Direktlänk till inlägg 16 juli 2015

Körvel

Av Maria - 16 juli 2015 14:30

Körvel är namn på flera arter - trädgårdkörvel/dansk (kommersiellt vanligast), spansk, nål-, rot- och rödkörvel. Det är en flerårig lättodlad växt som blir ett par decimeter hög upp till en meter. Liknar en förvildad persilja och växer vilt i Sverige gärna kring gårdar. Den får gräddvita blomklasar som liknar hundlokans. Växten anses bra för matsmältningen. Förr trodde man den var bra mot pesten. Användes också förr i England som möbelpolityr.

  • Smak: Körvel känns igen på sin lätt lakritsaktiga doft och smak. Smakar även sött och ersätter en del av socker om den kokas med sura bär.
  • Alternativ vara: Dragon eller anis.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk i kruka året om. Kan ibland förekomma torkad i butik.
  • Förvaring: Knippe sätts i vatten, hållbar någon vecka. Bladen lämpar sig inte väl att torkas, men de kan frysas.

Odla: Trädgårdskörvel (dansk körvel) sås flera gånger under säsongen, bäst i halvskuggit läge. Den kan även odlas inomhus. Jorden skall vara lätt och luftig. Vattna regelbundet. Spansk körvel trivs i lite fuktig, mullrik, lerhaltig jord och står gärna lite i skuggan. En planta brukar räcka då den med åren blir stor. Unga blad skördas hela säsongen.


SÅ ANVÄNDS KÖRVEL


Körvel används främst färsk i sallader, såser, soppor mm. Prova t.ex att byta ut rosmarinen till lamm mot torkad körvel. I Danmark lagar man körvelsoppa. Fröfrukterna används särskilt i bröd, men även i glass och vispad grädde. Hela mogna frön passar i t.ex en äppelpaj. Rotkörvel har ätbara, smak- och stärkelserika rötter som kokas och äts på samma sätt som jordärtskockor eller råa i sallad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards