa: Känsliga personer som rör vid växten kan få allergisk reaktion.
Odling: Gurkört sås på våren i soligt läge. Den är ettårig men självsår sig lätt och kan bli ett ogräs. Den trivs i mager och väldränerad jord. Gallras till 2,5 dm avstånd.
SÅ ANVÄNDS GURKÖRT
Gurkört är nästan helt bortglömd numera i matlagning. Användandet är begränsat då de färska bladen snabbt förlorar sin smak. Såväl blommor, stjälkar som blad kan användas. Färska blommor strös som dekoration i sallader, unga blad och unga stjälkar kan ingå i salladen. Bladen kan också tillredas på samma sätt som spenat och är goda att frittera. I Frankrike kan den ingå i en vegetarisk soppa, i Tyskland i stuvningar och i Spanien äts den med potatis och olja. Blommorna är vackra att frysa in i isbitar och anses passa i gindrinkar. Förr använde man dem kanderade som dekoration på kakor.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|