Direktlänk till inlägg 12 juli 2015
Johannisörter är arter i släktet Hypericum i familjen johannesörtsväxter. De är fleråriga örter, som hör hemma i norra halvklotets tempererade områden och på högre nivåer i tropiska berg. De har motsatta, hela och helbräddade blad, och de gula blommorna sitter i flock- eller klaselika knippen. Frukten är en sprickkapsel. Till släktet förs bl.a bergjohannesört, dvärgjohannesört, fyrkantig johannesört, hedjohannesört, luden johannesört, olympisk johannesört, turkisk johannesört och äkta johannesört. Källa: NE.se
Äkta johannesört är en flerårig växt som blir runt halvmetern hög med gula blommor. Mosar man blommorna kommer det ut en röd saft (pirkumolja), som gett örten dess namn mansblod, syftande på Johannes döpare. I folkmedicinen har johannesörten utnyttjats till allt från medel mot förstoppning och läkning av skärsår till att driva ut onda andar.
Hälsa: Man har länge ansett johannesörten vara ofarlig, men växten kan vara farlig i kombination med annan medicin som kan slås ut. Varning m.a.o
Odla: Den är lättodlad och växer vild i Sverige. Både sol och halvskugga går bra.
SÅ ANVÄNDS ÄKTA JOHANNISÖRT
Johannesörtens blommor används bl.a. till kryddning av brännvin (pirkumbrännvin), som brukar kallas Hirkum Pirkum. Smaken kan påminna om medicin. Snapsen blir röd till färgen, mer intensiv ju fler blommor som används. Hirkum pirkum tillverkas vanligen av brukaren själv. Ett litet bränneri i Tyskland tillverkar Hirkum pirkum. Av bladen gör man också te som anses hälsosam.
Egen Hirkum Pirkum: Vill man krydda själv plockar man 1 dl blomknoppar utan gröna blad. Lägg dem i en burk och tillsätt 2 dl okryddat brännvin. Sätt på lock och skaka om. Låt stå mörkt och svalt några dagar upp till en vecka tills färgen är djupt röd. Sila sedan bort bladen. Fyll på med brännvin till lagom smak enligt eget tycke, mellan 1/2 till 1 liter.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|